Kossuth kifli: nagyon egyszerű sütemény. néhány alkalom után már mérleg sem kell a hozzávalók kiméréséhez. Maga a tészta alaprecept, sokféle módon elkészíthető.

Kossuth kifli 1

Kossuth kifli recept

Elkészítési idő: 65 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók:

(alapmennyiség kis méretű sütőtálhoz, amelynek kétszerese tölt ki egy normál méretű tepsit)

  • 4 db tojás (kb. 20 dkg – ha kicsit több, az sem baj)
  • 20 dkg liszt (20 lapos evőkanál vagy 3 dl)
  • 20 dkg kristálycukor (10 kissé púpos evőkanál)
  • 20 dkg vaj
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy otthon készített vaníliás porcukor)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1 jó maréknyi vágott dió

Megjegyzések:

  • A hozzávalók mennyiségéből láthatod, hogy ez egyenlőség-tészta (tojás, liszt, cukor vaj egyenlő súlyban). Régen németesen gleich-gewicht-nek is nevezték.
  • Sűrűbb a tészta, mint a piskóta, ezért kell hozzá sütőpor.
  • A fenti mennyiség egy fél tepsire való. Ilyen méretű kapható. Ha nem akarod túl sok süteménnyel etetni a családodat – nem is egészséges, bármennyire finom – szerezz be ilyen kis méretű tepsit (az enyém 20×20 cm-es). Ha nagy tepsid van, kétszeres mennyiséget süthetsz.
  • Ezt a leírást alapreceptnek is tekintheted, mert ilyen “Kossuth-kifli sütemények”-et sokféle módon készíthetsz: mandulával, mogyoróval, különféle gyümölcsökkel megszórva, vagy akár a magok nélküli tésztát lekvárral, krémmel összeragasztva. Hasonló tésztából készül a meggyes “piskóta“.

Előkészítés:

  • A tészta készítése előtt 1 – 2 órával  vágd le (mérd ki) a vajat és hagyd szobahőmérsékleten, hogy keverhető legyen.
  • Vágd össze a diót.
  • Mérd ki a többi hozzávalót. A lisztbe keverd el a sütőport és a csipet sót.
  • A kristálycukorból tegyél félre 2 evőkanálnyit (tojásfehérje felveréséhez és a sütemény tetejére)
  • Béleld ki a sütő edényt sütőpapírral.

A Kossuth kifli készítés

  1. A vajat a kristálycukorral keverd habosra.
    Vaj és cukor

    Vaj és cukor

    Vaj és cukor összekeverve

    Vaj és cukor összekeverve

  2. Keverd hozzá a tojások sárgáját, a citrom héját és levét.

    Tojás sárgáják hozzákeverése

    Tojás sárgáják hozzákeverése

  3. Kapcsold be a sütőt 200 fokra.
  4. Néhány csepp citromlével verj habot a tojások fehérjéből, amikor már habos, részletekben adj hozzá 1 evőkanálnyi kristálycukrot.
    Tojásfehérje

    Tojásfehérje

    Tojásfehérje felverve

    Tojásfehérje felverve

  5. Adagokban keverd a vajas masszához a tojáshabot és szitáld bele részletekben a lisztet. A keverést óvatosan végezd, hogy a tojásfehérje ne törjön nagyon össze, de azért homogén legyen a tészta.
    Tojáshab hozzáadása

    Tojáshab hozzáadása

    Összekevert tészta

    Összekevert tészta

  6. Simítsd el a tésztát a tepsiben.
    Tészta tepsiben 1

    Tészta tepsiben 1

    Tészta tepsiben 2

    Tészta tepsiben 2

  7. Szórd rá a vágott diót és a maradék 1 evőkanál kristálycukrot.

    Tészta tepsiben dióval megszórva

    Tészta tepsiben dióval megszórva

  8. Tedd a tepsit a sütőbe 200 fokon 10 percre, majd vedd le a hőmérsékletet 175 fokra és süsd még kb. 15 percig. Ellenőrizd tűpróbával, hogy megsült-e a tészta.

    Tészta megsütve 1

    Tészta megsütve 1

  9. Amikor kész, vedd ki a sütőből. Ne ijedj meg, ha a közepe felpúposodott. Borítsd ki egy konyharuhára és nyomkodd meg egy vágódeszkával a tetejét.
  10. Amikor kihűlt, fordítsd meg, kerek pogácsaszaggatóval vágd ki a kifliket. A fenti mennyiségből 6 cm-es kerek szaggatóval 16 db kiflit lehetett kivágni. Kevés süteményszél azért maradt.
    Tészta megsütve 2

    Tészta megsütve 2

    Tészta szaggatása kifli formára

    Tészta szaggatása kifli formára

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: hozzávalók kimérése, dió összevágása: 10 perc
  • Alkotók összekeverése, tojáshab felverése, tepsibe rakás: 20 perc
  • Sütés: 25 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
  • Kiflik kiszaggatása: 10 perc

Összesen:  65 perc (ebből munka: 40 perc)

Kossuth kifli tálalása

Néhány személy részére elrendezheted kerek tálon virág alakban, több személy esetén hosszúkás, szögletes tálon sorokban. Ha gondolod, egymásra is teheted.

Kossuth kifli tálalva

Kossuth kifli tálalva

Érdekességek a Kossuth kifliről

  • Ezt a süteményt nagyon szerette Kossuth Lajos. Gyakran sütötte az ő kedvéért egy pozsonyi cukrászmester a magyar országgyűlések idején, amelyeket akkor még Pozsonyban tartottak.
  • A monda szerint Kossuth még jobban szerette azt a változatot, amelyen a dió helyett mandula volt. Sokan a mandulával készített leírást tartják számon úgy, mint eredeti Kossuth kifli recept.
  • Innen kapta a címét a “Kossuth kifli” c. film, mintegy emléket is állítva nemcsak Kossuth Lajosnak, hanem a cukrászmesternek is.

 

Kossuth kifli képek: saját készítésű sütemény saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error