Diós metélt: kifőtt metélt tészta, darált dióval, porcukorral, narancshéjjal megszórva – akár ünnepi második fogásnak is beillik.

Diós tészta

Diós metélt recept

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 40 dkg hosszú metélt (száraztészta, de házi tésztából iskészítheted)

    Száraz tészta - hosszú metélt

    Száraz tészta – hosszú metélt

  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor (lehet kevesebb is)
  • 1 db narancs reszelt héja (nem feltétlenül szükséges)
  • 2 – 3 dió darabokra törve
  • 2 dkg vaj

Diós tészta készítése

  1. A tészta főzővizét egy nagyobb lábasban felteszed melegedni. Ha van vízforralód, használd, mert kevesebb energiával gyorsabban felforralod.
  2. A tésztás a lobogó forró vízbe teszed, megfőzöd (közben időnként megkevered). A főzési időt a tészta csomagolásán megtalálod.

    Tészta főzése

    Tészta főzése

  3. Közben a zsírt vagy vajat egy közepes lábasban felolvasztod, ebbe szeded majd ki a megfőtt tésztát.
  4. Elkészíted a rászórnivalót: a darált diót, porcukrot és mazsolát egy tálban összekevered.
    Dió, cukor, narancshéj

    Dió, cukor, narancshéj

    Dió, porcukor, narancshéj összekeverve

    Dió, porcukor, narancshéj összekeverve

  5. Amikor a tészta kifőtt, szűrőkanállal kiszeded. (Nem öblíted le!)
    Tészta kiszedése 1

    Tészta kiszedése 1

    Tészta kiszedése 2

    Tészta kiszedése 2

Megjegyzés:

  • Dió helyett darált mákkal megszórva mákos tésztát is készíthetsz.

Elkészítési idő:

  • Víz felforralása: 10 perc
  • Tészta kifőzése (közben a porcukros-narancshéjas dió is elkészül): 10 perc

Összesen: 20 perc

Tálalás

A tésztát tányérokra szeded. Megszórod a porcukros, narancshéjas dióval. Néhány darab tört dió teszel a tetejére.

Diós tészta

Diós tészta tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error