Baracklekváros piskótatekercs: egyike a legegyszerűbb és legolcsóbb süteményeknek. Itt most a tekercs készítését is megtanulhatod.

Baracklekváros piskótatekercs

Baracklekváros piskótatekercs

Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 40 perc)

Hozzávalók

(mérleg nélkül)

A piskótához:

  • 5 db tojás
  • 5 evőkanál kristály vagy porcukor (ha nagyobb a tojás, kicsit púposabb, ha kicsi, lapos)
  • 5 evőkanál liszt (ugyanúgy, mint a cukornál)
  • néhány csepp citrom
  • 2 evőkanál a tálaláskor történő szóráshoz.

A töltéshez:

  • baracklekvár

Megjegyzés:

  • A tepsi mérete: nálam 23×34 cm-es
  • Ha kisebb a tepsid, készítsd 4 tojásból, ha nagyobb, 6 tojásból.

A piskóta elkészítése

  1. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztod.
  2. A fehérjét a nagyobbik keverőtálba teszed és néhány csepp citromot teszel bele.

    Tojásfehérja felverése 1

    Tojásfehérja felverése 1

  3. Háztartási keverőgéppel vagy kézi habverővel kemény habot versz belőle úgy, hogy közben részletekben hozzá adagolod a cukrot.
    Tojásfehérja felverése 2

    Tojásfehérja felverése 2

    Tojássárgája hozzáadása

    Tojáshab

  4. Amikor kész vagy, egy fakanállal adagokban belekevered a tojások sárgáját, amelyet előzőleg összekevertél.

    Tojássárgája hozzáadása

    Tojássárgája hozzáadása

  5. Utána kis szűrőkanállal beleszitálod a lisztet részletekben. A keverésnél ügyelj, hogy a habot ne tört össze.
    Liszt hozzáadása

    Liszt hozzáadása

    Piskóta tészta

    Piskóta tészta

  6. A sütőedényt vékonyan kikened vajjal (ennyi elvehetsz belőle), ráteszel egy méretre vágott sütőpapírt.

    Kibélelt tepsi

    Kibélelt tepsi

  7. Beleteszed és egyenletesen elsimítod a piskóta masszát.

    Sütés előtt

    Sütés előtt

  8. 160 – 170 fokon előmelegített sütőbe teszed. 20 – 30 percig ne nyitogasd, mert összeesik a tészta.
  9. Akkor kész, amikor egy beleszúrt hústűre már nem ragad, illetve amikor a teteje a világos sárgából egy kicsit sötétebbre váltott. A sütési időt ki kell tapasztalnod. 20 -25 perc körül lesz.

    Sütés után

    Sütés után

  10. Amikor megsült, 1 kanál átszitált porcukorral meghintett konyharuhára kiborítod.

    Megsült piskóta

    Megsült piskóta

  11. A sütőpapírt leszeded.

    Sütőpapír eltávolítása

    Sütőpapír eltávolítása

  12. Még melegen a konyharuhával összetekered. Így hagyod kihűlni. Ügyelj arra, hogy a tészta széle alul legyen. Így lesz szép a tekercs és a szeletek formája.

    Piskótalap feltekerve

    Piskótalap feltekerve

A baracklekváros piskótatekercs összeállítása

  • A kihűlt piskótát szétnyitod.
  • Baracklekvárral megkened.
  • Összecsavarod és készen is van. Fogyasztásig jó a konyharuhában tartani, hogy ne száradjon ki, később follpackban, alufóliában hűtőszekrényben tárolhatod.

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 5 perc
  • Piskóta tészta elkészítése: 10 perc
  • Sütés: 20 perc
  • Pihentetés, hűtés: 30 perc
  • Piskóta megtöltése: 5 perc

Összesen: 70 perc (ebből munka: 40 perc)

Hasonló módon, gesztenyekrémmel töltve készül a gesztenyés piskótatekercs.

Tálalás

Fogyasztás előtt szeleteld fel. A fenti mennyiségből kb. 20 szelet lesz.

Baracklekváros piskótatekercs tálalva 1

Baracklekváros piskótatekercs tálalva 1

Baracklekváros piskótatekercs tálalva 2

Baracklekváros piskótatekercs tálalva 2

 

Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: