Grízes tészta: bevallom, gyerekkoromban nem volt a kedvencem, de egy finom lekvárral (sárgabarack, ribizli, szilva-dzsem) már én is megszerettem. Filléres étel!

Grízes tészta

Grízes tészta recept

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 40 dkg hosszú metélt (száraztészta, de házi tésztából iskészítheted)
  • 4 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál sertés- vagy baromfizsír
  • 4 teáskanál porcukor (lehet kevesebb is)
  • 4 evőkanál lekvár – lehet több is (baracklekvár, ribizli lekvár)

Grízes tészta készítése

  1. A tészta főzővizét egy nagyobb lábasban felteszed melegedni. Ha van vízforralód, használd, mert kevesebb energiával gyorsabban felforralod.
  2. A tésztás a lobogó forró vízbe teszed, megfőzöd (közben időnként megkevered). A főzési időt a tészta csomagolásán megtalálod.
  3. Közben a zsírt egy közepes lábasban felolvasztod, megpirítod rajta a búzadarát.

    Gríz pirítása 1

    Gríz pirítása 1 

  4. Előkészíted a lekvárt (ha szükségesnek látod, kicsit felhígíthatod).
  5. Amikor a tészta kifőtt, szűrőkanállal kiszeded. (Nem öblíted le!)
  6. Ráteszed a pirított grízre és összekevered. A tészta elkészült.

    Tészta összekeverése grízzel

    Tészta összekeverése grízzel

Elkészítési idő:

  • Víz felforralása: 10 perc
  • Tészta kifőzése (közben a búzadara is megpirul): 8 perc
  • Tészt beleforgatása a pirított grízbe: 2 perc

Összesen: 20 perc

Tálalás

A tésztát tányérokra szeded. Porcukorral megszórod (vagy nem). A lekvárt mellé teszed (nem kevered össze).

Grízes tészta tálalva 1

Tálalva 1

Grízes tészta tálalva 2

Tálalva 2

 

Képek: saját felvételek

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: