Káposztasaláta: az egyik legegyszerűbb hagyományos salátánk, amelyet hűtőben több hétig is eltarthatsz, bármikor tálalhatod. 

Káposztasaláta 1

Káposztasaláta recept

Elkészítési idő: 160 perc (ebből munka 40 perc)

Hozzávalók

4 személyre és két, körülbelül 7,5 dl-es üveghez

  • 1 fej fehér káposzta

    Káposztafej

    Káposztafej

  • 2 fej közepes hagyma
  • 1 teáskanál köménymag
  • 2 teáskanál só
  • 7,5 dl salátalé (4 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál citrom vagy 10 %-os ecet, a többi víz)

Megjegyzés:

A salátalé mennyiségét nem lehet pontosan megadni, mert az függ attól, hogy mekkora a káposzta

Előkészítés

  • A káposzta külső leveleit leszeded, alaposan megmosod. Később, a káposzta többi részével együtt vékonyra felszeleteled.
  • A káposzta belső, zárt leveleit nem kell szétszedni, mivel azok – hiszen teljesen zártak – nem szennyeződnek, és meg sem kell őket mosni.

Elkészítés

  1. A káposztát félbe vágod, torzsáját kivágod.  A káposztatorzsát nemcsak a nyuszik szeretik, hanem a gyerekek is és nagyon egészséges, meg lehet enni.
  2. Egy befőttes üvegbe elkészíted a salátalét: beleteszed a cukrot, a citromlét vagy ecetet, felöntöd vízzel, időnként megkevered, hogy a cukor feloldódjon.
    Salátalé 1

    Salátalé 1

    Salátalé 2

    Salátalé 2

  3. Összevágod a káposztát (késsel vagy kézi szeletelővel és egy nagyobb tálba teszed. Megsózod és összekevered.

    Káposzta szeletelés

    Káposzta szeletelés

  4. Egy órát állni hagyod, kicsit össze fog esni és könnyebben kezelhetővé válik.

    Káposztasaláta alap

    Káposztasaláta alap

  5. Hozzáadod a hagymát, a köménymagot és ráöntöd a salátalevet. Összekevered és ismét állni hagyod. Közben időnként átforgatod.
    Szeletelt káposzta hagymával

    Szeletelt káposzta hagymával

    Káposzta salátalével, köménymaggal

    Káposzta salátalével, köménymaggal

  6. Megkóstolod. Ha szükségesnek érzed, készíthetsz még hozzá salátalevet, vagy ráönthetsz még egy kis ecetet (citromlét). Ha nem elég édes, további cukrot is adhatsz hozzá, de azt előtte vízben old fel.

Elkészítési idő:

  • Káposzta és hagyma felvágása: 30 perc
  • Salátalé elkészítése: 10 perc
  • A káposzta pihentetése: 2 x 60 perc

Összesen: 160 perc (ebből munka: 40 perc)

Tálalás, tárolás

  • A kész saláta egy részét tálalhatod.
Káposztasaláta 1

Káposztasaláta tálalva

  • A többit üvegbe teszed, ráöntöd a salátalét, hogy lepje el és a tetejére kevés olajat teszel. Hűtőben hetekig tárolhatod. Az így elkészített salátát kínálhatod ételhez, de jó kiegészítője lehet hideg vacsorának is.
    Káposztasaláta üvegben 1

    Káposztasaláta üvegben 1

    Káposztasaláta üvegben 2

    Káposztasaláta üvegben 2

    Káposztasaláta üvegben 3

    Káposztasaláta üvegben 3

     

    Képek: saját készítésű saláta saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error