Szendvics: a mai rohanó világunkban szinte bármelyik étkezést helyettesíthetik. Reggeli, tízórai a gyerekeknek, akár gyors ebéd a felnőtteknek.

Szendvics féleségek

Alapvetően két szendvicsfajta létezik.

Két kenyérrel vagy szétvágott péksüteménnyel

Ez a szendvicsfajta akkor praktikus, ha valaki magával viszi iskolába, munkahelyre, kirándulásra, utazásra. A két – rendszerint megvajazott – kenyérféle között lehet hús, felvágott, sajt, lehetőleg valamilyen zöldségfélével kiegészítve. Ilyenkor célszerű kisméretű polietilén tasakba csomagolni, mellé téve egy-egy szalvétát, hogy kulturáltan lehessen elfogyasztani.

Szalámis és fasírozottas 1

szalámis és fasírozottas

Csomagolás 1

Csomagolás 1

Csomagolás 2

Csomagolás 2

 

Szalámis és sajtos

szalámis és sajtos zöldségekkel

Szalámis és fasírozottas 2

Szalámis és fasírozottas zöldpaprikával

Csomagolás 3

Csomagolás 3

Csomagolás 4

Csomagolás 4

Ha jól meggondolod, a hamburger sem más, mint egy jó nagy méretű szendvics, bár ezt általában nem visszük magunkkal a méretei miatt.

Hamburgerek

Hamburger “szendvicsek”

Egy szelet kenyérrel

Erre a célra szinte bármilyen, szépen szeletelt kenyér megfelel. Készen is kapható, sőt létezik erre a célra sütött kenyér is. Lényeg, hogy ne legyen túl nagy, hogy étkezésnél könnyen kezelhető legyen.

Ezt otthon fogyasztjuk tízóraira, vacsorára, de vendégeket is kínálhatunk vele kerti partikon vagy más alkalommal.

Számtalan formában elkészíthető. itt néhány példát láthatsz, de használhatod a saját fantáziádat is, sőt általában az otthon levő alapanyagokból is elkészítheted ezeket. Nagyon jól felhasználható alapanyag a tojás, amelyből kenhető krémet készíthetsz, de feltétként is használhatsz tojás-szeleteket. Ügyelj arra, hogy mindig legyen rajta valamilyen zöldségféle. Ez több szempontból is fontos. Egyrészt növeli a szendvics élvezeti értékét, egészségesebbé teszi az étkezést és az esztétikai megjelenést is segíti.

Túrókrémes-zöldséges

túrókrémes-zöldséges

Padlizsánkrémes-zöldpaprikás

padlizsánkrémes-zöldpaprikás

Töpörtyűkrémes-zöldséges

töpörtyűkrémes-zöldséges

Halas-zöldséges

halas-zöldséges

Tojásos-zöldséges-szendvics

tojásos-zöldséges

Padlizsánkrémes-zöldséges szendvics

padlizsánkrémes-zöldséges

Kacsazsíros-lila-hagymás szendvics

kacsazsíros-lila-hagymás

 

Az olaszok népszerű szendvicse a bruschetta:

 

Bruscchetta - szendvics

 

A szendvics eredete

Neve onnan származik, hogy annak idején egy kártyázó angol úr, Lord Sandwich a kaszinóban nem akarta a játékot abbahagyni az evés kedvéért, ezért – hogy egyik kezében tartani tudja az ennivalót – a szakács két kenyér közé tette azt (forrás: a ma már nem létező Metropol újság). Ekkor indult világhódító útjára ez a népszerű étel, ma már mindenhol ismerik számtalan változatát.

 

Képek: saját készítés, saját felvételek.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: