Szilvalekváros gombóc: ha nincs szilva, a hagyományos, cukor nélküli szilvalekvárral nagyon jó gombócot lehet készíteni. Próbáld ki, ha eddig még nem tetted meg.

Szilvalekváros gombóc

Összesen: 130 perc (ebből munka: 55 perc)

Szilvalekváros gombóc recept

Hozzávalók

4 személyre

  • 75 dkg krumpli (kb. 60 dkg áttört krumpli lesz belőle)
  • 20 dkg liszt
  • 2 csipet só
  • 1 tojás
  • 16 kiskanálnyi sűrű, cukor nélküli szilvalekvár
  • 1 evőkanál zsír
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 4 evőkanál fahéjas porcukor

Megjegyzés:

A képeken 8 db gombóc készítését látod.

Krumplis tészta készítése

  • A krumplit héjában megfőzöd.
  • Forrón lehántod a héját és krumplitörővel áttöröd.
  • Amikor langyosra hűlt, megsózod, hozzákevered a liszt háromnegyet részt.
  • Hozzáteszed a tojást és összedolgozod tésztává.

    Krumplis tészta

    Krumplis tészta

A krumplis tészta készítését részletesen itt olvashatod.

Szilvalekváros gombóc készítése

  1. Egy nagyobb fazékban (kb. 4 literes) felteszel vizet forralni.
  2. A zsíron megpirítod a szemlemorzsát. Vigyázz, ne hagyd ott, mert könyen odaéghet. Használj nagyobb lábast, hogy mind a 16 gombóc férjen el benne.
  3. A tésztát két részre osztod.

    Zsemlemorzsa pirítása

    Zsemlemorzsa pirítása

  4. Az egyik darabot kinyújtod 20 x 40 cm-es méretűre.
  5. A képen látható módon 8 részre osztod.

    Kinyújtot tészta feldarabolása

    Kinyújtot tészta feldarabolása

  6. Minden négyzetre teszel egy – egy kisknálnyi szilvalekvárt.

    Szilvalekvár elhelyezése

    Szilvalekvár elhelyezése

  7. Megformázod a gombócokat: a tésztát négy sarkánál ráhajtod a lekvárra. A keletkező csücsköket ismét ráhajtod.
    Gombóc készítés 1

    Gombóc készítés 1

    Gombóc készítés 2

    Gombóc készítés 2

  8. Két tenyered közé veszed és gombócokat formálsz belőle. Ügyelj arra, hogy a tészta sehol ne legyen nagyon vékony, mert akkor a kifőzésnél könnyen kiszakadhat.

    Gombócok

    Gombócok

  9. A gombócok kifőzését forrásban levő vízben végezd. Először le fognak sűlyedni a lábos fenekére. Hoga oda ne ragadjanak, megfelelő eszközzel tudod megakadályozni úgy, hogy alájuk nyúlva leválasztod onnan.

    Gombócok kifőzése

    Gombócok kifőzése

  10. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, lyukas kiszedő kanállal egyenként kiszeded, lecsepegteted és a pirított zsemlemorzsába forgatod.

    Zsemlemorzsába forgatás

    Zsemlemorzsába forgatás

  11. Ha elkészültél, a tészta másik feléből elkészíted a további 8 db gombócot. Ezeket is kifőzöd és beleforgatod a zsemlemorzsába. Ha ezt a lábast rázogatva teszed, a gombócok nem fognak deformálódni.

Elkészítési idő:

  • Krumplis tészta elkészítése: 100 perc
  • Zsemlemorzsa pirítása: 5 perc
  • Gombócok formázása: 10 perc
  • Kifőzés, zsemlemorzsába forgatás: 15 perc

Összesen: 130 perc (ebből munka: 55 perc)

Tálalás

A gombócokat tányérokra teszed. Megszórod fahéjas porcukorral. Ezt úgy is megteheted, hogy először félbe vágod azokat.

Szilvalekváros gombóc tálalása 1

Szilvalekváros gombóc tálalása 1

Szilvalekváros gombóc tálalása 2

Szilvalekváros gombóc tálalása 2

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error