Szilvás gombóc: krumplis tésztából készül, amelyhez régi krumplit kell használnod. Frissen készítve a legjobb, de a még ki nem főtt gombócokat le is fagyaszthatod.

Szilvásgombóc

Szilvás gombóc készítése

Elkészítési idő: 110 perc

Kalóriatartalom: 1 adag (3 db gombóc): 370 Kal

Hozzávalók

24 db gombóchoz (8 adag)

  • 1 kg krumpli (ha 10-12 gombócot szeretnél, dolgozz fele mennyiségekkel)
  • 20-40 dkg liszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 20-25 db szilva (legyen érett, de ne nagyon puha)
  • 1 evőkanál olaj vagy zsír
  • zsemlemorzsa (4-5 evőkanálnyi)
  • őrölt fahéj
  • porcukor 

Bevásárlólista

  • 1 kg krumpli (szétfőlős)
  • 1 kg liszt (nem kell mind!)
  • 1 db tojás
  • 20 – 25 db szilva (súlya függ a szilva méretétől)

Emlékeztető: zsír vagy olaj, porcukor, őrölt fahéj, zsemlemorzsa, só

Előkészítés

  • A krumplit megmosod és héjastól felteszed főni. Jó, ha kevés sót is teszel a főzővízbe, akkor kevésbé fő szét. A krumpli méretétől és fajtájától függően változik a főzési idő. Akkor kész, amikor vékony villával megszúrva már puhának érzed.
  • Amíg a krumpli fő, megmosod a szilvákat, konyharuhára teszed száradni, és felül is megtörölgeted. Azt javaslom, ha nem vagy gyakorlott a szilvás gombóc készítésében, hagyd benne a magokat. (A gyerekek különben is meg szokták számolni, így bizonyíték is van, hogy ki mennyit evett.)  Ha ugyanis a tészta nem sikerül egészen jól, könnyen kiszakadhat a gombóc a szilva kifolyó levétől. Járható út, ha a mag helyett egy kockacukor kerül a szilva közepébe, mert az felszívja a nedvességet, ami a szilvából származik.
  • A zsemlemorzsát a zsiradékon állandó kevergetés közben megpirítod (középbarnára). Vigyázz, a zsemlemorzsa nehezen kezd pirulni, de után nagyon könnyen odaég az edény aljára, ezért, amikor a morzsát pirítod, ne foglalkozz mással.
  • Amikor a krumpli megfőtt, meghámozod és egy nagyobb tálba krumplinyomóval belenyomod. A krumplinyomó – ha még nem találkoztál vele – egy olyan eszköz, amivel a krumplit apró darabkákban át tudod nyomni. Ha nincs, inkább szerezd be (életre szóló darab), mert minden krumplis tészta (krokett, krumplis nudli) készítésénél szükséged lesz rá. Addig vársz, amíg a krumpli langyos lesz. Közben időnként kanállal átkevergeted, hogy egyenletesen hűljön.
  • Egy lábosban felteszel vizet forralni a gombócok kifőzéséhez.

A szilvás gombóc elkészítése

  • A langyos krumpliba egy kanállal elkezded adagolni a lisztet, közben lazán összekevered. (A tészta kis részével kipróbálhatod, hogy összeáll-e, de ne gyúrd, csak nyomkodd, mert ha gyúrod, nagyon sok lisztet fog „felvenni” és kemény lesz a tészta.) Azért nem lehet a liszt mennyiségét megadni, mert krumplija válogatja, hogy mennyit szükséges ahhoz, hogy közepes keménységű, nyújtható krumplis tészta legyen. Mikor már lisztes a krumpli, a tojást beleütöd a közepébe, összekevered a tésztával. Ha kell, még teszel hozzá némi lisztet és nyomkodással összeállítod. Nem baj, ha a tészta belül még kicsit ragad, mert a további munkát úgyis lisztezve és lisztes kézzel célszerű végezned. Kicsit problémásnak tűnik, de valójában nagyon egyszerű, és hamar rá lehet jönni, mikor megfelelő a tészta.

 

Szilvasgombóc tészta

 

  • Amikor a tészta összeállt, lisztezett lapra teszed, a tetejét is meglisztezed és sodrófával szögletesre nyújtod, kb. 3-4 mm vastagra attól függően, kevesebb vagy több tésztával szeretnéd. A nyújtást próbáld meg úgy irányítani, hogy a rövidebb széle 3 x 7-8 cm, a hosszabbik széle 8 x 7-8 cm legyen.
  • A kinyújtás után 3 x 8 = 24 részre felvágod. Én két részletben készítettem és a szilvás gombóc egyik felét lefagyasztottam.)  Ez nem szentírás, de egy-egy tészta darabnak akkorának kell lennie, hogy 1 db szilvát bele tudj csomagolni (négy sarkát fent összefogod, a réseket elnyomkodod, majd a végén a két markoddal gömbölyíted.

Szilvásgombóc tészta kinyújtva

Szilvásgombóc - szilvák elhelyezése

Szilvás gombóckifőzés előtt

  • A kész szilvás gombócok a forrásban levő kifőző vízbe kerülnek (annyi, hogy kényelmesen elférjenek. Le fognak süllyedni a lábos aljára, időnként alkalmas eszközzel mozgasd meg, hogy ne ragadjanak le. Egy idő után feljönnek a víz tetejére, és akkorra meg is főttek.

 

Szilvásgombóc kifőzés

 

  • Kis szűrőkanállal darabonként kiszeded a gombócokat és a pirított zsemlemorzsába forgatod. Én nem a gombócokat szoktam forgatni, hanem a lábost forgatva hempergetem a gombócokat a morzsába.

Elkészítési idő:

  • Krumpli főzése (közben szilva kimagozás, zsemlemorzsa pirítás): 45 perc (kuktában 10 perc)
  • Tészta összeállítása: 20 perc
  • Gombócok készítése: 20 perc
  • Kifőzés, morzsába forgatás: 15 perc

Összesen: 110 perc

Tálalás

A zsemlemorzsába forgatott szilvásgombóc fahéjas porcukorral meghintve kerül a tányérra.

Szilvásgombóc

Szilvás gombóc

Szilvásgombóc felezve

Szilvás gombóc felezve

 

Javaslat:

Ha sok lett a szilvásgombóc, kifőzés előtti állapotban lefagyaszthatod és később fel tudod használni.

Szilvásgombóc fagyasztásra

Szilvásgombóc fagyasztásra

Szilvás gombóc képek: saját felvételek