Mézeskalács díszítése: türelmet és ügyességet igénylő feladat.  Nekem a régen ügyes kezem már sajnos, nem az igazi. Megkértem hát lányomat, Szatmáry Esztert, készítsen nektek mintákat.

Mézeskalács díszítve 2

Mézeskalács készítése

 1. A mézeskalács tésztát többféle módon lehet készíteni. Ennek egyik módját már korábban leírtam, de a fent említett okok miatt a díszítést csak dióval  végeztem, belenyomva azt a tészta közepébe. A díszítéshez használhatod az ott leírt receptet, de használhatsz más receptet is.

  Mézes tészta

  Mézes tészta

 2. A tészta nyújtása: a kinyújtott tésztának vékonynak kell lennie, mert ha sütés közben megemelkedik, akkor nem lehet szépen díszíteni.

  Mézes tészta kinyújtva

  Mézes tészta kinyújtva

 3. A tészta szaggatása: különféle – akár otthon található egyszerű formákkal (virág, szív, négyzet), nem okvetlenül szükséges a karácsonyfa, rénszarvas vagy mikulás, mert díszítéssel az egyszerű formák is szépen fognak mutatni.

  Mézes tészta sütőlapon

  Mézes tészta sütőlapon

 4. Sütés: a recept alapján.

  Mézes tészta megsütve

  Mézes tészta megsütve

 5. Amikor a sütemény kihűlt, el lehet kezdeni a díszítést.

Mézeskalács díszítése

A díszítő anyag: cukormáz

Hozzávalók

 • 1 tojás fehérje
 • 15 – 20 dkg porcukor

A cukormáz készítése

 1. Cukormáz készítése: 1 tojás fehérjéhez habverővel addig keversz cukrot, amíg jó állaga lesz. Onnan tudod, hogy elég cukrot adtál hozzá, hogy a habverőt felemelve az anyag lassan visszacsurog és beleolvad a tálban levőbe. 2 – 3 alkalom után biztosan rá fogsz jönni, hogy mikor lesz jó.

  Cukormáz

  Cukormáz

 2. Végy egy közepes méretű, puhább, de ne túl vékony átlátszó polietilén zacskót. Vágj le az egyik csücskéből vagy fél-egy milliméteres darabot, hogy a lyuk az alján nagyon kicsi legyen. Ezen fogod kinyomni a cukormázat, amelynek vékony, vonalszerűnek kell lennie. Lehet, hogy ez elsőre nem fog sikerülni, ezért jó, ha több zacskót előkészítesz. Végezz el egy próbát kevés cukormázzal.
  Próba 1

  Mézeskalács díszítése – próba 1

  Próba 2

  Mézeskalács díszjtése: próba 2

 3. Ha meg vagy elégedve az eredménnyel, akkor készítsd el a nyomózsákot a cukorsziruppal. Kinyomó zsákot készen is vásárolhatsz, eldobhatót vagy többször használatosat.
 4. Kösd össze a zacskó tetejét, mert ha ezt nem teszed meg, valószínűleg ki fog mászni fent a cukormáz a zacskóból, és akkor nagyon ideges leszel.

  Cukormáz kinyomózacskóban

  Cukormáz kinyomózacskóban

 5. Képzeld el magadban, hogy milyen díszítéseket fogsz készíteni, ez meggyorsítja majd a munkádat.
 6. Végezd el a díszítést vigyázva arra, hogy a zacskóból enyhe nyomással engedd ki a cukormázat. Közben rajzolni kell a mintákat. Ehhez kell az ügyesség. Egy idő után nagyon szép mézeskalácsokat fogsz készíteni és nagy sikered lesz vele. Vigyázz, ne tedd el addig, amíg a cukormáz meg nem szárad.
Mézeskalács díszítve 1

Mézeskalács díszítve 1

 

 1. Mézeskalács díszítve 3

  Mézeskalács díszítve 2

Megjegyzés:

Na akard űberelni a profikat, akik mesterségként, vagy népi iparművészként készítenek mézeskalácsokat. Ha ilyenekre vágysz, vásárold meg tőlük.

 

A mézeskalácsot sütötte, díszítette és a képeket készítette: Szatmáry Eszter

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error