Mézes sütemény (a klasszikus): készítése után megkeményedik, de 7 – 10 nap után megpuhul és omlós lesz. Karácsony előtt készítsd el.  

Mézes sütemény

Mézes sütemény

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

  • 600 ml liszt (mérőpohárral mérve) – 40 dkg
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • Fűszerek: 1/2 tasak Kotányi mézes fűszerkeverék (vagy: 1 kávéskanál őrölt fahét, 1 mokkás kanál őrölt szegfűszeg, 1 tasak vaníliás cukor)
  • 6 evőkanál méz
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 2 – 3 evőkanál porcukor (a mázhoz)

Tészta elkészítése

  • A lisztet gyúrólapra öntöd. Hozzáadod a szódabikarbónát, a fűszereket és összekevered.
  • Közepébe nagyobb mélyedést készítesz.
  • A mézet a kristálycukorral összekevered, meglangyosítod, hozzáadod a vajat és addig kevered, míg a vaj el nem olvad. (Ha nagyon felmelegedne, várd meg, amíg langyos lesz.)
  • Keverj bele 1 tojás sárgáját.
  • A mézes masszát részletekben a liszt közepébe öntöd és egy kanállal lisztet keversz hozzá, mert különben szétfolyik.
  • Amikor ezzel készen vagy, összegyúrod úgy, hogy homogén legyen és fóliával letakarva kb. fél órát pihenteted. >

A tészta feldolgozása

  • 3 mm vastagságúra nyújtod.
  • Különféle formákkal (ami van otthon), kiszaggatod.
  • Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezed a formákat. Ne legyenek túl közel, mert sütés alatt kicsit megnőnek.
  • Tojássárgájával megkened.
  • Tehetsz rá diót, mandulát, de színes tortadarát is. Ha a karácsonyfára is szeretnél tenni, ne felejts el az akasztáshoz lyukat készíteni.

A mézes sütemény sütése

160 fokon, levegőkeveréssel működő sütőben a sütési idő 10 – 15 perc. Vigyázz, mert könnyen odaég az alja és akkor vakargathatod.

Elkészítési idő:

  • Előkészítési munkák: 10 perc
  • Tészta elkészítése: 20 perc
  • Szaggatás és befejező munkák: 25 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 80 perc

Díszítés cukormázzal

A díszítést akkor csináld, ha van rá elég időd. A fél tojás fehérjét a porcukorral jól ki kell keverni (20 – 30 perc) és kis lyukkal ellátott fóliazacskóból vagy habkinyomóból tetszés szerint díszítést készíteni.  >

Tárolása

Dobozban, szalvétával rétegezve. Lehet szalvéták közé néhány vékony szelet almát tenni. Ez legyen a tetején. Ha szeretnéd, hogy karácsonyig megmaradjon, jó, ha rejtekhelyre teszed.

 

Egyszerűbb és gyorsabban elkészül a gyümölcskenyér.

 

Képek: saját felvételek

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error