A gesztenyés piskótatekercs, aminek a receptjét most közkinccsé teszem, egész évben készíthető, mert gesztenyemasszát használok hozzá.

Gesztenyés-piskóta

Gesztenyés piskótatekercs

Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

(a mérleget elfelejtheted): 

A piskótához:

  • 5 db tojás 
  • 5 evőkanál kristály vagy porcukor (ha nagyobb a tojás, kicsit púposabb, ha kicsi, lapos) 
  • 5 evőkanál liszt (ugyanúgy, mint a cukornál
  • néhány csepp citrom

A krémhez:

  • 1 csomag ( 25o g) gesztenyemassza (cukrozott)
  • 1 csomag 100 g-os vaj
  • 100 ml tejszínből készült habnak kb. a fele
  • 1 evőkanál rum (anélkül is jó, és lehet, hogy a gesztenyemassza is tartalmazza)

A piskóta elkészítése

(ha tudsz piskótát sütni, csak a végét kell elolvasnod): 

  1. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztod.
  2. A fehérjét a nagyobbik keverőtálba teszed és néhány csepp citromot teszel bele.

    Tojásfehérja felverése 1

    Tojásfehérja felverése 1

  3. A háztartási keverőgéppel kemény habot versz belőle úgy, hogy közben részletekben hozzá adagolod a cukrot.

    Tojásfehérja felverése 2

    Tojásfehérja felverése 2

  4. Amikor kész vagy, egy fakanállal adagokban belekevered a tojások sárgáját, amelyet előzőleg összekevertél.

    Tojássárgája hozzáadása

    Tojássárgája hozzáadása

  5. Utána kis szűrőkanállal beleszitálod a lisztet részletekben. A keverésnél ügyelj, hogy a habot ne tört össze.

    Liszt hozzáadása

    Liszt hozzáadása

  6. A sütőedényt vékonyan kikened vajjal (ennyi elvehetsz belőle), ráteszel egy méretre vágott sütőpapírt.

    Kibélelt tepsi

    Kibélelt tepsi

  7. Beleteszed és egyenletesen elsimítod a piskóta masszát.

    Sütés előtt

    Sütés előtt

  8. 160 – 170 fokon előmelegített sütőbe teszed. 20 – 30 percig ne nyitogasd, mert összeesik a tészta.
  9. Akkor kész, amikor egy beleszúrt hústűre már nem ragad, illetve amikor a teteje a világos sárgából egy kicsit sötétebbre váltott. A sütési időt ki kell tapasztalnod. 20 -25 perc körül lesz.

    Sütés után

    Sütés után

  10. Amikor megsült, porcukorral meghintett konyharuhára kiborítod, a sütőpapírt leszeded és még melegen a konyharuhával összetekered. Így hagyod kihűlni.
    Sütőpapír eltávolítása

    Sütőpapír eltávolítása

    Piskótalap

    Piskótalap

    Piskótalap feltekerve

    Piskótalap feltekerve

A gesztenyekrém elkészítése

  1. A gesztenye masszát a kisebb keverőtálban összetöröd egy villával.
  2. Hozzáadod a hűtőszekrényből már korábban kivett vajat, a rumot, összedolgozod és jól kikevered. 
  3. Ezután habbá vered a tejszínt és annyit keversz a masszába, hogy legyen könnyebben keverhető, de ne legyen nagyon lágy, mert akkor kifolyik a tésztából.

A gesztenyés piskótatekercs összeállítása 

  1. A kihűlt piskótát szétnyitod.
  2. A krémet a közepébe beleteszed végig, de nem kened szét.
  3. Utána a piskóta két szélét összecsukod, megfordítod és készen is van. Fogyasztásig érdemes a konyharuhában tartani, hogy ne száradjon ki, később hűtőszekrényben tárolhatod. 

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 5 perc
  • Piskóta tészta elkészítése: 10 perc
  • Sütés (közben gesztenyekrém elkészítése): 20 perc
  • Pihentetés, hűtés: 30 perc
  • Piskóta megtöltése: 5 perc

Összesen: 70 perc (ebből munka: 40 perc)

Tálalás

Fogyasztás előtt szeleteld fel. A maradék tejszínhabot mellé teheted a tányérokra. A fenti mennyiségből kb. 20 szelet lesz.

Gesztenyés piskótatekercs

Változatok

 

A gesztenyés piskótatekercs kép: saját felvétel   

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error