Categories Menu

2014. október 20. | Téma: Sós sütemény | 0 hozzászólás

Tepertős pogácsa

Tepertős pogácsa régebben – főleg faluhelyen – gyakran készült. A zsír sütésénél nyert tepertő többnyire akadt a háznál. A falusi asszonyok nagyon értettek a kelt tészták készítéséhez, így nagyon jó tepertős pogácsákat sütöttek. Nem kell azonban azt gondolnod, hogy te úgysem fog jól sikerülni. Ha betartasz néhány szabályt, kiváló tepertős pogácsa kerülhet ki a kezed alól.

tepertos-pogacsa

 

Tepertős pogácsa recept

A tepertős pogácsa hozzávalói:

  • 60 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1  dl tejföl
  • 1 kávés vagy teáskanál só (ízlés szerint)
  • 15 dkg vaj vagy 10 dkg zsír
  • 30 dkg darált tepertő

A tepertős pogácsa készítése:

  1. A lisztet elmorzsolod a vajjal (zsírral). Hozzáteszed a sót. Lyukat készítesz a közepébe.
  2. Az 1 dl tejet meglangyosítod, beleteszed a cukrot és az élesztőt, felfuttatod. Beleteszed a lisztkupac közepébe, hozzáteszed a tojásokat, a tejfölt, összekevered és az egészet összegyúrod. Ha a tejföl sok lenne, teszel még hozzá egy kis lisztet, ha kevés, akkor még egy kis tejfölt.
  3. Kinyújtod, rákened a darált töpörtyűt és három rétegre összehajtod, 30 percig pihenteted. Ezt háromszor megismétled.
  4. Utána 2 ujjnyi vastagra kinyújtod, tetejét bevagdalod, kiszaggatod, tenyereddel kicsit megsodrod (magasabbak lesznek), a tetejét tojással megkened.
  5. A maradékot összegyúrod és abból is elkészíted a pogácsákat (egészen addig, míg a tészta elfogy). Sütőlapra teszed és 3o percig hagyod még kelni.
  6. 200 fokra előmelegített sütőbe teszed és 15 – 25 perc alatt megsütöd (alacsony hőmérsékleten sütve kiszárad). Amikor már az alja is szép világos barna, akkor van kész.

 

Tepertős pogácsa - kelt tésztából

 

Tepertős pogácsa - kinyújtott kelt tésztából

 

Tepertős pogácsa - hajtogatással

 

Tepertős pogácsa - mintázás

 

Tepertős pogácsa - sütés

 

Tanácsok a tepertős pogácsa készítéséhez

  • Minden hozzávaló (liszt, tojás, tejföl, élesztő) szoba hőmérsékletű legyen.
  • A 3 x 30 perc kelési időket használd ki: végezz közben más, főzéssel kapcsolatos munkát. Ennyi idő elég egy leves vagy egy főzelék elkészítéséhez, sőt a sütés-főzés közben elpiszkolódott edényeket el is mosogathatod.
  • Ne kis pogácsát készíts (arra például kiváló a túrós pogácsa), mert a belseje is átsül, nem lesz olyan jó és könnyen ki is szárad.
  • Ne tegyél több tepertőt a tésztába, mint amennyi a receptben van, mert a túl sok zsiradék “lehúzza” a tésztát.
  • A szokásos tepertős pogácsát kicsit “feldobhatod úgy, hogy apróra vágott zöld fűszert, pl. rozmaringot teszel bele.

Tepertős pogácsa - rétegesen

 

Megjegyzések:

  • A fenti mennyiségekből 1 – 1.2 kg pogácsa lesz.
  • Ha mindent készen vásárolsz átlagárakon és vajjal dolgozol, ez a mennyiség 1100 Ft-ba kerül. (Sajnos, a tepertő nagyon drága manapság: 1 kg ára 2000 és 3500 Ft között van  (a 2000 Ft-os árral számoltam).
  • Ha kicsit odafigyelsz, akciós lisztet vásárolsz, otthon készített zsírral és töpörtyűvel készíted: 500 Ft.
  • Más megoldás: túrós pogácsa, az is nagyon finom, gyorsan kész és sokáig puha marad.

Ehhez mit szólsz?

 

Tepertős pogácsa recept képek: saját készítés, saját felvételek

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás