Diós kifli: nagyon egyszerű sütemény. Még töltögetni sem kell, mert a darát dió a tésztájában van. Annyi az egész, hogy a hozzávalókat összegyúrod, majd kiflikké formálod és megsütöd.

Diós kifli 1

Diós kifli recept

Elkészítési idő: 90 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

48 db kis kiflihez (egy gáztepsire való)

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 8 dkg darált dió (8 evőkanál)
  • 2 – 4 púpos evőkanál porcukor + 2 kanál a szóráshoz
  • 1 tasak vaníliás cukor + 1 tasak a szóráshoz
  • 1 teáskanál tejföl

Megjegyzések:

  • Ezekből a hozzávalókból finom, omlós diós kifli készülhet.
  • A cukortartalmat változtathatod ízlésed szerint. Eredetileg 4 evőkanál cukor volt a receptben, de valaki túl édesnek találta, ezért két határértéket adtam meg. Ha az alacsonyabbat választod, és a végén úgy találod, hogy nem elég édes, a vaníliás porcukorral megszórva elérheted, hogy édesebb legyen.
  • A vanília mennyiségét megnövelve (2 tasakra a tésztában, lehetőleg bourbon természetes vanília aromával vagy cukorral) vaníliás diós kifli sütemény recept lesz az eredmény, (ha aromát használsz, vigyázz a tejföl mennyiségével!), mert a vanília íz fog dominálni benne.

Előkészítés

  • Mérd ki a hozzávalókat.

Diós kifli elkészítése

  1. A lisztet dolgozd el a vajjal. Ezt a receptek általában úgy írják, hogy morzsold össze. Nekem egy jobb módszerem van: végy egy villát, és azzal dolgozd el a vajat a lisztben (nem lesz maszatos a kezed és ugyanolyan jó lesz az eredmény).
    Kimért liszt

    Kimért liszt

    Vaj hozzáadása

    Vaj hozzáadása

    Vaj és liszt összedolgozása

    Vaj és liszt összedolgozása

  2. Add hozzá a többi hozzávalót: a diót, a vaníliás cukrot, a 4 kanál porcukrot.dio-es-cukor-hozzaadasa
  3. Dolgozd össze a tésztát kézzel. Ha úgy érzed, hogy kicsit darabos, add hozzá a tejfölt és ismét dolgozd össze.

    Tészta összeállítva

    Tészta összeállítva

  4. Hagyd pihenné a masszát letakarva 1 óra hosszat. (Könnyebben tudod majd formázni.)

    Tészta pihentetése

    Tészta pihentetése

  5. Kapcsold be a sütőt 175 fokra.
  6. Béleld ki az egyik gáztepsit sütőpapírral.
  7. Dolgozd át ismét a tésztát és oszd fel 6 részre.
  8. Minden részt dolgozz át ismét kézzel, majd sodord meg kb. 20 cm hosszúra.  Vágd ketté.
    Tészta formazasa 1

    Tészta formázása 1

    Tészta formazasa 2

    Tészta formázása 2

  9. Mindkét részt sodord ki kb. 1 cm vastagra és vágd fel 4 részre.

    Tészta formazasa 3

    Tészta formázása 3

  10. A darabokat hajlítsd kifli alakúra és rakd a sütőpapírra. Egy sorba tégy 8 darabot. (Nekem néhány darabbal több sikerült.)
  11. Amikor minden kifli kész, 8 sorban éppen elférnek a tepsiben.

    Kiflik tepsiben sütés előtt

    Kiflik tepsiben sütés előtt

  12. Süsd meg a kifliket 175 fokon 20 percig. Ennyi idő alatt szép világos barnásra sülnek. Ha világosabbra szeretnéd, süsd rövidebb ideig. Vigyázz, mert gyorsan barnul. 10 perc után már figyelheted. Előfordul, hogy a te sütődben kicsit gyorsabban, vagy kicsit lassabban készülnek el.

    Kiflik tepsiben sütés után

    Kiflik tepsiben sütés után

Elkészítési idő:

  • Összeállítás: 10 perc
  • Pihentetés: 30 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
  • Formázás: 30 perc
  • Sütés: 15 – 20 perc (ezalatt mást csinálhatsz)

Összesen: 90 perc (munka: 40 perc)

Megjegyzés:

Elkészítése sokkal egyszerűbb, mint például a pozsonyi kiflié és ráadásul pénztárcabarát.

Tálalás

A kifliket hagyd kihűlni, rakd tálra és rétegenként szórd meg porcukorral (tehetsz a porcukorba még egy vaníliás cukrot is).

Diós kiflik tálalva 1

Diós kiflik tálalva

 

Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!