Barátfüle vagy szilvalekváros derelye: azonos tésztaétel. Készíthető gyúrt vagy krumplis tésztából. A leírás az előbbiből készült. Ez az étel nem készíthető el gyorsan, időt kell rá szánnod.

Barátfüle 1

Barátfüle recept

Elkészítési idő: 85 perc (ebből munka: 55 perc

Hozzávalók

4 személyre

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só

A töltéshez és beforgatáshoz

  • 20 dkg kemény szilvalekvár
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa (körülbelüli mennyiség- függ a tészta méreteitől)

A tálaláshoz:

  • 2 evőkanál porcukor (kevés fahéjporral keverve)

Megjegyzés: 

Ebből a mennyiségből kb. 50 db derelyét tudsz készíteni.

Elkészítés

A barátfüle tésztájának elkészítése:

  1. A csipet sót elkevered a lisztben.
  2. A lisztből és tojásból közepesnél keményebb tésztát gyúrsz. Ha nagyon kemény lenne, kevés vizet tehetsz hozzá (de általában nem kell). Ha van tésztagéped, ne sokat vesződj a gyúrással, engedd át a tésztát a gép legszélesebbre állított részén többször (közbe mindig hajtsd össze).
  3. Pihentesd kb. 1 órán át. (Ne tovább, mert megváltozik az állaga és nehéz lesz nyújtani.)
  4. A tésztát kézzel 2 részletben is feldolgozhatod, tésztagépnél 4 részletben készítsd el, különben olyan hosszú lesz a tésztacsík, hogy kezelhetetlenné válik.
  5. A tésztát kézzel vagy tésztagéppel kinyújtod. A kézi nyújtást nyújtólapon végezd. Ha tudod, nyújtsd szögletesre, mert  akkor szinte hulladék nélkül elkészítheted a tésztát és nem kell kétszer dolgoznod. Ha géppel nyújtod, használd a gép második legvékonyabb fokozatát (a legvékonyabb túl vékony lenne a barátfüléhez). Olyan széles csíkokat nyújts, hogy szélességében 2 – 2 tésztadarab legyen belőle. Ha nagy a gyakorlatod, és tudsz olyan széles tésztacsíkot készíteni, mint a gép, akkor gyorsabban készen leszel. Közben lisztezd a tésztát, mert könnyen összeragad.
    Házi tészta kézzel nyújtva

    Házi tészta kézzel nyújtva

    Házi tészta géppel nyújtva

    Házi tészta géppel nyújtva

A derelye töltése és darabolása:

  1. Tedd fel a derelye kifőző vizét melegedni.
  2. A kézzel nyújtott tészta felére tégy szilvalekvár halmokat, majd a másik felével takard le. Gépi nyújtásnál az egész csíkra is tehetsz és a másikkal lefeded.
    Tészta szilvalekvárral

    Tészta szilvalekvárral

    Fedő tésztalap ráterítés

    Fedő tésztalap ráterítés

  3. Kézzel nyomkodd le a lekvárhalmok közötti részeket (jó alaposan, hogy főlés közben ne essen szét, majd egy rádlival vágd szét darabokra. Ha nincs rádlid, éled kést is használhatsz, legfeljebb nem lesz csipkés a derelye széle.
    Szilvalekváros derelye rádlizva

    Szilvalekváros derelye rádlizva

    Szilvalekváros derelye főzés előtt

    Szilvalekváros derelye főzés előtt

A szilvalekváros derelye kifőzése:

  • A tésztadarabokat forró, lobogó vízben kezd el főzni, majd mérsékeld a fűtést úgy, hogy éppen forrjon.

    Barátfüle főzése

    Barátfüle főzése

  • Közben pirítsd meg a zsemlemorzsát. A képen elég kevés, valójában több volt, csak elfelejtettem időben lefotózni.

    Zsemlemorzsa pirítása

    Zsemlemorzsa pirítása

  • Amikor a tészta megfőtt, forgasd a zsemlemorzsába és tálalhatod.

    Tészta beforgatása zsemlemorzsába

    Tészta beforgatása zsemlemorzsába

Elkészítési idő:

  • tésztagyúrás: 10 perc
  • pihentetés: 30 perc  – ezalatt mást csinálhatsz
  • nyújtás: 10 perc
  • derelyék elkészítése (egy kis gyakorlattal): 20 perc (kezdetben ez lehet jóval több is)
  • tésztafőzés, morzsába forgatás 2 részletben: 15 perc

Összesen: 1 óra 25 perc (ebből 30 perc a tészta pihentetése)

Tálalás

A derelyéket tányérra teszed és a fahéjas porcukorral megszórod. Kis szitán átnyomva szép egyenletes lesz a cukorréteg a tésztán.

Barátfüle tálalva 1

Barátfüle tálalva 1

 

Szilvalekváros derelye képek: saját készítés, saját felvételek.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error