Tavaszi saláta már kora tavasztól készíthető friss zöldségekből. tavaszi saláta készítésének. Nem hizlal és tele van vitaminnal. Imádni fogod.

Tavaszi zöld saláta

Tavaszi saláta készítése

Elkészítési idő: 35 perc (ügyes szeletelővel: 20 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 fej fejes, fodros vagy jégsaláta
  • 1 db kígyóuborka, közepes
  • 3 db piros retek
  • 1 db sárgarépa idei
  • 3 szál újhagyma
  • fél fej lila hagyma
  • 1 db zöldpaprika vagy piros színű paprika (kaliforniai, kápó)
  • 2 evőkanálnyi vágott petrezselyem vagy más zöld fűszer
  • 2 db főtt tojás
  • 10 dkg félkemény sajt
  • extra szűz olíva olaj
Hozzávalók 1

Hozzávalók 1

Természetesen egy-két dolog kimaradhat, és tehetsz bele mást is, pl. 1 – 2 db kisebb paradicsomot.

Megjegyzés:

Itt egyfajta megoldást találsz, de a hozzávalókat tetszés szerint variálhatod. Alapnak mindig jó a tépkedett fejes saláta. A többi: ami van otthon, vagy ami éppen jó áron kapható.

Előkészítés

  • A salátát leveleire szeded, megmosod, papírtörlővel szárazra törlöd (akinek van salátacentrifugája, az ettől megmenekül), darabokra tépdesed.
Hozzávalók 2

Hozzávalók 2

  • A kígyóuborkát vékony szeletekre vágod, vagy legyalulod. Azt is megteheted, hogy felkockázod.
  • A retket vékony szeletekre vágod.
  • A sárgarépát karikákra vágod vagy zsülienre szeled.
  • A paprikát feldarabolod.
Hozzávalók 3

Hozzávalók 3

  • Az újhagyma fehér részét – a zöld szárakig – felkarikázod (ferdén nagyon jól néz ki)
  • A lila hagymát vékonyra vágod.
Hozzávalók 4

Hozzávalók 4

  • A sajtot kockákra vágod.

Megjegyzések:

  • Időt nyerhetsz, ha készen vásárolsz konyhakész saláta alapot és ahhoz adsz még egy-két dolgot, de jobban ki kell nyitnod a pénztárcádat.
  • Fejenként egy főtt tojással még tartalmassá is tehető.

A tavaszi saláta öntete

  • 2-3 evőkanál olíva olaj, előzőleg fűszerek (őrölt bors és amit még szerettek, pl. bazsalikom) belekeverve és lehet még egy kevés citromlé
  • joghurt 1 pohár (vagy kevesebb)
  • majonéz kb. 1 dl, de lehet, hogy többet felvesz (ezzel az öntettel már nem fogyókúrás étel a saláta).

A saláta elkészítése

A hozzávalókat egy nagy tálban összekevered. ízlés szerint megsózod.

Az öntetet csak a tányérokon tedd rá.

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók tisztítása, feldarabolása: 25 perc
  • Öntet elkészítése: 5 perc
  • Összekeverés: 5 perc

Összesen: 35 perc

Tálalás

Tálalhatod egy nagy salátás tálban vagy külön tányérokon többféle variációban:

Tavaszi saláta 1

Tavaszi saláta 1

Tavaszi saláta 2

Tavaszi saláta 2

Tavaszi saláta 3

Tavaszi saláta 3

Tavaszi saláta felhasználása

A saláta lehet:

  • előétel
  • köret: sült vagy párolt húsok mellé
  • önálló étel: kis darabokra vágott sajttal, hússal, tonhal darabokkal, főtt tojással.Tavaszi saláta képek: saját készítésű saláták saját felvételei.

 

A görög salátát is kedvelheted!

 

Te mit ajánlanál a tavaszi salátába?

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: