Categories Menu

Diós kifli

Diós kifli: nagyon egyszerű sütemény. Még töltögetni sem kell, mert a darát dió a tésztájában van. Annyi az egész, hogy a hozzávalókat összegyúrod, majd kiflikké formálod és megsütöd.

Diós kifli 1

Diós kifli recept

Elkészítési idő: 90 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

48 db kis kiflihez (egy gáztepsire való)

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 8 dkg darált dió (8 evőkanál)
  • 2 – 4 púpos evőkanál porcukor + 2 kanál a szóráshoz
  • 1 tasak vaníliás cukor + 1 tasak a szóráshoz
  • 1 teáskanál tejföl

Megjegyzések:

  • Ezekből a hozzávalókból finom, omlós diós kifli készülhet.
  • A cukortartalmat változtathatod ízlésed szerint. Eredetileg 4 evőkanál cukor volt a receptben, de valaki túl édesnek találta, ezért két határértéket adtam meg. Ha az alacsonyabbat választod, és a végén úgy találod, hogy nem elég édes, a vaníliás porcukorral megszórva elérheted, hogy édesebb legyen.
  • A vanília mennyiségét megnövelve (2 tasakra a tésztában, lehetőleg bourbon természetes vanília aromával vagy cukorral) vaníliás diós kifli sütemény recept lesz az eredmény, (ha aromát használsz, vigyázz a tejföl mennyiségével!), mert a vanília íz fog dominálni benne.

Előkészítés

  • Mérd ki a hozzávalókat.

Diós kifli elkészítése

  1. A lisztet dolgozd el a vajjal. Ezt a receptek általában úgy írják, hogy morzsold össze. Nekem egy jobb módszerem van: végy egy villát, és azzal dolgozd el a vajat a lisztben (nem lesz maszatos a kezed és ugyanolyan jó lesz az eredmény).
    Kimért liszt

    Kimért liszt

    Vaj hozzáadása

    Vaj hozzáadása

    Vaj és liszt összedolgozása

    Vaj és liszt összedolgozása

  2. Add hozzá a többi hozzávalót: a diót, a vaníliás cukrot, a 4 kanál porcukrot.dio-es-cukor-hozzaadasa
  3. Dolgozd össze a tésztát kézzel. Ha úgy érzed, hogy kicsit darabos, add hozzá a tejfölt és ismét dolgozd össze.

    Tészta összeállítva

    Tészta összeállítva

  4. Hagyd pihenné a masszát letakarva 1 óra hosszat. (Könnyebben tudod majd formázni.)

    Tészta pihentetése

    Tészta pihentetése

  5. Kapcsold be a sütőt 175 fokra.
  6. Béleld ki az egyik gáztepsit sütőpapírral.
  7. Dolgozd át ismét a tésztát és oszd fel 6 részre.
  8. Minden részt dolgozz át ismét kézzel, majd sodord meg kb. 20 cm hosszúra.  Vágd ketté.
    Tészta formazasa 1

    Tészta formázása 1

    Tészta formazasa 2

    Tészta formázása 2

  9. Mindkét részt sodord ki kb. 1 cm vastagra és vágd fel 4 részre.

    Tészta formazasa 3

    Tészta formázása 3

  10. A darabokat hajlítsd kifli alakúra és rakd a sütőpapírra. Egy sorba tégy 8 darabot. (Nekem néhány darabbal több sikerült.)
  11. Amikor minden kifli kész, 8 sorban éppen elférnek a tepsiben.

    Kiflik tepsiben sütés előtt

    Kiflik tepsiben sütés előtt

  12. Süsd meg a kifliket 175 fokon 20 percig. Ennyi idő alatt szép világos barnásra sülnek. Ha világosabbra szeretnéd, süsd rövidebb ideig. Vigyázz, mert gyorsan barnul. 10 perc után már figyelheted. Előfordul, hogy a te sütődben kicsit gyorsabban, vagy kicsit lassabban készülnek el.

    Kiflik tepsiben sütés után

    Kiflik tepsiben sütés után

Elkészítési idő:

  • Összeállítás: 10 perc
  • Pihentetés: 30 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
  • Formázás: 30 perc
  • Sütés: 15 – 20 perc (ezalatt mást csinálhatsz)

Összesen: 90 perc (munka: 40 perc)

Megjegyzés:

Elkészítése sokkal egyszerűbb, mint például a pozsonyi kiflié és ráadásul pénztárcabarát.

Tálalás

A kifliket hagyd kihűlni, rakd tálra és rétegenként szórd meg porcukorral (tehetsz a porcukorba még egy vaníliás cukrot is).

Diós kiflik tálalva 1

Diós kiflik tálalva

 

Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    13 hozzászólás

    1. Túl édes

    2. Lehet benne csökkenteni a cukor mennyiségét.

    3. Köszönjük!Finom lett! Nagyon szemléletes az elkészítés leírása!

    4. Örülök, hogy jól sikerült és köszönöm, hogy leírtad!

    5. Jól néz ki, megcsinálom, de teljes kiőrlésű lisztből szeretném. Valamit módosítsak rajta (pl. kevesebb liszt, több tejföl…?)? Tanács, tapasztalat esetleg?

    6. Sajnos, nekem nincs. Még soha nem használtam süteményhez teljes kiőrlésű lisztet.

    7. Nagyon jó és gyors recept,de csak 2 kanál porcukorral csináltam. Köszönöm

    8. Nagyon finom lett 2 kanál cukorral,köszönöm

    9. Örülök, hogy jól sikerült. Köszönöm, hogy leírtad, hogy 2 kanál porcukorral készítetted. Legközelebb én is ezt a megoldást választom és valószínűleg mások is, mivel célszerű minél kevesebb cukorral édesíteni.

    10. Megsütöttem, de tettem bele még durvára vágott diót is, és az eredménye az lett, hogy dicsérő szavakkal méltattak. 🙂

    11. Nagyon jó ötlet. Legközelebb én is így készítem. Köszönöm, hogy leírtad.

    12. Gluténmentes liszttel is ki fogom próbálni.

    13. Bár én nem dogozom gluténmentes anyagokkal, de gondolom, gluténmentes lisztből is elkészíthető. Lehet, hogy a hozzávalók mennyiségén egy kicsit változtatnod kell. Fontos, hogy jól formázható legyen.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás