A tojásos nokedli salátával a magyar konyha kedvelt étele volt. Manapság már nem divat, pedig meggondolandó lenne beiktatni a mindennapok ételeibe.

Tojásos nokedli zöld salátával

Tojásos nokedli készítése

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1dl hideg víz
  • 1 evőkanál olaj
  • 1-2 evőkanál vaj
  • 4 db tojás a fenti mennyiséghez.
  • 2 db kisebb v agy 1 db nagyobb fejes saláta
  • fél citrom leve
  • 3 evőkanál cukor

legyen egy galuska-szaggatód, mert kézzel szaggatni nagyon hosszadalmas.

Előkészítés:

  • Tegyél fel egy fazékban vizet. Amikorra a víz felforr, a galuska tésztájával is készen leszel, mert egyszerű: a hozzávalókat összekevered.
  • Mosd meg a salátát és szedd le a külső leveleket. A belsejét cikkekre vágd fel.
  • Készítsd el a salátalevet: egy bögrébe beleteszed a 3 evőkanál cukrot, a citromlét és 1 dl vizet. Keverd össze. Amikor a cukor feloldódott, kóstold meg, és ízlés szerint javíts rajta. (Elkészítheted fűszerekkel és olíva olajjal is.)

Tojásos nokedli  elkészítése:

  • Üsd le egy tálba a tojásokat. Add hozzá a hideg vizet és a sózd meg. Tedd hozzá részletekben a lisztet. Ne a mennyiségre figyelj, hanem arra. hogy a tészta közepes keménységű, jól szaggatható legyen.  Csak annyira keverd össze, hogy a tészta homogén legyen, de nem kell (sőt nem is jó) hosszasan kevergetni.
  • Amikor forr a víz, sózd meg és önts bele egy evőkanálnyi olajat (a galuskák így nem fognak összeragadni). Tedd a fazék tetejére a galuska-szaggatót és gyors mozdulatokkal szaggasd bele a galuskát a forrásban levő vízbe. Ha nagyobb mennyiséget készítesz, kétszerre főzd ki. Tarts a fazékban egy fakanalat és közben keverd meg az edény aljára leesett tésztát. Az alaptésztáról bővebben itt olvashatsz.
  • Amikor kész vagy a szaggatással, keverd át ismét. Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, meg is főttek (és még kiszedve is tovább főnek), egy szűrőkanállal szedd ki egy lábosba, amelyben előzőleg 1-2 dkg vajat megolvasztottál. Keverd össze.Tojásos nokedli
  • A tojásokat leütöd egy kisebb tálba és összekevered.Tojásos nokedlihoz a tojás
  • A galuskára öntöd és kevés sót i hintesz rá. A ráöntött tojásmassza alul elkezd megszilárdulni, de fent még nem, ezért egy lapáttal folyamatosan emelgetni kell a megszilárdult alsó réteget. Akkor van kész, amikor a tojás egész mennyisége megszilárdult a galuskákon. Azonnal tálald, mert melegíteni nem nagyon jó.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Nokedli kikeverése: 5 perc
  • Nokedli kifőzése: 10 perc
  • Tojás rásütése: 5 perc

Összesen: 35 perc

A tojásos nokedli tálalása

Ha csak úgy a tányérra teszed ezt az ételt, elég unalmasan néz ki. Feldobhatod, ha aláteszel néhány salátalevelet, snidlinget vagy petrezselyemzöldet szórsz a tetejére. Legjobban az édes-savanykásra (citrommal) elkészített fejes saláta illik hozzá.

Tojásos nokedli

Tojásos nokedli tálalva

 

Szoktad készíteni?

A salátáról többet itt olvashatsz.

Érdekelhet még:

Tészta ételek ára 

 

Tojásos nokedli képek: saját készítésű étel saját felvételei

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!