Nizzai saláta: sokféle zöldséggel, hallal, tojással: tartalmas és nagyon finom. Gyors, könnyű ebéd vagy vacsora is lehet.

Nizzai saláta tálalva 1

Nizzai saláta recept

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

A saláta alaphoz:

  • 20 dkg saláta keverék
  • 3 db tojás
  • 1 fej lila hagyma
  • 15 dkg zöld ceruzabab
  • 3 db paradicsom
  • 1 db 160 g-os (vagy hasonló nagyságú) tonhal konzerv
  • 1 db 100 g -os (vagy hasonló nagyságú) szardínia konzerv
  • 24 db fekete olíva bogyó

Az öntethez:

  • 0,6 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 mokkás kanál fehér bors
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 mokkás kanál só
  • 1/2 citrom leve

Megjegyzés:

  • Nem szoktam salátakeveréket készen venni, de ebben az esetben mégis azt javasolom, vásárold meg készen (amiben van zöld saláta, valamilyen lila színű saláta és egyéb salátafélékből kevés – ha többféle salátát vásárolnál, megmaradna belőle, és nem lenne gazdaságos.
  • Tapasztaltam, hogy a hozzávalók közül a zöld ceruzababot nem mindig lehet kapni. Figyelj erre és azt szerezd be először, friss legyen és ne álljon napokig a hűtőben.

Előkészítés

Ennél a salátánál tovább tart az alapanyagok előkészítése, mint a saláta összeállítása:

  • A tojásokat és a zöldbabot tedd fel főni.

Kis tálkákban vagy tányérokban készítsd elő a hozzávalókat:

  • A tonhalat és szardíniát szedd ki a konzervdobozból.
    Tonhal konzerv tartalma

    Tonhal konzerv tartalma

    Szardínia konzerv tartalma

    Szardínia konzerv tartalma

  • A lila hagymát tisztítsd meg és szeleteld fel félkarikákra.

    Lila hagyma félkarikákra vágva

    Lila hagyma félkarikákra vágva

  • A paradicsomokat vágd fel 8-8 részre (negyedek, és azt felezd meg).

    Paradicsom nyolcba vágva

    Paradicsom nyolcba vágva

  • Mire ezzel készen vagy, megfő a zöldbab, szedd ki jeges vízbe, hogy megmaradjon a szép zöld színe.

    Zöldbab megfőzve és citrom

    Zöldbab megfőzve és citrom

  • A tojások is készen lesznek, szedd le a héjukat és vágd fel először félbe, majd negyedekbe.

    Főtt tojások félbe vágva

    Főtt tojások félbe vágva

  • A olíva bogyókat szedd ki, csepegtesd le és tedd egy kistányérra.

    Olíva bogyók

    Olíva bogyók

  • A citromot vágd ketté.
  • Az öntet alkotóit tedd egy kis tálba, majd villával keverd össze.
    Öntet hozzávalók

    Öntet hozzávalók

    Öntet készen

    Öntet készen

Nizzai saláta elkészítése

A salátát adagonként készítsd el egy-egy mélyebb tányérban:

  1. A salátakeverék negyedét tedd a tányér aljára.

    Saláta első réteg

    Saláta első réteg

  2. Minden adagra tedd rá a tonhal és a lila hagyma negyedét és 6 db paradicsom szeletet.

    Saláta második réteggel

    Saláta második réteggel

  3. A következő lépésben felteszed a tojások sárgáját, a zöldbab negyedét és 2 – 2 db kis szardíniát.
  4. Végül meglocsolod az öntet negyedével.

    Nizzai saláta tálalva

    Nizzai saláta tálalva

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Saláta adagok elkészítése: 10 perc

Összesen: 30 perc

Tálalás

Lényegében a saláta készítésénél már leírtam. Mind fehér, mind színes tányéron szép látvány és nagyon finom. Ha egyszer kipróbálod, biztosan a kedven salátáid között lesz majd.

Nizzai saláta tálalva 1

 

Képek: saját készítés, saját felvételek

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error