Categories Menu

Céklasaláta

Céklasaláta: kedvenc hagyományos salátáink egyike. Könnyű elkészíteni és praktikus tulajdonsága, hogy a hűtőben több hétig tárolható. 

Cékla saláta 1

Céklasaláta recept

hagyományosan készítve (ecetes cukros lében)

Elkészítési idő: 155 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók

2 üveghez

  • 80 dkg főtt, darabolt cékla (kb. 1 kg céklát kell hozzá vásárolni)
  • 8 evőkanál cukor
  • 4 dl víz
  • 4 evőkanál ecet
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 kávéskanál köménymag
  • 2 db 7,5 literes üveg lesz belőle

Előkészítés

  • A céklát egy nagyobb lábasban megfőzöd. A forrás gyorsítására használj vízforralót. A forrástól számítva 50 – 70 perc alatt fő meg.
    Cékla főzése 1

    Cékla főzése 1

    Cékla főzése 2

    Cékla főzése 2

  • Amikor a cékla megpuhult, leöntöd róla a főzővizet, hideg vizet öntesz rá, hogy hamarabb kihűljön. Öt perc múlva ezt a vizet is leöntöd és megvárod, amíg a cékla annyira lehűl, hogy kézzel meg tudod fogni.

    Főtt cékla

    Főtt cékla

  • Amíg a cékla fő, elkészíted a salátalevet: a 4 dl vízhez hozzáadod a 4 evőkanál ecetet, a 8 evőkanál kristálycukrot, a csipet sót. Összekevered, majd többször átkevered addig, amíg a cukor feloldódik.

    Salátalé

    Salátalé 

Megjegyzés:

A céklasalátában az ízeknek össze kell érniük. Ezért ne közvetlenül evés előtt készítsd el, hanem legalább néhány órával korábban, akár az előző napon.

Céklasaláta készítése

  1. A megfőtt céklát meghámozod.

    Főtt cékla lehámozva

    Főtt cékla lehámozva

  2. Karikákra vágod. Ha nagyok a céklák, egy-egy szeletet kettőbe vagy háromba, esetleg négybe vágj szét, mert különben evés közben kell szétvagdalni, és ha üvegbe teszed, nem fog beleférni.
    Főtt cékla felszeletelve

    Főtt cékla felszeletelve

    Saláta alap

    Saláta alap

  3. A karikára vágott céklát meghinted a két kávéskanálnyi köménymaggal.

    Cékla köménymaggal

    Cékla köménymaggal

  4. Ráöntöd az elkészített salátalét.

    Saláta lével

    Saláta lével

  5. Két nagyobb villával vagy lapáttal átforgatod.
  6. Kóstold meg a salátalét. Előfordulhat, hogy édesebbre, vagy inkább savanyúbbra szeretnéd. Ha így van tégy hozzá még cukrot vagy ecetet, ha kissé ízetlennek érzed, akkor mindkettőt.
  7. A megfelelő ízű lében levő céklákat időnként átkevered, hogy mindenhol jól érje a salátalé.
  8. Egy óra elteltével tálba öntheted vagy üvegekbe rakhatod.

Előkészítési idő:

  • Cékla főzése, közben salátalé elkészítése: 60 perc
  • Hűtés: 20 perc
  • Hámozás, karikára vágás: 10 perc
  • Salátalé ráöntése, átkeverés 5 perc
  • Pihentetés: 60 perc

Összesen: 155 perc (ebből munka: 30 perc)

Cékla saláta felhasználása

  • Elkészülés után egy órával tálalható.

    Cékla saláta tálalva

    Céklasaláta tálalva

  • El lehet tenni üvegekben későbbi felhasználásra hűtőben, ilyenkor 1 – 2 evőkanál olíva olajat lehet a tetejére önteni, amely elzárja a levegőtől.
    Cékla saláta üvegben 1

    Céklasaláta üvegben 1

    Cékla saláta üvegben 2

    Céklasaláta üvegben 2

     

Készíthetsz céklasalátát nyers céklából is.

 

Képek: saját készítésű saláta saját felvételei

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás