Túrós csusza: ehető önálló ételként vagy köretként például harcsapaprikáshoz. Így vagy úgy, ez az étel méltán került be a magyar nemzeti ételek közé.

Túrós csusza 1

Túrós csusza készítése

Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka: 30 perc) – házi tésztából 30 perccel több

Hozzávalók

4 személyre (köretként 6-8 személyre)

  • 500 g csuszatészta
  • 400 g tehéntúró
  • 3,5  dl tejföl
  • 10 – 15  dkg füstölt szalonna

Megjegyzések:

  • A képen házi csuszatésztát látsz. Itthon készítettem, de Neked csak akkor ajánlom, ha van rá időd. Ha még nem készítettél házi tésztát, akkor inkább végy készen jó minőségűt. Nem ördöngösség ugyan az otthoni tésztakészítés, de van néhány dolog, amit tudnod kell hozzá.
Házilag készített csuszatészta

Házilag készített csuszatészta

  • Ha kicsit kevesebb szalonnával szeretnéd, akkor ne tégy szalonna darabokat a tetejére.

Előkészítés

  • Kapcsold be a sütőt 180 fokra.
  • Tegyél fel vizet melegedni egy 5 literes fazékban (4 liter víz kell a tészta kifőzéséhez).
  • A szalonnát vágd fel. Készíts 2-3 kakastaréjt (a héját ne vágd le, mert akkor nem fog felgöndörödni), a többit kockázd fel.
Szalonna felvágva

Szalonna felvágva

  • A túrót dolgozd össze egy villával és 3 dl tejföllel (a többit tedd félre, a tészta tetejére.
Túró és tejföl

Túró és tejföl

Túró és tejföl összekeverve

Túró és tejföl összekeverve

A túrós csusza elkészítése

  • A szalonnakockákat olvaszd ki és a pörcöt szedd ki egy kistányérra.
Szalonna kockák kiolvasztva

Szalonna kockák kiolvasztva

  • Tegyél a vízbe sót, és amikor már lobogva forr, tedd bele a tésztát. Annyi ideig főzd, amennyi a tészta zacskójára van írva. Amikor letelt a főzési idő, szedd ki a tésztát és keverd össze a szalonnazsírral.
Csuszatészta kifőzése

Csuszatészta kifőzése

Csuszatészta kiszedése

Csuszatészta kiszedése

Csuszatészta szalonnazsírral

Csuszatészta szalonnazsírral

  • Tedd rá a túrót és a szalonnapörcöt, keverd jól össze és tedd át egy tűzálló tálba (lehet akár tepsi is).
  • Tetejére kend a maradék tejfölt, tedd rá a kakastaréjokat és tedd be a sütőbe.
Csuszatészta tejfölös túróval

Csuszatészta tejfölös túróval

Túrós csusza sütés előtt

Túrós csusza sütés előtt

Túrós csusza sütés

Túrós csusza sütés

  • Süsd át 15-20 percig (elég, ha átforrósodik, a teteje kissé megpirul és a szalonna szeletek meggörbülnek).
Túrós csusza készen

Túrós csusza készen

Elkészítési idő:

  • Csuszatészta kifőzése (közben: túró összekeverése, szalonna felvágása): 15 perc
  • Szalonna kiolvasztása: 10 perc
  • Összekeverés: 5 perc
  • Átsütés: 30 perc – házi tésztából készítve 30 perccel több

Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)

A túrós csusza tálalása

A sütőtálban is asztalra adhatod, vagy tányérokra teszed (ha éppen van otthon, egy petrezselyem bóbitával).

Túrós csusza tányéron

Túrós csusza tálalva

 

Nagy fazekat tészta kifőzéséhez keress itt.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error