Aranygaluska készítése: elég sok buktatóval találkozhatsz. Most 10 pontban részletesen összefoglalom, hogyan kerülheted el ezeket a buktatókat.

Aranygaluska vaníliasodóval, tejszínhabbal

Aranygaluska készítésének 10 fontos szabálya

A készítésnél használt eszközök

  • Ahhoz, hogy a 0,5 kg lisztből készült kelt tészta biztonságosan beleférjen a kelesztő edénybe, 2,5 – 3,0 liter térfogatú tálra van szükséged. A tésztát kelesztés előtt és után itt láthatod egy 3 liter térfogatú tálban.

Fánk tészta dagasztva

 

Fánk tészta kelesztve

 

  • Fél kiló lisztből készült aranygaluska tésztához szükséged lesz egy 22 cm átmérőjű tortaformára. Legalkalmasabb erre az állítható átmérőjű tortaforma, mivel annak pereme a szokásos tortaformáknál magasabb, így biztonságosan belefér a tészta. Használhatsz még kisméretű tepsit is, pl. 20 x 20 cm-est. Ezeket a méreteket azért adtam meg, mert az aranygaluska belső rétegei puhák, a külsők kicsit keményebbek. Aki nem szereti a sült tészta széleit, ne süsse nagyobb edényben a galuskákat, mert nagyobb, de alacsony lesz a tészta.

Kelt tészta készítése

  • Az élesztőnek nem szabad nagyobb mennyiségű sóval vagy cukorral érintkeznie, ezért kell a kelt tésztához szükséges cukrot és sót a liszttel elkeverni, és az élesztő felfuttatásához használt cukrot a langyos tejben feloldani. A tej valóban langyos, és ne meleg legyen, mert az élesztő gombák elpusztulnak.
  • Az elkészült, kidolgozott tésztát lisztezve vagy olajozva kell keleszteni, hogy ne ragadjon hozzá az edény falához.
  • Az első kelesztésnél a tészta kétszeresére keljen. Ez a fontosabb, és nem az, hogy ez mennyi ideig tart. Az időt nem is lehet pontosan megadni, mert a folyamat a helyiség hőmérsékletétől, és a letakarás módjától is függ. Kelesztő tálban ez 3 tetőledobás után következik be.

A tészta feldolgozása

  • A tészta nyújtása lisztezett nyújtólapon történjen. A szaggatót 2-3 szaggatás után mártsd be lisztbe, hogy ne ragadjon rá a tészta.
    Kelt tészta kinyújtva

    Kelt tészta kinyújtva

    Aranygaluska szaggatása

    Aranygaluska szaggatása

  • Rétegezésnél használ elegendő mennyiségű vajat (persze ne ússzon a tészta az olvasztott vajban), mert ezen múlik, hogy a kész aranygaluskában szétválnak-e a tésztadarabok.

    Aranygaluskák olvasztott vajjal kenve

    Aranygaluskák olvasztott vajjal kenve

  • Ne spórolj a dióval, mert csalódni fogsz.

    Aranygaluska lerakása 2

    Aranygaluska lerakása 2

Sütés

  • Tartsd be a sütési hőmérsékletet és legalább 20 percig ne nyisd ki a sütő ajtaját, később is csak akkor, ha ellenőrizni akarod, hogy megsült-e a tészta. A sült tészta tetejének kopognia kell.

    Aranygaluska megsütve

    Aranygaluska megsütve

  • Sütés után takard le a tésztát, mert akkor a kiáramló gőz megpuhítja a tészta tetejét.

    Aranygaluska letakarva

    Aranygaluska letakarva

Ha ezeket a pontokat betartod, és követed a receptet, minden bizonnyal kiváló aranygaluskát tehetsz majd az asztalra – amit mindenki imádni fog.

Aranygaluska vaníliasodóval, tejszínhabbal

Aranygaluska vanília sodóval és tejszínhabbal

 

Képek: saját készítésű édesség saját felvételei

 

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error