Categories Menu

2014. augusztus 5. | Téma: Édes sütemény | 0 hozzászólás

Túrós rétes

A túrós rétes egy kiadós leves ideális kísérője. A tölteléke hasonló a túrós pitééhez, tészta viszon alig van benne: vékony rétegek lemezesen szétválva. Aki szerei a túrós süteményeket, közöttük a tűrós rétesnek, mint az egyik legjobbnak, előkelő helyen kell állnia.

Túrós rétes - 1

Túrós rétes recept

A túrós rétes hozzávalói:

(2 rúdhoz, kb. 14 darabhoz)

  • 1 csomag réteslap, 16 lap (a kereskedelemben már nagyon sokféle kapható)
  • 1/2 kg tehéntúró
  • 3 db tojás
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál búzadara (ne legyen több, mert kihűlve kemény lesz a rétes)
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 dkg zsír
  • zsemlemorzsa
  • porcukor

A túrós rétes hozzávalóinak előkészítése:

  • A túrót villával összenyomkodod.
Túró

Túró

  • Hozzáteszed a tojások sárgáját és a megmosott, kinyomkodott mazsolát, a kristálycukrot, a búzadarát, reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot.
Túró töltelék hozzávalók

Túró töltelék hozzávalók

  • Jól összedolgozod, fél órát állni hagyod.
  • A tojások fehérjét kevés kristálycukorral kemény habbá vered és lazán a töltelékhez kevered.
Tojáshab

Tojáshab

Túró töltelék összeállítása

Túró töltelék összeállítása

Túró töltelék

Túró töltelék

  • A sütőlapot sütőpapírral kibéleled.
  • Egy konyharuhát megnedvesítesz, a konyhapultra kiteríted.
  • A zsírt felolvasztod .

A túrós rétes elkészítése:

A réteslapos zacskót felvágod, a lapokat kiveszed, 4 lapot a nedves konyharuhára teszel, a másik 4 lapot visszateszed a tasakba, hogy ki ne száradjon.

Rétes készítése - 1

Rétes készítése – 1

A lapokat egyenként a felmelegített zsírral bekened, hogy a tésztarétegek sütésnél majd kicsit szétváljanak egymástól. Egyszerre mindig a felét kened, a másik részt felhajtod. Amikor ezzel készen vagy, a lap szélétől kb. 10 cm-re elhelyezed a tölteléket a következő sorrendben:

  • zsemlemorzsa vagy búzadara (ez veszi fel a fölösleges nedvességet)
  • a töltelék fele
  • zsemlemorzsa.
Rétes készítése - 3

Rétes készítése – 3

A konyharuha segítségével a rétest felhengergeted vigyázva arra, hogy alulra zsemlemorzsa kerüljön, majd a sütőlapra átfordítod. Ez igényel némi gyakorlatot, de biztosan fog menni.

Rétes készítése - 4

Rétes készítése – 4

Ezután veszed a következő 4 lapot, ugyanígy megtöltöd, a sütőlapra teszed. A túrós rétesek tetejét olvasztott zsírral megkened.

Rétes készítése - 5

Rétes készítése – 5

A tepsit beteszed az előmelegített sütőbe és kb. 170 – 180 fokon 20 – 25 percig készre sütöd. Akkor kész, amikor a teteje már szépen megpirult. (Én levegőkeverés nélkül, alsó-felső sütéssel szoktam elkészíteni. Amikor megsült, kiveszed, hagyod kihűlni és hagyományosan ferdén felvágod.

A túrós rétes tálalása

A réteseket tálra teszed, a tetejét porcukorral megszórod. Frissen sütve a legjobb, de később is jó, például reggelire.

Túrós rétes - 3

Túrós rétes – 2

Túrós rétes - 4

Túrós rétes – 3

Túrós rétes - 5

Túrós rétes – 4

 

Van más recepted? Ha igen, kérlek, oszd meg velünk.

 

Érdekelhetnek még:

Rétes készítés

Meggyes rétes

Almás rétes

 

Túrós rétes képek: saját felvételek

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás