Hókifli: finom töltött kifli, amely porcukorral bőven megszórva tényleg úgy néz ki, mintha hó lepte volna be. Innen az elnevezés.

Hókifli

Hókifli recept

Elkészítési idő: 95 perc (ebből munka: 50 perc)

Hozzávalók

20 db kiflihez

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  •  2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

Megjegyzés:

  • A dió és mák töltelék lehet például, ha bejgli készítésnél megmaradt egy kisebb mennyiség. Én már jártam úgy, hogy egy kevés megmaradt, azt mindig valamilyen kifli töltésére szoktam felhasználni.
  • A lekvár legyen sűrűbb barack- vagy szilvalekvár.

Hókifli készítése

  1. A lisztet megsózod a csipet sóval és a vajjal egy tálban összemorzsolod.
    Liszt és vaj

    Liszt és vaj

    Liszt és vaj összemorzsolva

    Liszt és vaj összemorzsolva

  2. Beleszitálod a porcukrot és összekevered.
  3. Hozzáteszed a tojást, a tejfölt és összegyúrod.
    Cukor, tojás tejföl hozzáadása

    Cukor, tojás tejföl hozzáadása

    Összekeverés 1

    Összekeverés 1

    Összekeverés 2

    Összekeverés 2

  4. Az így elkészült tésztát pihenteted legalább fél óráig.
    Tészta készen

    Tészta készen

    Tészta feldolgozás előtt

    Tészta feldolgozás előtt

  5. Kinyújtod fél cm vastagra és kerek szaggatóval kiszaggatod.
  6. A maradékot összegyúrod, kinyújtod, kiszaggatod. Ezt addig csinálod, amíg a tészta elfogy.
  7. A kiszaggatott tészták közepébe tölteléket teszel.

    Kifli alapok 1

    Kifli alapok 1

  8. A tésztákat összesodrod, végüket összenyomod és kifli formára hajlítod.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsire teszed. Felvert tojással megkened. (Ez utóbbi nem feltétlenül szükséges, hiszen úgyis porcukor kerül a tetjére.

    Sütés előtt

    Sütés előtt

  10. 170 fokon előmelegített sütőben 12 – 15 perc alatt készre sütöd.

    Sütés után 1

    Sütés után 1

  11. Még melegen vaníliás porcukorba forgatod, vagy azzal vastagon megszórod. (Melegen egy része el fog tűnni, mert a tészta magába szívja.)

    Hókifli tálalva

    Hókifli tálalva

Elkészítési idő:

  • Tészta készítése: 15 perc
  • Pihentetés: 25 perc
  • Kinyújtás, szaggatás, formázás: 25 perc
  • Tepsibe rakás, sütés: 25 perc
  • Porcukros szórás: 5 perc

Összesen: 95 perc (ebből munka: 50 perc)

Tálalás

A hókifliket tálra vagy tányérra teszed. Ne rakd egymásra. Ha szükséges, felületüket még porcukorral megszórod.Hókifli

Jól záródó dobozban több hétig is tárolhatod.

Kiflik tároló dobozban

Kiflik tároló dobozban

 

Saját készítésű sütemény saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error