Categories Menu

Muffin – alaprecept

Muffin: az alaprecept a muffin hazájában, Amerikában olyan, mint nálunk a piskóta, százféle édesség alapja. Sütési gyakorlat nélkül is bátran nekivághatsz. Biztosan az egyik kedvenced lesz.

Muffin 1

Muffin alaprecept

Elkészítési idő: 35 perc (munka: 10 perc)

Hozzávalók

6 darabhoz  (12 darabhoz vedd a dupláját)

  • 8 evőkanál liszt
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 1 csipet só
  • 4 evőkanál porcukor
  • 4 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1/2 tasak Bourbon vanília aroma vagy 1 tasak vaníliás cukor (nem minden változathoz szükséges)
  • 1/2 dl tej

Megjegyzés:

  • Az interneten többféle alapreceptet találhatsz. Akár olyat is, amelyben a liszt, cukor és zsiradék aránya egyenlő.  A fenti receptben a vaj és a cukor kevesebb, mint a liszt.
  • Egyes változatokban a vaj helyett olaj szerepel.
  • A leírások mind megegyeznek abban, hogy sütőporral készülnek. Ez érthető, mivel a tojás egészben kerül a tésztába, és nem felvert tojáshab formájában, mint a piskótában, valamint a megfelelő állag eléréséhez tej is szükséges.

A muffin elkészítése

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokon.
  2. Keverd össze a porszerű hozzávalókat: a lisztet, sütőport és a sót.

    Liszt, sütőpor, só

    Liszt, sütőpor, só

  3. Dolgozd össze a vajat a cukorral.
  4. Keverd bele a tojást.

    Cukor, vaj, tojás összekeverve

    Cukor, vaj, tojás összekeverve

  5. Add hozzá részletekben a lisztet és a tejet – közben mindig keverd egyenletesre. A tej mennyisége nem határozható meg pontosan. Annyi kell hozzá, hogy jól keverhető, de ne túl híg legyen. Ha például pürét teszel majd a tésztájába, mint ahogy a sütőtökös muffin készül, kevesebb tej kell.
    Alkotók összekeverése

    Alkotók összekeverése

    Vanília aroma hozzáadása

    Vanília aroma hozzáadása

    Muffin tészta

    Muffin tészta

  6. Ha valamilyen darabos dolgot teszel majd a tésztájába, mint például a karácsonyi muffin készítésénél,  azt most keverd bele.
  7. Béleld ki a sütőformát muffin papírokkal, oszd szét benne a tésztát egyenletesen. A fenti mennyiségből a forma háromnegyedig lesz töltve.

    Formába töltve

    Formába töltve

  8. A sütést kezd 180 fokon, majd 10 perc múlva vedd le a hőmérséklete 150 fokra, hogy a sütemények belseje is jól átsüljön. 20 perig ne nyitogasd a sütő ajtaját, mert a tészta össze fog esni.
  9. 25 perc után ellenőrizd a tűpróbával.
  10. Ha a tű már nem ragad, a tészta megsült. Hagyd nyiva a sütő ajtaját, de a süteményt csak 10 perc műlva szedd ki, hogy egyenletgesen hűljenek.

    Sütés után

    Sütés után

Elkészítési idő:

  • alkotók összekeverése: 5 perc
  • betöltés formába: 5 perc
  • sütési idő: 25 perc

Összesen: 35 perc (munka: 10 perc)

Muffin tálalása

  • Mivel ez egy alaprecept és ízesítőként csak vaníliát tartalmaz, lekvárral  tálalhatod.
  • Vanília sodó is illik hozzá (akkor a tésztába ne kerüljön vanília).

Vaniliás muffinok

Muffin tálalva 1

Muffin tálalva 3

 

Képek: saját készítésű muffin saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás