Medvehagyma mártás? Igen, miért is ne? Mártást készíteni sokféle zöldségből lehet, medvehagymából is. Enyhén fokhagymás aromával, kicsit hasonlít a spenóthoz.

Medvehagyma mártás

Medvehagyma mártás

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

(4 személyre)

  • 2 csomó medvehagyma
  • 1  evőkanál zsír (olaj)
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl húsleves (vagy víz +  ha van saját készítésű ételízesítőd)
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 kis csomó metélőhagyma (nem feltétlenül szükséges)
  • fehér bors
  • só.

 

Előkészítés

  • A medvehagymát megmosod, szárát levágod és összevágod egész apróra.
  • A leveleket csomóba szeded és kb. 1 cm széles csíkokra vágod.
  • A metélőhagymát felaprítod.

Medvehagyma mártás elkészítése

  1. A zsírt (olajat) egy lábosban felmelegíted, rádobod a medvehagymát szárastól.
  2. Aláöntesz egy kevés vizet és puhára párolod.

    Medvehagyma - előkészítve

    Párolás

  3. Megszórod 2 evőkanál liszttel, összekevered.
  4. Fél deci húslevest vagy vizet adsz hozzá. Jól elkevered, hogy ne legyen csomós.
  5. Pépesre turmixolod, megsózod (ha ételízesítőt használtál, nem biztos, hogy kell ) és megborsozod.

    Medvehagyma pépesítés

    Pépesítés

  6. Felengeded a maradék húslevessel, simára kevered és felforralod.
  7. Hozzáadod a tejszínt, de már nem forralod fel még egyszer – és készen is van a  mártás. A sűrűségét tetszés szerint beállíthatod tejszínnel (általában 2 dl vásárolható, így van még belőle), maradék húslevessel, vagy akár vízzel is.
    Medvehagyma mártás túró gombóchoz

    Tejszín hozzáadása

    Medvehagyma mártás túró gombóchoz

    Medvehagyma mártás készen

Megjegyzések:

  • Amit a képen látsz, az talán egy kicsit sűrűbb, mint a szokásos mártások. Hígítással beállíthatod a neked tetsző sűrűséget.
  • Főtt krumplival is sűríthető, sőt maradék krumplipürét is felhasználhatsz hozzá.

Elkészítési idő:

  • Zöldségek tisztítása, feldarabolása: 15 perc
  • Párolás: 10 perc
  • Sűrítés, turmixolás, tejszín hozzákeverése: 10 perc

Összesen: 35 perc

Tálalása

  • Tálba teszed, esetleg kevés tejszínt csurgatsz a tetejére, megszórhatod metélőhagymával.
  • Adhatod minden olyan húshoz (levesben főtthöz, legyen az marha vagy baromfi, sült húsokhoz), amelyhez mártás illik. Ha nem szeretnél húst enni, akkor héjában főtt krumplival is nagyon jó étel.

    Medvehagyma mártás húshoz

    Húshoz

  • Ha nem szeretnél húst enni, akkor héjában főtt krumplival is nagyon jó étel.
  • Újszerű megoldásokkal is próbálkozhatsz:

Kapcsolódó cikkek:

Medvehagyma leves

Medvehagyma főzelék

Medvehagymás palacsinta

Medvehagymás pogácsa

Medvehagymás szendvicsek

Medvehagyma tartósítása

Még több a medvehagymáról

 

Medvehagyma mártás képek: saját felvételek

 

Ha van jó medvehagyma recepted, kérlek, írd meg mindnyájunk örömére.

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error