Mézes-diós muffin: nagyon egyszerű, gyors, puha mézes sütemény. Ha kevés időd van – esetleg ünnepek előtt – ez még akkor is belefér.

Mézes-diós muffin - tányéron

Mézes-diós muffin készítése

Elkészítési idő: 45 perc (ebből munka: 25 perc)

Hozzávalók

(12 db muffinhoz, 6 db-hoz mindennek vedd a felét):

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 – 2,4 dl tej
  • 4 evőkanál olvasztott vaj
  • 4 evőkanál méz
  • 4 evőkanál durvára vágott dió (kihagyhatod, enélkül is finom)
  • 12 db negyed dió a muffinok tetejére (ha nem tettél diót a tésztába, lehet mazsola is.
  • fél csomag Kotányi mézes fűszerkeverék
  • 12 db muffin papír

Megjegyzés:

  • A Kotányi fűszerkeverék használata a legegyszerűbb, mert készen van és csak bele kell keverni a muffin tésztájába. Ezt nehezen készítenéd el, mert olyan fűszerek is vannak benne, amilyeneket nem mindenki tart otthon, és még aprítási munkát is igényel.
  • Ha mégis otthon készítenéd, itt mos leírom, mi van a Kotányiban: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, szegfűbors, koriander, ánizs, csillagánizs, bors, kardamom, édeskömény. Szerintem ezekből a legfontosabbak az őrölt fahéj, szegfűszeg és gyömbér, esetleg kevés bors – ezekkel is fűszerezheted.

Elkészítés

  1. Egy tálban összekevered a por alakú hozzávalókat (liszt, porcukor, sütőpor, só, fűszerkeverék)

    Mézes-diós muffin - por alakú hozzávalók összekeverve

    Por alakú hozzávalók

  2. Egy másik tálban összekevered a mézet a tojással, majd az olvasztott vajjal.

    Mézes-diós muffin - méz, tojás, olvasztott vaj összekeverve

    Méz, tojás és olvasztott vaj összekeverve

  3. Hozzákevered az első tál tartalmát, közben elkezded kis részletekben hozzáadni a tejet – annyit, hogy a massza közepesen sűrű legyen.

    Mézes-diós muffin - alapmassza

    Tészta összeállítása

  4. Végül belekevered a vágott diót.
    Mézes-diós muffin - dió hozzáadása

    Vágott dió hozzáadása

    Mézes-diós muffin - dió hozzákeverve

    Kész muffin tészta

  5. A masszát a kibélelt muffin formákban egyenletesen elosztod. Kb. ¾ részig fognak megtelni. Nem baj, ez így jó, mert sütés közben feljön a tészta és tele lesz vele a forma.

Sütés

  • A piskótához hasonlóan süsd, 175- 180 fokon – alul-felül sütéssel 20 percig. A sütési idő sütőtől függően változhat. A sütőt (különösen a sütés elején) ne nyitogasd. A sütés végén tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a tészta. Hagyd kihűlni, melegen ne tálald.
  • A tetejét, ha időd és kedved van, díszítheted cukormázzal.

    Mézes-diós muffin - megsülve

    Megsült mézes-diós muffinok

Elkészítési idő

  • Por alakú hozzávalók összekeverése: 5 perc
  • Méz, tojás, olvasztott vaj összekeverése: 5 perc
  • Összeállítás: 10 perc
  • Formákba töltés: 5 perc
  • Sütés: 20 perc

Összesen: 45 perc (ebből munka: 25 perc)

A Mézes-diós muffin tálalása

Hagyd benne a papírokban.Tedd tálra vagy tányérokra. Tehetsz mellé néhány szem diót, mazsolát, pár gerezd mandarint. A fűszerek illati igazi ünnepi hangulatot teremt.

Mézes-diós muffin tálalva

Mézes-diós muffin tálalva

A diós bejgli receptjét – ha érdekel – itt találod.

 

Mézes-diós muffin képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: