Granadírmars, vagy gránátos kocka: az én családomban másképp készítették, mint általában szokásos. Nagyapámnak ez volt egyik kedvenc étele. Nem is csoda. Nézd csak meg!

Krumplis tészta 1

Granadírmars

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

A nokedlihoz:

  • 25 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 dl hideg víz
  • 1 evőkanál olaj
  • só.

A krumpli:

  • 8 db közepes méretű (lehetőleg olyan fajta, amely nem fő szét)

Továbbá:

  • 2 szelet szalonna (lehet húsos, de a sima szalonna is megfelel)
  • 2 fej hagyma
  • olaj a hagyma kisütéséhez.

Előkészítés

  • A krumplit megmosod és előkészíted főzésre
  • A hozzávalókból kikevered a nokedli tésztáját (a víz nem szentírás, a tésztának közepes keménységűnek, még elég jól keverhetőnek kell lennie.
  • A hagymákat megtisztítod, megmosod, karikára vágod és lisztbe forgatod.

    Hagyma feldarabolva, lisztbe forgatva

    Hagyma feldarabolva, lisztbe forgatva

  • A szalonnát kockára vágod.

A granadírmars elkészítése

  1. A krumplit felteszed főni.

    Krumpli főzés

    Krumpli főzés

  2. A szalonnát elkezded kiolvasztani egy nagyobb lábosban, amiben majd a krumpli és galuska is elfér.
    Szalonna kiolvasztása 1

    Szalonna kiolvasztása 1

    Szalonna kiolvasztása 2

    Szalonna kiolvasztása 2

  3. Elkészíted a nokedlit.

    Nokedli kifőzve

    Nokedli kifőzve

  4. A megfőtt krumplit meghámozod, cikkekre vágod és a szalonnába forgatod.

    Krumpli szalonnazsírban

    Krumpli szalonnazsírban

  5. A galuskára teszed.Az egészet óvatosan összekevered úgy, hogy a krumpli össze ne törjön.

    Krumpli és nokedli összekeverve

    Krumpli és nokedli összekeverve

  6. A lisztbe forgatott hagymát  forró olajban kisütöd.

    Hagyma kisütése

    Hagyma kisütése

Elkészítési idő:

  • Krumpli főzés elindítása: 5 perc (ha  van kuktád, főzd abban)
  • Szalonna kiolvasztása: 10 perc
  • Hagyma feldarabolása, lisztbe forgatása: 10 perc
  • Nokedli elkészítése, kifőzése, kiszedése: 10 perc
  • Sajnos várni kell, amíg megfő a krumpli: 15 perc (ha kuktában főzöd, akkor nem)
  • Krumpli tisztítása, feldarabolása, összekeverése a nokedlival: 10 perc
  • Hagyma kisütése: 10 perc

Összesen: 70 perc

Tálalás

A krumplis tésztát tányérra teszed (ha van otthon éppen salátaleveled, arra, és a sült hagymát a tetejére szórod. Látványnak sem utolsó:

 

Krumplis tészta 1

Granadírmars tálalva 1

Krumplis tészta tálalva 2

Granadírmars tálalva 2

Remélem, egyetértesz abban, hogy valamivel jobban néz ki, mint egy tömegétkeztetésben készült krumplis tészta. Nekem nagy élmény volt, amikor felnőttként elkészítettem – gyerekkoromban nem szerettem – mert így készítve szint gasztronómiai élményként hatott.

Te hogy készíted?

 

Érdekelhet még:

Tészta ételek ára

 

Krumplis tészta képek: saját készítésű tészta saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: