Categories Menu

Almás pite egyszerűen

Almás pite: gyakran készített sütemény. Készíthető friss almából és eltett almából egyaránt. Az almás pite egyszerűen, könnyen, gyorsan elkészíthető, kezdők is bátran felvállalhatják.

Almás pite 1

Almás pite recept

Ez a pite recept régi, családi szakácskönyvünkből származik, nemzedékek készítették ennek alapján a kedvelt süteményt.

Elkészítési idő: 100 perc (ebből munka: 60 perc)

Hozzávalók

A  pite tésztához (egy közepes – kb. 35×20 cm-es – tepsihez)

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 4-5 dkg porcukor (2-3 evőkanál)
  • 2 tojás (vagy 1 tojás és 1 sárgája)
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja (nem feltétlenül szükséges)

A töltelékhez:

  • 1,5 – 2 kg alma
  • 2-4 evőkanál cukor
  • kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Előkészítés

  • Az almát megmosod, egészben meghámozod és vékony szeletekre legyalulod (Ne vágd fel darabokra,  egészben sokkal könnyebb a gyalulás: először a négy oldalt, a végén a a magház körül.) Rányomod a citrom levét és hozzákeverd a cukrot. Állni hagyod (levet fog ereszteni, ami iható, mert a pitéhez nincs rá szükség), majd kinyomkodod.
  • A tepsit kivajazod és ráteszel egy sütőpapírt (ha nincs, akkor megszórod vékonyan liszttel – régebben, amikor nem volt sütőpapír, így készítették elő.
  • A vajat kiveszed a hűtőből a készítés előtt kb. egy órával, hogy kissé megpuhuljon. Előkészíted a tészta hozzávalóit.
  • A porcukrot szűrőkanálon átnyomkodod, hogy ne legyen csomós (egyébként cukorcsomók maradhatnak a tésztában).

Megjegyzések:

  • Mivel a tészta nem érzékeny a hozzávalók arányára, ezért mérleg nélkül is elkészítheted. A lisztet a zacskó hosszához mérve kiöntheted, ha kicsit több vagy kevesebb, a tészta ugyanúgy összeállítható, legfeljebb a tejföl mennyiségét kell egy kicsit változtatni.
  • Ha van alma reszelésére alkalmas kis géped, akkor természetesen vágd ki a magházat és darabold fel az almát.

Az almás pite elkészítése

  1. A lisztet gyúrólapra halmozod és összekevered a sütőporral.
  2. A vajat rádarabolod a liszt tetejére és egy villával szétnyomkodod.

    Liszt és vaj

    Liszt és vaj

  3. Összekevered a liszttel, majd utána kézzel szétmorzsolod.

    Vaj szétmorzsolva

    Vaj szétmorzsolva

  4. Ráteszed a porcukrot, a citromhéjat, a csipet sót és kézzel jól összekevered. Púposra halmozod és a közepébe lyukat készítesz. Ebbe teszed a tojást és a tejfölt.
    Porcukor hozzáadása

    Porcukor hozzáadása

    Tojás és tejföl hozzáadása

    Tojás és tejföl hozzáadása

  5. A tojásokat és tejfölt egy villával jól összekevered.

    Tojás és tejföl összekeverve

    Tojás és tejföl összekeverve

  6. Hozzákevered a lisztet és az egészet jól formálható tésztává gyúrod. Ha ragadna, tegyél hozzá egy kis lisztet. (Az a tapasztalatom, hogy egy kicsit ragadós tésztából sokkal könnyebb jó állagút gyúrni, mint egy keményebbe még tejfölt beledolgozni.)

    Tészta összegyúrva

    Tészta összegyúrva

  7. A tésztából két cipót formálsz, letakarod és 10-15 percig pihenteted. Utána könnyebb lesz vele dolgozni.
    Tészta két darabban

    Tészta két darabban

    Pihentetés

    Pihentetés

  8. A gyúrólapot meghinted kevés liszttel, ráteszed az egyik cipót és kinyújtod szögletes formára, kicsit nagyobbra, mint a tepsid.

    Tészta kinyújtva

    Tészta kinyújtva

  9. Beleteszed a tepsibe (csavard fel a sodrófára, akkor nem fog elszakadni). A széleket rányomkodod a tepsi oldalára úgy, hogy a tésztának egy kis pereme legyen. Ha a töltelék nem érintkezik a tepsi oldalával, sokkal könnyebb lesz sütés után kitakarítani.)

    Alsó tésztalap a tepsiben

    Alsó tésztalap a tepsiben

  10. A tészta tetejét megszórod a zsemlemorzsával (ez fogja felszívni a fölösleges az esetleg még az almában levő kevés levet).

    Zsemlemorzsa az alsó tésztalapon

    Zsemlemorzsa az alsó tésztalapon

  11. Az almát kinyomkodod és egyenletesen elosztva a tésztára rakod. Tetejét megszórod a fahéjjal (lehet még vágott dióval).
    Alma berakva

    Alma berakva

    Fahéjjal beszórva

    Fahéjjal beszórva

  12. Kinyújtod a másik cipót és az alma tetejére rakod. A tészta széleit a tepsi oldalára nyomkodod.
  13. A tetejét megkenheted felvert tojással, tejföllel, de ez nem kötelező, mert a kész süteményt megszórhatod porcukorral.  Villával megszurkálod, hogy a fölösleges gőz el tudjon távozni.

    Felső tésztalap ráhelyezve

    Felső tésztalap ráhelyezve

  14. 175 fokon, 40 perc. Alsó-felső sütést használhatsz, hiszen csak alul és felül kell megsülnie. Az alma közben megpárolódik. Lehet, hogy gyorsabban kész lesz, ez függ attól, mekkora a tepsid, azaz, hogy milyen vastag a tészta. Amikor kész, pár percig nyitott ajtóval a sütőben hagyod. Utána kiveszed.

    Megsült tészta

    Megsült tészta

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók előkészítése: 10 perc
  • Alma hámozása, lereszelése: 20 perc
  • Tészta összeállítása: 20 perc
  • Tepsibe rakás: 10 perc
  • Sütés: 40 perc (ezalatt mást csinálhatsz)

Összesen: 100 perc (ebből munka: 60 perc)

Az almás pite tálalása

Amikor kihűlt, a széleket kb. 1 cm-es vastagságban levágod. A belső részt négyzetes vagy téglalap alakú szeletekre vágod és tálra vagy kistányérokra rakod.

Almás pite tálalva

Almás pite tálalva

Megjegyzés:

Később a mennyiségeket a tepsi méretéhez átszámíthatod, ha vékonyabb, vagy vastagabb tésztát vagy alma réteget szeretnél. Ez már gyakorlat és tapasztalat kérdése.

Változatok:

Hasonló módon készíthetsz cseresznyés pitét, meggyes pitét, szilvás pitét is.

 

Az almás pite képei: saját készítés saját felvételei

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    4 hozzászólás

    1. Kedves Zsuzsa! Köszönöm a két receptet.

      Meg fogom próbálni a télire eltevést, mert ezzel még soha nem foglalkoztam.
      Nagyon hasznos instrukciókat adtál az almás pite készítéséhez. Gondolom, így a kezdő háziasszonyok is bátran megpróbálkoznak az elkészítésével. Én élesztős tésztával csinálom, (egyébként ugyanígy). Amikor az alsó lapot a tepsibe rakom, a tojások fel nem használt fehérjét az alsó lapra is kenem, cukrozott, fahéjas zsemlemorzsát szórok rá és erre jön a töltelék. Ez a módszer megvédi az alsó lapot az elázástól. Ha véletlenül másnapra is maradna a süteményből, nem lesz lucskos a tésztája.

    2. Kedves Ágnes!
      Én erre még soha nem is gondoltam, de jó ötlet. Néha úgyis probléma a maradék tojásfehérjék felhasználása.

    3. A tojásfehérjéket le lehet fagyasztani.Ha pl.majonézt csinálok, vagy olyan sütit melybe csak a sárgája kell,a fehérjéket egy pohárba teszem,folpackba csomagolom,s lefagyasztom.Ha újabb fehérje marad,erre ráöntöm s vissza a fagyasztóba. Az így összegyűlt fehérjéket felhasználás előtt szobahőmérsékleten kiengedem,s ugyanolyan mint a friss.Készíhetünk pl.Pavlova tortát, de akár az almáspite tetejére tészta helyett…

    4. Kedves Klára!
      Köszönöm a kiegészítést!
      Tojásfehérjét én is szoktam lefagyasztani, de inkább csak akkor, ha több marad. De igazad van, egyet is el lehet tenni, legfeljebb a tárolóra célszerű ráírni, hogy hány van már benne. Az almás pite tetejére a hab nagyon jó ötlet (ez lehetne a Rákóczi almás) – ezt biztosan megsütöm.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás