Zserbó, zserbó szelet: ünnepi sütemény. Elég sok munka van vele, nem is készül gyorsan, de megéri a fáradságot, mivel mindenkinek örömet szerezhetsz vele.

Zserbó szelet

Zserbó szelet recept

A hagyomány szerint Gerbeaud Emil (1854–1919) francia cukrászmester találta fel a süteményt az első világháború vagy azt megelőző időkben. Neve is családnevéből származik. Eredeti neve gerbeaud, amelyet később zserbóra magyarosítottak.

Ez a recept régi, elsárgult papíron került elő a vegyes, részben anyám, nagyanyám, nagynéném keze nyomát őrző, papírokra irkált receptjeim közül. A két világháború közötti háziasszonyok általánosan ezt használták, ezért eredeti receptnek tekinthető.

Elkészítési idő: 165 perc

Hozzávalók

20 x 20 cm-es tepsihez – nagy méretű tepsihez kétszeres mennyiségek szükségesek

(szélek eltávolítása után 18 hosszúkás szelet lesz belőle)

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 – 2 evőkanál porcukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dkg élesztő
  • 1 mokkás kanál kristálycukor
  • 1 merőkanál tej
  • 1 csipet só
  • 1/2 sütőpor (elhagyható)

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1/2 fél citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg (lehetőleg házi készítésű baracklekvár legyen-  ha dzsem van otthon, össze kell turmixolni és arra is vigyázz, hogy ne legyen túl híg)
Baracklekvár turmixolva

Baracklekvár turmixolva

A csokoládé mázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé (lehet tejcsokoládé is, ha az a kedvenc)
  • 1/2 dkg vaj

Zserbó szelet készítése

  • A vajat a liszttel alaposan elmorzsolod Hozzáadod a porcukrot és a csipet sót. Elvégezheted nyújtólapon vagy egy nagyobb tálban.  Amikor kész, felpúpozod és a közepébe lyukat készítesz.
  • A tejet egy bögrében vagy pohárban meglangyosítod, belekevered a mokkás kanál cukrot és belemorzsolod az élesztőt.
  • Közben elkészíted a dió tölteléket: a darált diót összekevered a cukorral, belereszeled a citromhéjat, beleteszed a vaníliás cukrot.
Zserbó diótöltelék

Zserbó diótöltelék

  • Amikor az élesztő felhabosodott, beletöltöd a lisztes kupac közepébe. Beleteszed a tojás sárgáját és alaposan összegyúrod. Ha szükséges, kevés tejet még tehetsz bele .
  • Előmelegíted a sütőt
  • A tésztát négy részre osztod.
Zserbótészta négyfelé osztva

Zserbótészta négyfelé osztva

  • Az egyik darabot kinyújtod a tepsi méretére, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszed. A széleket kicsit felhajtogatod a tepsi oldalára.
Zserbótészta tepsiben

Zserbótészta tepsiben

  • Megkened a baracklekvár harmadával, majd rászórod a dió keverék harmadát.
Zserbótészta baracklekvárral

Zserbótészta baracklekvárral

Zserbótészta baracklekvárral és dióval

Zserbótészta baracklekvárral és dióval

  • Ezután kinyújtod a következő lapot, tepsibe teszed és úgy jársz el, mint az előző lapnál.
  • Amikor az utolsó lapot is rátetted a tésztára, megszurkálod a tetejét.
Zserbó elkészítve

Zserbó elkészítve

Sütés

  • A sütést 180 fokon, alsó-felső láng használatával végezd, kb. 40 perc alatt sül meg.
  • Amikor kész, hagyod kihűlni (akár egy éjszakán át.
Zserbó megsütve

Zserbó megsütve

  • Kiborítod a tepsiből, és az alja kerül felülre. Ez így is maradjon, mert egyenletesebb, és könnyebb lesz rajta a folyékony csokoládét szétkenni.

Bevonás csokoládé mázzal

  • A csokoládét egy kisebb edényben felmelegíted addig, amíg szétfolyik. Beleteszed a vajat.
Csokoládé máz felrakása

Csokoládé máz felrakása

Csokoládé máz elkenve

Csokoládé máz elkenve

  • Még melegen a tészta tetejére öntöd vagy kanalazod és egy tortakenővel, vagy hosszabb, szélesebb késsel szétsimítod.
  • A mázat meg is mintázhatod például kicsit hullámosra vagy másképp. Hagyod pihenni, amíg teljesen megszilárdul.

Elkészítési idő:

  • Tészta készítése, dió töltelék összekeverése: 20 perc
  • Lerakás tepsiben: 30 perc
  • Sütés: 40 perc
  • Hűtés. 60 perc
  • Bevonás csokoládé mázzal: 15 perc

Összesen: 165 perc

A zserbó szelet tálalása

  • Az elkészült finomság szélét körbevágod. A széleket leszeded, és a szép, szabályos alakú süteményt hosszúkás szeletekre vágod. Először jelöld kis a vágások helyét, hogy egyforma darabok legyenek. Dolgozz vékony, éles késsel.
  • A kivágott szeleteket valamilyen rendben helyezd tálra vagy egy-három darabot tányérokra. Szalvéta is legyen hozzá, mert általában kézzel szoktuk enni.

 

Zserbó szelet tálalva

Zserbó szelet tálalva

Zserbó régi porcelán tányérkán

Zserbó régi porcelán tányérkán

 

Zserbó szelet eredete:

A zserbó szelet, vagy egyszerűen zserbó: az egyik legkedveltebb magyar sütemény. Ez nem is csoda, hiszen nálunk készítette először Gerbeaud Emil csokoládégyáros és cukrászmester. Tőle származik az eredet zserbó szelet recept. Diónk van bőven és a benne levő sárgabarack lekvárhoz is nálunk terem a legízletesebb sárgabarack. Ezt még fokozni lehet avval, hogy a baracklekvár otthon, vagy legalábbis kézműves műhelyben készüljön. Elkészítése  egyszerű, nemcsak a nagymama tudhatja.

 

Ha a diós bejgli érdekelne, rákattintva megtalálod.

 

Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.

 

 

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error