Categories Menu

Puha mézeskalács

Puha mézeskalács: nem kell várnod több hetet, hogy puha legyen, kihűlés után azonnal fogyasztható, így a karácsony előtti napokban is megsütheted. 

Puha mézeskalács 1

Puha mézeskalács recept

Elkészítési idő: 120 perc (ebből munka: 60 perc)

Hozzávalók

2 gáztepsihez

A mézeskalácshoz:

  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg méz
  • 4 evőkanál porcukor (ezzel nem lesz édes, ha édesebbre szeretnéd, tegyél bele kicsit többet)
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 db tojás + 1 sárgája (ennek fehérjéből lesz a máz)

A díszítéshez:

  • fél tojásfehérje (a csomós rész eltávolítva)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 – 2 csepp citrom vagy ecet
  • 1 kiskanál étkezési keményítő

Előkészítés

  • Egy órával a készítés előtt szedd össze a hozzávalókat, hogy könnyebben és gyorsabban dolgozhass.
  • Ha a méz cukros lenne, langyosítsd fel mikróban.

Puha mézeskalács készítése

  1. Egy tálban keverd össze a por alakú hozzávalókat: a lisztet, porcukrot, mézeskalácsfűszert, szódabikarbónát.
    Por hozzávalók

    Por hozzávalók

    Por hozzávalók összekeverése

    Por hozzávalók összekeverése

  2. Egy másik – kisebb – tálban keverd össze a képlékeny hozzávalókat: vajat, mézet, tojást.

    Méz, vaj, tojás összekeverve

    Méz, vaj, tojás összekeverve

  3. A porszerű hozzávalók közepébe készíts mélyedést, tedd bele a folyékony hozzávalók keverékét és a tejfölt (ez utóbbiból, ha összedolgozás közbe kiderül, hogy kemény a tészta, tehetsz többet is.

    Hozzávalók együtt

    Hozzávalók együtt

  4. Dolgozd össze egy erősebb villával (így nem ragad a kezedre.

    Összedolgozás

    Összedolgozás

  5. Összedolgozás után gyúrd össze kézzel.

    Tészta készen

    Tészta készen

  6. Pihentesd egy órát és dolgozd át ismét.
  7. Tedd nyújtólapra.

    Tészta nyújtás előtt

    Tészta nyújtás előtt

  8. Nyújtsd ki körülbelül 2 milliméter vastagra (sütés közben meg fog emelkedni). Ne foglalkozz azzal, milyen alakú lesz a tészta, hiszen ki lesz szaggatva.

    Tészta kinyújtva

    Tészta kinyújtva

  9. Kapcsold be a sütőt és állítsd 180 fokra.
  10. A kinyújtott tésztát különféle alakú sütikiszúrókkal szaggasd ki. Lehet mézeskalács ház, -szív, -csillag, -virág, szinte bármi. Ha gyerekek vannak, akkor autó, baba, tündér, minden elképzelhető – sütikiszúró kérdése.

    Tészta kiszaggatva

    Tészta kiszaggatva

  11. A leesett hulladékot gyúrd össze, nyújtsd és szaggasd ki. Ezt addig folytathatod, amíg a tészta elfogy. A legvégén kis gömböket készítve azokat is szétnyomhatod.
  12. A kiszaggatott süteményeket helyezd sütőpapírral bélelt gáztepsire. Ne legyenek túl közel, mert sütés közben megemelkednek és kissé meg is nőnek. A hozzávalókban megadott mennyiségből 2 gáztepsire való lesz.

    Tepsiben

    Tepsiben

  13. A sütés 180 fokon 10 perc alatt kész. Nyolc perc után már figyelheted és amikor már szép világos barna, kiszedheted, hiszen a sütőd nem biztos, hogy úgy működik, mint az enyém. Vigyázz, ne süsd túl, mert akkor ez is kemény lesz.

    Megsütve

    Megsütve

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók előkészítése, összekeverése: 15 perc
  • Tészta összeállítása: 10 perc
  • Pihentetés: 60 perc
  • Szaggatás, sütőlapra rakás: 25 perc
  • Sütés: 10 perc

Összesen: 120 perc (ebből munka: 60 perc)

Díszítés

  • A tojásfehérjéből a porcukorral és a többi hozzávalóval kézi mixerrel készíts kemény habot. Először verd fel a tojásfehérjét egy-két csepp citrommal vagy ecettel. Amikor már elég habos, akkor részletekben add hozzá a többi hozzávalót.
  • A díszítést legegyszerűbben egy habzsák (tartós vagy egyszer használatos) segítségével végezheted el – a lehető legkisebb kinyomófejjel. A csodás díszítésekhez az én kezem már nem elég ügyes, ezért azt találtam ki, hogy pettyeket készítek a különféle formájú mézeskalácsokra. Az eredményt itt láthatod. Olyan megoldást is választhatsz, hogy vékonyan bekened az egész felületet vagy annak felét. Puha mézeskalács 1

Ha szép mintákat szeretnél látni, azt is találsz az oldalamon.

Tálalás

A díszítetlen vagy kidíszített mézeskalácsokat különféle formájú tányérokra téve tálalhatod.

Puha mézeskalács tányéron

Puha mézeskalács tányéron

Puha mézeskalács díszítve 1

Puha mézeskalács díszítve

Megjegyzés:

Karácsonyfadíszt is készíthetsz mézeskalácsból. Arra kell mindössze figyelned, hogy sütés előtt egy vastagabb tűvel lyukat készíts a felakasztás helyére. (Vigyázz, vékony tű használatánál a nyílás sütés közben összenőhet.

 

Képek: saját készítésű mézeskalácsok saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás