Hamis tiramisu: miért kell ilyet készíteni? Miért nem jó az eredeti? Több oka is lehet. Ebben a cikkben összefoglalom az okokat, a megoldásokat és még receptet is találsz benne.

Hamis tiramisu tálkában

Hamis tiramisu készítésének okai

Miért kell egyáltalán hamis tiramisut készíteni?

Mikor elgondolkodtam ezen, 3 fő okot találtam.

Az eredeti tiramisu főbb alkotói: babapiskóta, tojás, cukor, mascarpone, kakaó. Ezek az alkotók ma már a legtöbb élelmiszerüzletben kaphatók, tehát az okok között az élelmiszerhiány nem szerepelhet.

Nézzük tehát az egyéb okokat, amelyek szerintem:

  • diéta (diétás hamis tiramisu)
  • elkészítési idő (gyors hamis tiramisu)
  • az alkotók ára (“olcsó” hamis tiramisu)

Hamis tiramisu féleségek

Lehet, hogy most sokan meg fognak kövezni, mert olyan dolgok is szerepelnek a desszert hozzávalói között (pudingpor, krémpor, habpor), amelyeket általában nem szoktam használni. Viszont sokan használják, hiszen az élelmiszer üzletekben kaphatók. Márpedig, ha nem fogyna, nem tartanák a polcokon. Nem hinném azonban, hogy fogyasztásukból bármilyen probléma származni, legfeljebb az ízhatás nem ugyanaz, de mondhatom, hogy egészen jó.

Diétás tiramisu

A diétás tiramisu készítését két ételérzékenység okozhatja:

  • laktózérzékenység és
  • tojás-érzékenység (amely mind a sárgáját, mind a fehérjét érintheti).

Anélkül, hogy ezek részletezésébe belemennék (elég messzire vezetne), inkább csak a megoldásokkal foglalkozom. Ha érdekelnek ezek a részletek, az interneten sok információt találsz erről.

Laktóz érzékenység

A laktózérzékenység a magyar lakosság 20 – 30 %-át érintheti, ezért fontos kérdés. A tejfeldolgozó ipar tisztában is van ezzel, sőt megoldásokat is talált a problémára:

A laktózérzékenységet az eredeti receptnél nagyon könnyen kiküszöbölhetjük. Ma már sok helyen kapható laktózmentes tej,  tejszín, sőt laktózmentes mascarpone, hazai gyártású, díjnyertes termék is (gyártó: Szarvasi Mozzarella Kft). Kétségtelen, így drágább lesz a desszert a laktózmentes termékek magasabb ára miatt.

Magic-Milk laktózmentes biotej

Magic-Milk laktózmentes biotej

Magic Milk laktózmentes tejszín

Magic Milk laktózmentes tejszín

Laktózmentes mascarpone

Laktózmentes mascarpone

Tojás érzékenység

A lakosság csekély részét, mindössze 1 %-át érinti (főként gyerekeket) – de akit igen, annak ez komoly gond (szinte minden süteményben van tojás), ezért foglalkozni kell vele.

Ez már egy nehezebb probléma, de nem megoldhatatlan. A megoldást azok a puding- vagy krémporok jelenthetik, amelyek tojást nem, vagy esetleg csak nyomokban tartalmaznak. Nem szeretnék itt márkákat említeni. Az élelmiszerek csomagolásán fel vannak tüntetve az alkotók. Egy kis utánajárással meg lehet közöttük találni azokat a (melegen vagy hidegen készíthetőket), amelyek tojást nem tartalmaznak és a tojástartalmú krém alap helyett lehet ezeket használni.

Gyors tiramisu

Vannak olyan ételporok, amelyekből a krém vagy hab percek alatt elkészíthető. Ezek használatával – amennyiben a hűtési időt nem számítjuk – ez az egyébként nem túl gyors desszert 20 perc alatt elkészíthető.

Gyors tiramisu recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 8 db babapiskóta
  • 2 adag feketekávé (nem biztos, hogy mind kell)
  • 1 mokkás kanál rum aroma
  • 1 tasak 68 g-os Aranka vanília ízű krémpor (glutént és tojást nyomokban tartalmazhat)
  • 1 tasak Spar Budget habpor
  • 4,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor.

Megjegyzések:

  • Szükséged lesz még egy kb. másfél liter térfogatú kerek vagy szögletes tálra (lehetőleg üvegből).
  • Ha laktózmentes tejet használsz, lényegében laktóz- és tojásmentes, tehát nemcsak gyors, hanem diétás is lesz a desszert.

Elkészítés:

  1. Először főzd meg a 2 adag kávét.
  2. Készítsd el az Aranka krémporból a tasakon levő leírás szerint a krém alapot.
    Aranka krémpor tejjel

    Aranka krémpor tejjel

    Aranka krémpor tejjel

    Aranka krémpor tejjel

  3. A habport verd fel habbá a tasakon levő utasítás szerint.
    Habpor tejjel

    Habpor tejjel

    Hab

    Hab

  4. Keverd a habot a krém alapba. Ezzel a krém el is készült.

    Krém és hab

    Krém és hab

  5. A piskótákat egyenként mártsd a kávéba (oldalanként 1 – 1 másodpercig, mert különben elázik.

    Babapiskóta kávéba forgatása

    Babapiskóta kávéba forgatása

  6. Rakd le a tál aljára. Lehet, hogy nem négy, hanem 5 db kell majd.

    Babapiskóta alsó réteg

    Babapiskóta alsó réteg

  7. Tedd rá és kend el rajta egyenletesen a krém felét.
  8. Rakd le a maradék 4 db kávéba mártott piskótát a krémre (lehet, hogy 5 db kell majd).

    Babapiskóta felső réteg

    Babapiskóta felső réteg

  9. Tedd rá és egyengesd el rajta a krém másik felét.

    Hamis tiramisu készen

    Hamis tiramisu készen

  10. Tedd a hűtőbe legalább 2 órára (de akár előző nap is elkészítheted).
  11. Tálalás előtt szórd meg cukrozatlan kakaóporral.

    Hamis tiramisu kakaóval megszórva

    Hamis tiramisu kakaóval megszórva

  12. Kis tányérokra, vagy tálkákba tálald.
    Hamis tiramisu megkezdve

    Hamis tiramisu megkezdve

    Hamis tiramisu tálkában 2

    Hamis tiramisu tálkában 2

“Olcsó” tiramisu

A tiramisu nem olcsó sütemény. Főleg akkor kerül sokba, ha laktózmentes termékeket kell használnod, mivel azok ára magasabb, mint a laktózt tartalmazó tejtermékeké. Konkrét árakat azért nem írok le, mert ezek márka- és üzlet-függőek is lehetnek.

A nem diétás és a krémporokból készült desszertek árban kevéssé különböznek egymástól. Az elkészítési idő az, amit itt számba kell venned illetve azt, hajlandó vagy-e egyáltalán puding- krém- vagy tejszínhab porokat használni.

Nem diétás tiramisu receptet itt találsz.

 

Képek:

  • márka-termékek fotói a gyártók képei
  • a többi: saját fotó.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error