Krumplisaláta, burgonyasaláta recept: régi, hagyományos, cukros-ecetes salátalével. Sokak kedvence, étrendünk fontos kiegészítője.

Krumplisaláta 1

 

Krumplisaláta recept

Hagymás krumplisalátának is nevezhetjük. Ez a saláta többnyire lila vagy fehér hagymával készül, de hagyma nélküli változata is létezik.

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

4 személyre

Saláta alaphoz:

  • 80 dkg krumpli (nem szétfőlős fajta)

    Krumpli

    Krumpli

  • 1 nagy fej lila vagy vöröshagyma
  • bors
  • néhány szál petrezselyem vagy 1 db csípős paprika

Salátaléhez:

  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál biológiai erjesztésű 20 %-os ecet

Megjegyzések:

  • Természetesen készíthetsz többet is, pl. 1 kg krumpliból
  • A salátalét ízlésed szerint alakíthatod: tehetsz bele több vagy kevesebb cukrot, több vagy kevesebb ecetet.

Elkészítés

  1. A krumplit megmosod, felteszed főni. A főzővízbe tégy 1 evőkanál sót annak érdekében, hogy a krumpli ne főjön szét.

    Krumpli főzése

    Krumpli főzése

  2. A hagymát felszeleteled,  a petrezselymet felaprítod (a csípős paprikát vékony szeletekre vágod).
  3. Elkészíted a salátalét: a 2 evőkanál cukorra ráöntöd a vizet és az ecetet, összekevered és időnként megkevered, amíg a cukor feloldódik.

    Salátalé

    Salátalé

  4. Amikor a krumpli megfőtt (hegyes villával tudod ellenőrizni, hogy puha-e), leöntöd róla a főzővizet és hideg vizet öntesz rá. Néhány percig rajta hagyod, majd azt is leöntöd. Ha még nagyon meleg a krumpli, hagyd hűlni, amíg kézzel már meg tudod fogni.
  5. Lehúzod a krumpli héját, majd részletekben felszeleteled. Oszd szét úgy a krumplit, hogy 4 réteget tudj készíteni belőle.

    Főtt krumpli hámozva

    Főtt krumpli hámozva

  6. Egy tálba teszel egy-egy réteg krumplit, megsózod, megborsozod, majd ráteszed a hagyma negyed részét és jöhet a következő réteg.
    Főtt krumpli lerakása 1

    Főtt krumpli lerakása 1

    Főtt krumpli lerakása 2

    Főtt krumpli lerakása 2

  7. Amikor a négy réteggel készen vagy, rászórod a krumpli tetejére a petrezselymet vagy a csípős paprikát, leöntöd a salátalével és készen is vagy. Ez a krumplisaláta recept nagyon régi, még a nagyanyám is így készítette.

    Főtt krumpli lerakása 3

    Főtt krumpli lerakása 3

Elkészítési idő: 

  • krumpli főlése: 40 perc (közben felaprítod a hagymát és a petrezselymet, elkészíted a salátalevet és még másra is van időd)
  • krumpli hámozása, felszeletelése, lerakása, leöntése salátalével: 20 perc

Összesen: 60 perc

Krumplisaláta tálalása

Az elkészült salátát hagyd állni legalább egy óráig, hogy a salátalét a krumplit és hagymát jól átjárja. Szárazabb, rántott húsok jó kísérője lehet. Ez esetben nem is kell más köret a húshoz. Külön tálald kisebb tányéron vagy tálkában, mert ha a hús mellé teszed, a lé a hús alá folyik és eláztatja azt.

Krumplisaláta 1

Krumplisaláta tálalva

 

Jó, ha tudod:

A krumplisaláta különösen jól illik rántott húsokhoz. Ha hallottál már a bécsi Fliglmüller éttermekről, akkor tudhatod, hogy az ott készült tányérnyi bécsi szelethez is krumplisalátát szervíroznak.

 

Krumplisaláta képek: saját készítésű saláta saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error