Egyensúly tészta: a nevét onnan kapta, hogy minden hozzávalóból azonos mennyiséget tartalmaz. Gyors süti (sütemény), változatos felhasználással.

Almás süti 1

Egyensúly tészta recept

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

Néhány, általában használatos tepsi-mérethez:

[table “124” not found /]

Megjegyzések:

  • Nézd meg, mekkora sütőedényt szeretnél használni és válaszd ki vagy számítsd át a mennyiségeket. Tojás esetében inkább több felé menj el. (Egyébként a 2 db közepes méretű tojás súlya nagyjából megegyezik a liszt, cukor és vaj mennyiségével – ez is lehet irányadó.)
  • Ebben a tésztában gyakorlatilag minden egyenlő súlyú, ezért nevezik egyenlőség-tésztának. Cukorból vehetsz 10 – 20 %-kal kevesebbet. Egy tojás súlyát általában 5 dkg-mal szoktuk számítani.
  • A sütőport ki ne hagyd, mert a vaj miatt ez egy nehezebb tészta, mint a piskóta és sütőpor nélkül nem fog felemelkedni. 1 tasak 12 g-os sütőpor 2 teáskanálnyinak felel meg.

Előkészítés

  • A vajat készítés előtt egy órával kiveszed a hűtőből, hogy megpuhuljon.
  • Kibéleled a tepsit duplán sütőpapírral. Kisebb tepsiméret esetén sütés után a papírral az egész tésztát kiemelheted. Ha nagyobb tapadásmentes tepsit használsz és nem tudod a tésztát a sütőedényből kiemelni, ez fogja megvédeni a tapadásmentes felületet feldaraboláskor.

Egyensúly tészta készítése

  1. Egy tálban összekevered a lisztet és a sütőport, hozzá teszed a vajat.

    Liszt, sütőpor, vaj

    Liszt, sütőpor, vaj

  2. Összedolgozod. (Használj hozzá villát – praktikus, mert nem leszel tésztás.)

    Liszt és vaj összedolgozása

    Liszt és vaj összedolgozása

  3. Hozzászitálod a porcukrot. (Szűrőkanalat használj, hogy ne kerüljenek cukorcsomók a tésztába.)

    Cukor hozzáadása

    Cukor hozzáadása

  4. Összekevered, beledolgozod.

    Tészta alap

    Tészta alap

  5. Hozzáadod a tojásokat.

    Tojások hozzáadása

    Tojások hozzáadása

  6. Előveszel egy kézi mixert és egy-két perc alatt belekevered.
    Tojások bekeverése

    Tojások bekeverése

    Tészta összeállítva

    Tészta összeállítva

  7. Bekapcsolod a sütőt 200 fokra.
  8. A tésztát a sütőedénybe teszed.

    Tészta tepsiben

    Tészta tepsiben

  9. Tetejét megszórod az aktuális gyümölccsel
  10. Beteszed a sütőbe középre. 10 percig süsd 200 fokon, majd mérsékeld a hőmérsékletet 175 fokra.
  11. Süsd tovább még 20 percig. Ellenőrizd tű próbával. Ha nagyon pirulna a teteje, fedd le alufóliával.
  12. Amikor a tészta megsült, zárd el a melegítést és résre nyitott sütőben pihentesd még 10 percig.
  13. Vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni.

    Megsütve

    Megsütve

Elkészítési idő:

  • Gyümölcsök előkészítése: 5 perc
  • Massza készítése: 10 perc
  • Gyümölcs, egyéb ízesítő felrakása: 5 perc
  • Sütés: 35 perc

Összesen: 55 perc (ebből munka: 20 perc)

Változatok

Ez egy gyors sütemény, és nagyon sok változatban elkészíthető:

  • Az éppen aktuális gyümölccsel (eper, cseresznye, meggy, alma, bogyósok)
Epres süti

Epres süti

Cseresznyés süti

Cseresznyés süti

  • Vágott vagy darált diót (2 – 3 dkg) vagy mandulát és kristálycukrot szórhatsz a tetejére

  • Gyümölcstorta formában, vagy akár egy kerek tortaformában is elkészítheted.

Nosztalgia:

Nehogy azt hidd, hogy ez a sütemény valami új találmány – még akkor se, ha újdonságként közlik veled ezt a receptet.

Gyerekkoromban gyakran volt a vasárnapi ebéd harmadik fogása. Egy vidéki háztartásban ehhez a süteményhez általában minden volt otthon, változatos formákban sütötte az édesanyám, aki  német szóval gleichgewichtnek (magyarul egyenlő súlyt jelent) nevezte.

 

Képek: saját készítésű sütemények saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!