Juhtúrós galuska: vagy más néven sztrapacska, juhtúrós sztrapacska egyszerű, eredeti szlovák étel. Ha készítettél már nokedlit, galuskát, ez sem okozhat gondot.

Juhtúrós galuska tálalva

Juhtúrós galuska, sztrapacska recept

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 személyre

A galuskához:

  • 60 dkg krumpli
  • 30 dkg liszt (krumplitól és liszttől függően lehet több vagy kevesebb)
  • 1 db tojás
  •  só
Galuska hozzávalók

Galuska hozzávalók

A juhtúrós keverékhez:

  • 25 dkg juhtúró
  • 4 evőkanál tejföl (ez sem szentírás, közepesen puha, jól keverhető massza legyen belőle)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
Juhtúrós galuska

Juhtúrós galuska

A sült szalonnához:

  • 20 dkg szalonna (lehet húsos, de ha más van otthon, az sem baj)

Juhtúrós galuska, sztrapacska készítése

  • Vagdald fel a szalonnát kockákra vagy csíkokra, olvaszd ki, kissé pirítsd meg, tedd félre.
  • Keverd össze a juhtúrót a tejföllel, a felaprított, vagy átnyomott fokhagymával, kevés sóval, ezt is tedd félre.
Juhtúró keverék

Juhtúró keverék

  • Tégy fel vizet egy nagyobb edényben melegedni a galuska kifőzéséhez (ha van vízforralód, ez is gyorsan megvan.
  • Reszeld meg a krumplit. Ez a legnehezebb feladat. Dolgozhatsz kézi reszelővel (olyannal, ami alkalmas a krumpli reszelésére vagy használhatsz erre alkalmas kézi hajtással működő reszelőt. Ezzel könnyebb és gyorsabb lesz a munka. Igyekezz gyorsan dolgozni, mert különben a krumpli megbarnul.
Krumpli reszelés

Krumpli reszelés

  • Ha kész vagy a reszeléssel, add a krumplihoz a lisztet, a tojást, sózd meg és keverd össze. Annyi lisztet keverj hozzá, hogy nokedli sűrűségű massza legyen.
Galuska tészta

Galuska tészta

  • Szaggasd a masszát szaggatóval a forrásban levő vízbe. A galuskák hamarosan feljönnek a víz tetejére. Addig főzd, amíg a benne levő krumpli is megpuhul (kicsit tovább fog tartani, mint a nokedli). Ezt nem tudod másképp megtenni, csak úgy, hogy megkóstolod. Ha legközelebb készíted, már fogod tudni, mikor van kész.
Galuska-szaggatás

Galuska-szaggatás

Galuska kifőzés

Galuska kifőzés

  • A kiszedett galuskákra locsold rá a szalonna zsírjának felét, keverd el, így nem fognak összeragadni. A maradék zsírra tedd rá a juhtúrós keveréket, melegítsd meg.
Kifőtt galuska

Kifőtt galuska

Elkészítési idő:

  • Szalonna kiolvasztása: 10 perc (közben megtisztítod a krumplit)
  • Juhtúrós keverék összeállítása: 5 perc
  • Krumpli lereszelése: 15 perc (készülékkel: 5 perc)
  • Galuska tészta összekeverése: 5 perc
  • Galuska kifőzése: 10 perc
  • Tálalás: 5 perc

Összesen: 50 perc

A juhtúrós galuska tálalása

A juhtúrót összekeverheted a galuskával, vagy a tányérokon teheted a tésztára. Végül megszórod a szalonnával és megöntözöd a maradék zsírral. Vágott petrezselymet is hinthetsz rá.

Juhtúrós galuska tányéron

Juhtúrós galuska tányéron

 

Képek: saját készítésű juhtúrós galuska (sztrapacska) saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error