Pavlova eperrel: hol maradt a torta szó? Hát azért nincs ott, mert ez nem torta, hanem desszert, amely pontosan úgy készül, mint a Pavlova torta.

Pavlova eperrel és mentával

Pavlova eperrel

Hozzávalók

6 db desszerthez

  • 2 vagy 3 db tojásfehérje (a tojások méretétől függően)
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 8-10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  •  pár csepp almaecet
  • 1 lapos kiskanál kukoricaliszt
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 vaníliás cukor
  • 25 dkg friss eper
  • 6 kis szál mentalevél (lehet citromfű is, ha egyik sincs, az sem nagy baj)

Elkészítés

  • A sütőt előmelegíted 180 fokon.
  • A tojásfehérjét a csipet sóval felvered, majd hozzáadod részletekben a 3 evőkanál kristálycukrot,  tovább vered (amig a kristálycukor már nem érezhető benne) kemény fényes habbá. Utána jöhet a porcukor, azzal tovább vered.Beleteszed az almaecetet és kukorica lisztet, lazán összekevered. Az eredmény kemény, jól formálható hab lesz.

 

Pavlova eperrel másképp

 

  • Vékonyan beolajozol egy sütőlapot, ráteszel egy sütőpapírt, azt is nagyon vékonyan bekened étolajjal (különben ráragadhat a hab a papírra és nehéz lesz leszedni.)
  • A habot képzeletben 6 részre osztva a sütőlapra halmozod, a tetején egy kanállal mélyedést készítesz. Felejtsd el a habkinyomó zsákot, kanállal meg lehet oldani.

 

Pavlova eperrel habcsók kosárkák

 

  • A  sütőbe teszed, néhány perc után a hőmérsékletet 140 fokra csökkented és kb. 60 percig sütöd, utána kicsit nyitott ajtó mellett tovább szárítod. Általában halvány rózsaszínű lesz, de ha alacsonyabb hőfokon tovább szárítod, akár hófehér is maradhat. A lényeg, hogy kívül ropogós, belül kissé puha legyen (ha készítettél már habcsókot, ugyanúgy készítheted. A sütőben hagyod kihűlni (1 – 2 óráig)
  • Az epret megmosod, kicsumázod, félbe vagy negyedbe vágod. Néhány darabot kinyomkodva készíthetsz a díszítéshez egy kevés eperlevet.
  • A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá vered (használhatsz habfixálót).
  • A kihűlt alapok mélyedéseibe teszed elosztva a  tejszínhabot, a hab tetejére pedig a megtisztított, kicsumázott, félbevágott gyümölcsöt. A tetejébe beszúrsz egy menta levelet.

A Pavlova eperrel tálalása

Desszert tányéron tálalod.Az előkészített tányérra az 1-2 eperszem szétnyomásával keletkezett léből rajzolatot készíthetsz és mellé helyezed a desszertet (lásd az alsó képet).

Pavlova eperrel és mentával

 

Változatok a Pavlova eperrel desszertre: 

  • a tejszínhab alá egy adag vanília krémet is tehetsz
  • más bogyós gyümölcsöket is használhatsz: ribizlit, málnát, szedret

 

Pavlova eperrel, vaníliával és mentával

 

Megjegyzések:

  • A kész desszertet ajánlatos gyorsan elfogyasztani, mert a tejszínhabtó a habcsók alap egy idő után meglágyul, de töltés nélkül néhány napig tárolható (akár előző nap is elkészítheted, és akkor nagyon gyorsan kész lesz).
  • Újabban a tojások elég különböző méretűek. Régebben az volt a habcsók recept, hogy 1 tojásfehérjéhez 5 dkg cukor kell. Ettől a tojás méretének figyelembevételével kicsit el lehet térni.
  • A Pavlova torta vagy desszert is nagyon olcsó sütemény, főleg, ha maradék tojás fehérjét (akár mélyhűtöttet) és szezonális gyümölcsöt használsz a készítéshez. Ha szeretnél látni képeket más gyümölcsökkel és a történetet a Pavlova torta születéséről,  itt keresd:

Pavlova desszertek

 

Ha más epres süteményre vágysz, azt is találsz itt!

 

Ha szükséged van egy igazán jó, tapadásmentes edényekben és keverésre is használható kézi habverőre, itt találsz:

Habverő 2 az 1-ben

 

A Pavlova eperrel desszert képei: saját készítésű desszert saját felvételei.

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error