Medvehagyma mártás túró gombóccal? Milyen étel? Jó.

Medvehagyma mártás túrógombóccal

Medvehagyma mártás túró gombóccal

Elkészítési idő:

Hozzávalók:

A medvehagyma mártáshoz

4 adaghoz

  • 2 csomó medvehagyma (a piacokon csomókban árulják)
  • 2 -3 szem krumpli
  • 8 evőkanál főzőtejszín
  • 1 kis csokornyi metélőhagyma (elhagyható, mert aroma anyaga ugyanaz, mint a medvehagymáé)

A túró gombóchoz:

12 db közepes méretű gombóc lesz belőle (6 db-hoz fele mennyiséget végy 1 db tojással)

  • 0,5 kg tehéntúró (a kockára csomagolt, mert nem szabad nagyon száraznak lennie)
  • 3 db tojás
  • 4 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. A túrót villával összenyomkodod. Hozzáadod a búzadarát, lisztet,a tojást (nem vered fel habnak a fehérjét egyrészt mert így sokkal gyorsabban elkészül, másrészt, mert pont a habtól kifőzéskor széteshetnek a gombócok).
  2. Jól összedolgozod és kb. 1 óra hosszat állni hagyod, hogy a búzadara nedvességet felvéve megduzzadjon és formálhatóvá váljon a massza. (Ha mégsem lenne az, egy kevés lisztet még hozzátehetsz – ez a túrón múlik, amibe sajnos, nem láthatunk bele. Amíg a gombóc alapanyag pihen, elkészíted a medvehagyma mártást.

    Medvehagyma mártáshoz túrógombóc

    Túrógombóc alapanyagok

  3. A medvehagymát szárának eltávolítása után keskeny csíkokra, a metélőhagymát apróra vágod.
  4. A krumplit megtisztítod, kisebb kockákra vágod.
  5. A  feldarabolt krumplit felteszed főni. Amikor már majdnem puha, hozzá dobod pár percre a medvehagymát és a fokhagymát. (A medvehagyma szebb színű marad, ha rövid ideig főzöd.)

    Medvehagyma mártás túró gombóchoz

    Medvehagyma hozzáadása

  6. Amikor a krumpli már puha, az egészet pépessé turmixolod, Megsózod.

    Medvehagyma pépesítés

    Pépesítés

  7. Belekeversz annyi tejszínt, hogy számodra megfelelő sűrűségű legyen. Tálalásig melegen tartod
    Medvehagyma mártás túró gombóchoz

    Tejszín hozzáadása

    Medvehagyma mártás túró gombóchoz

    Medvehagyma mártás készen

  8. Az 1 óra (lehet több is) eltelte után gombócokat formálsz a masszából. Egyformák lesznek, ha a tálban levő túrót lesimítod és 12 részre elsztod, vagy evő kanállal egyforma mennyiségeket szedsz ki.
    Medvehagyma mártáshoz túrógombóc

    Gombóckészítés

    Medvehagyma mártáshoz túrógombóc

    Túrógombócok

  9. Amikor lobog a víz, főzd ki a gombócokat. Le fognak ülni az edény aljára. Egy kanállal vagy kis lapáttal piszkáld meg őket, hogy oda ne ragadjanak.
  10. Hamarosan feljönnek a főzővíz tetejére, de ez nem jelenti azt, hogy már megfőttek. Ehhez kell még 8-12 perc a gombócok méretétől függően. Nem baj, ha kicsit tovább főnek, mert ha az első néhány percben nem estek szét (ami a fenti receptnél velem még soha nem fordult elő, de többektől hallottam már szétesésekről), akkor már nem is fognak.

Az étel tálalása

A gombócokat kiszeded a vízből, lecsepegteted és adagokban tányérra teszed. Mellé rendezed a medvehagyma mártást, majd teszel belőle a gombócok tetejére is. A mártás tetejére kevés tejszínt vagy tejfölt teszel és megszórod apróra vágott metélőhagymával.

Medvehagyma mártás túrógombóccal

Medvehagyma mártás túrógombóccal

 

Érdekelhet még:

Medvehagyma leves

Medvehagymás palacsinta

Medvehagymás szendvicsek

Medvehagymás juhtúrós pogácsa

 

Medvehagyma mártás túró gombóccal képek: saját készítésű étel saját felvételei

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error