Farsangi fánk: az egyik legfinomabb kelt tészta. Ha jól van elkészítve, szalag van a derekán és egy lyuk a közepében, ahova házi készítésű barack lekvárt lehet tenni.

Farsangi fánk tálon

 Farsangi fánk recept

Elkészítési idő: 150 perc (ebből munka: 70 perc)

Hozzávalók

(fontos, hogy minden szoba hőmérsékletű legyen)

  • 1/2 kg finomliszt
  • 3 – 4 dl tej (a liszt minőségétől és a tojások mennyiségétől függően)
  • 4 – 6 db tojás sárgája
  • 6 – 10 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum
  • csipet só
  • sárgabaracklekvár, porcukor, olaj a sütéshez (ez nem túl egészséges, jobb lenne a zsír, de én még nem mertem megpróbálni)

Farsangi fánk tészta készítése

Bár odafigyelést igényel, de azért a farsangi fánk recept egyszerű valójában, főleg annak, aki életében már készített kelt tésztát, mivel lényegében itt is arról van szó. A közönségesebb kelt tésztákhoz képest több a tojás sárgája benne, és dagasztása tejjel, vajjal történik.

  • A lisztet a tálba szitálod, közepébe mélyedést készítesz. 1,5 dl telet meglangyosítasz, beleteszel 1 kávéskanál cukrot és az élesztőt, a tészta közepébe öntöd, kevés lisztet keversz hozzá (ez a kovász). Kb. negyedórát állni hagyod, ezalatt az élesztő dolgozni kezd, habosodik.
  • Közben felolvasztod a vajat A tojások sárgáját összekevered a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, a vajjal és a liszthez adod.
  • Az egészet összedolgozod kézzel vagy robotgéppel. Közben a maradék tejből vagy lisztből adsz hozzá szükség szerinti mennyiségeket. Ezt, sajnos, nem lehet pontosan megmondani, gyakorolni kell a kelt tészta készítését.
  • Az összekeverés után még kézzel jól ki kell dolgozni, annyira, hogy hólyagos legyen. Ez úgy érhető el, hogy a tészta alá nyúlsz, felemeled és magad felé húzod. Ezeket a mozdulatokat addig végezd, amíg a tészta szálas és hólyagos lesz.
  • Amikor kész, a tálat belisztezed, a tészta alatt is, ráteszed a fedelet vagy letakarod konyharuhával és kb. 40 -60 percig állni hagyod (keleszted).

Fánk tészta dagasztva

 

Fánk tészta kelesztés

 

  • Amikor a tészta kétszeresére dagadt, lisztezett munkalapra borítod. Megütögeted, hogy kiöjjön belőle a sok levegő és kinyújtod kb. másfél ujjnyi vastagságúra, kerek szaggatóval kiszaggatod, még kb. 20 percet pihenteted.

 

Fánk tészta kelesztve

 

Fánk tészta kiszaggatva

 

Fánk tészta utókelesztés

Farsangi fánk sütése

  • Nagy lábosban vagy magas serpenyőben 4 ujjnyi olajat felforrósítasz (vigyázz, ne legyen túl forró, próbáld ki egy kis darab tésztával), a kiszaggatott fánkokat középen alul ujjaddal benyomod és a másik oldalával lefelé teszed a forró olajba. Fedőt teszel rá.

 

Fánk sütés fedő alatt

 

  • Amikor az alja megsült (ha figyelsz, a lábosból hallatszik a visszacsepegő víz hangja), leveszed a fedőt és a fánkokat megfordítod. A másik oldalt fedő nélkül sütöd.

Fánk sütés fedő nélkül

 

  • Ha minden rendben volt, nagyon szép, szalagos farsangi fánk lesz az eredmény. Szűrőkanállal papírtörlőre szeded ki, mert ez elszívja a fölösleges olajat.

 

Farsangi fánk papírtörlőn

Elkészítési idő:

  • Összeállítás, dagasztás, szaggatás: 40 perc
  • Pihentetés: összesen 60 + 20 perc
  • Sütés több adagban: 30 perc

Összesen: 150 perc (ebből munka 70 perc)

Farsangi fánk tálalása

Porcukorral megszórva, házilag készített baracklekvárral megtöltheted a lyukakat a fánkok közepén, és kis tálkában mellé is adhatsz. Ez a klasszikus (és a legfinomabb), de más lekvárt is tálalhatsz mellé.

Farsangi fánk tálon

Farsangi fánk baracklekvárral

Farsangi fánk széttörve

Más fánkokat is készíthetsz egyszerűen. Ilyenek:

 

Képek: saját készítésű farsangi fánk saját felvételei

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error