Epres szelet: amelyiket én készítettem, az a világ egyik legegyszerűbb süteménye. Hogy miért? Azért mert minden hozzávalóból egyenlő mennyiség kell belőle.

Epres szelet 1

Epres szelet készítése

Elkészítési idő: 85 perc (ebből munka: 35 perc)

Hozzávalók

  • egy kb. 6 dm2 (pl. 20 x 30 cm-es) felületű tepsihez
  • 4 db tojás (nálam ennek a súlya 25 dkg lett, tehát a továbbiak:
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor (22 dkg porcukor és 1 evőkanál kristálycukor)
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg eper
  • 1 sütőpor
  • 1 csipet só

Előkészítés

  • A vajat vedd ki a hűtőből, mert kemény vajat nem lehet habosra keverni.
  • Az epret mosd meg és tisztítsd le – utána csepegtesd le, hogy ne legyen vizes.
  • A tojásokat egyenként felütve válaszd szét a sárgáját és fehérjét.
  • A sütőport és a csipet sót keverd a liszthez.
  • Bélelj ki sütőpapírral egy kivajazott tepsi alját, ha éppen nincs, liszttel szórd meg.
Tepsi kibélelve

Tepsi kibélelve

  • Az epreket vágd félbe vagy negyedbe (a nagyokat még többe is lehet)

Elkészítés

  • A vajat keverd habosra fakanállal kézzel, vagy keverőgéppel.
Vaj kikeverve

Vaj kikeverve

  • Egyenként keverd bele a tojások sárgáját. majd kisebb adagokban a porcukrot (ezt akár fordítva is lehet)
Vaj és tojássárgája kikeverve

Vaj és tojássárgája és porcukor kikeverve

  • A tojásfehérjékből néhány csepp citrommal és a kristálycukorral verj habot. A kristálycukrot csak akkor kezd adagolni, amikor már felverődött a tojásfehérje.
  • Melegítsd be a sütőt 175 fokra.
  • A lisztet és a tojáshabot váltakozva kisebb adagokban keverd a tésztához fakanállal (itt már ne használj gépet!). A lisztet egy kisebb szűrőkanállal szórd a tésztába, mert akkor levegőt visz be és könnyebb lesz a tészta.
    Liszt hozzáadása

    Liszt hozzáadása

    Tojáshab hozzáadása

    Tojáshab hozzáadása

    Kevert tészta

    Kevert tészta

  • Kanalazd be a masszát a tepsibe és simítsd el. Rakd a tetejére az epreket (ne túl sűrűn – ez tapasztalat).
Tészta tepsiben

Tészta tepsiben

Epres szelet sütés előtt

Epres szelet sütés előtt

  • Süsd kb. 45 percig. Akkor kész, ha a beleszúrt tű, fapálca, stb. már nem ragad.
Epres szelet sütés után

Epres szelet sütés után

  • Hagyd hűlni 10-15 percig a sütőben nyitott sütőajtó mellett, utána vedd ki és hagyd teljesen kihűlni.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Tészta elkészítése: 15 perc
  • Tepsibe rakás: 5 perc
  • Sütés: 45 perc

Összesen: 75 perc (ebből munka: 30 perc)

Epres szelet tálalása

Vágd négyszögletes, vagy tortaszerű szeletekre. Tehetsz mellé néhány szem epret vagy eperlekvárt. Előnye a piskótával szemben, hogy nehezebben szárad ki.

Epres szelet mentával 2

Epres szelet mentával 

 

Ha éppen keresel tepsit, kattints ide.

 

Epres szelet képek: saját készítésű sütemény, saját fotók.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: