Carbonara spagetti: az egyik legegyszerűbb olasz étel – szinte mindig elkészíthető, mivel spagetti, szalonna, tojás és sajt szinte mindig akad otthon.

Carbonara spagetti 1

Elkészítési idő: 20 perc

Carbonara spagetti recept

Hozzávalók

4 személyre

  • 40 dkg spagetti
  • A szószhoz:
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 10 dkg parmezán sajt
  • 2 db tojás
  • 2 db tojás sárgája
  • só, őrölt bors

Megjegyzések:

  • A képek 2 személyre készültek.
  • A húsos szalonna az eredeti recept szerint húsos tokaszalonna (olasz neve: penchetta)
  • A sajt pekarino sajt lenne, de ezt nálunk nem lehet kapni, ezért a receptben parmezán szerepel.
  • Készítheted kevesebb tojással is (pl. egy tojás és egy tojás sárgája). Ez esetben, ha a szósz túl sűrű lenne, a tészta kifőző vizével pótolhatod.

A carbonara alap: nem más, mint spagetti:

  • Elkészítheted házilag, ha van tésztagéped, de sokkal egyszerűbb, ha készen megvásárolod. Ma már kiváló olasz tésztákat találsz az üzletekben.

A carbonara szósz:

  • A tojásokból, a kisütött szalonnából, annak zsírjából és reszelt sajtból készül, sóval, őrölt borssal ízesítve.

A carbonara spagetti elkészítése

Az elkészítési sorrend betartásával

  • az elkészítési idő lerövidül
  • lehetővé válik, hogy a szósz ideális hőmérsékleten keveredjék a tésztával – a tojásból nem lesz tojásrántotta.

A készítés célszerű sorrendje:

  1. A húsos szalonnát vágd kockára.

    Húsos szalonna feldarabolva

    Húsos szalonna feldarabolva

  2. Közben forralj vizet (vízforralóval gyorsan kész), és tedd fel a spagettit főni. A vizet sózd meg, de vedd figyelembe, ha a szalonna sós.

    Spagetti főzése 1

    Spagetti főzése 1

  3. Kezd el a szalonnát kisütni.

    Szalonna kiolvasztása

    Szalonna kiolvasztása

  4. Amíg a szalonna sül, reszeld le a sajtot, üsd le a tojásokat egy tálba.

    Tojások

    Tojások

  5. Verd fel villával.

    Tojások felverve

    Tojások felverve

  6. A kisült szalonnát borsozd meg, hűtsd langyosra hideg vízbe állítva, majd add a tojásokhoz. Ha forrón tennéd bele, a tojás rántottává állna össze. Szórd bele a reszelt sajt háromnegyed részét és jól keverd össze. Ezzel a szósz el is készült.
    Szalonna és sajt hozzáadása

    Szalonna és sajt hozzáadása

    Összekeverve

    Összekeverve

  7. A kifőtt spagettit szűrőkanállal szedd ki a főzővzből, csepegtesd le.
    Spagetti főzése 2

    Spagetti főzése 2

    Spagetti főzve

    Spagetti főzve

  8. Még melegen tedd a szószhoz két részletben.
  9. Közen keverd a szószt, mert egyébként helyenként a tojás akár meg is sülhet benne. Ha túl sűrű lenne a mártás, kevéd tésztafőző vízzel felhígíthatod. Az étel elkészült. Még melegen tálald.

    Spagetti szósszal

    Spagetti szósszal

Megjegyzés:

  • Úgy is el lehet az ételt készíteni, hogy a kifőtt spagettit a kisütött és borsozott szalonnához kevered, majd a tojás és reszelt sajt keverékét ezután adod hozzá. A hőmérsékletre itt is ügyelni kell.

Elkészítési idő:

  • Szalonna felkockázása, víz felforralása: 5 perc
  • Spagetti kifőzése (közben szalonna sütés, sajt reszelés, szósz elkészítése): 10 perc
  • Összeálítás: 5 perc

Összesen: 20 perc

Tálalás

  • Az elkészült ételt még melegen tányérokra szeded.
  • Megszórod őrölt borssal és a maradék reszelt sajttal.
Carbonara spagetti tálalva 1

Carbonara spagetti tálalva 1

Carbonara spagetti tálalva 2

Carbonara spagetti tálalva 2

Kiegészítés:

Minden nemzetnek vannak egyszerű és hasonló ételei. Ez az olasz étel engem a mi tojásos nokedlinkre emlékeztet. A kifőtt nokedlit szalonnás zsírra szedve és a felvert tojással összekeverve a két étel – a sajt kivételével – nagyon hasonló egymáshoz.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error