Majonéz házilag: igen, a hidegtálak nélkülözhetetlen alapanyaga házilag is elkészíthető. Most kapsz hozzá egy nagyon egyszerű receptet, mérleg sem kell hozzá.

Majonéz házilag - egyszerűen

Majonéz házilag

A majonézt megveheted üzletekben (különféle márkák léteznek üvegekben, flakonokban és tubusokban), de sokkal jobban jársz, ha otthon készíted, mert

  • sokkal olcsóbb
  • gyorsan elkészül
  • tudod, mit teszel bele
  • szerintem finomabb is (még Stahl Judit is azt mondja, hogy össze sem lehet hasonlítani a kész majonézt az otthon készítettel az utóbbi javára).

Mindig magam készítem. Eleinte méricskéltem a hozzávalókat, aztán a rutin kialakított nálam egy olyan receptet, amelyeknek a kiméréséhez csak egy mérőpohárra (én még azt sem használok, csak megsaccolom az olaj térfogatát az üvegben, de ha gyakorlatlanabb vagy, az olajat inkább mérd ki) és két kanálra lesz szükséged.

Hozzávalók

A tojáshoz való mennyiségeket írom le, így csak annyi a dolgod, hogy azt kell eldöntened, hány tojásból készíted. Ez mindig attól függ, mire szeretnéd felhasználni. Én általában 4 tojásból szoktam, abból egész tisztességes mennyiség lesz, akár több célú felhasználásra is. Csak néhányszor kell elkészítened, és már fejből fog menni. Tehát (zárójelben a 4 tojáshoz való):

  • ahány db tojás (4 db tojás) – csak a sárgája
  • annyi evőkanál kristálycukor (4 ek cukor)  
  • annyi evőkanál citromlé (4 ek citromlé – kb 1 közepes lédús citrom leve) 
  • annyi kiskanál mustár (4 kk mustár)
  • annyiszor fél deci olaj (2 dl olaj)
  • annyiszor 50 g tejföl (200g tejföl)

Előkészítés

  • Az elkészítés előtt 1 – 2 órával vedd ki a hűtőszekrényben tárolt dolgokat (a tojást feltétlenül).
  • Válaszd szét a tojások sárgáját a fehérjétől (ez utóbbit tedd egy kis edényben – pl kis tejfölös vagy kefires, joghurtos pohárban – a mélyhűtőbe) és tedd egy magasabb peremű tálba.
  • Készíts elő még két kisebb tálkát, poharat vagy csészét,  mérd ki a cukrot és a citromlét, egy harmadik, kicsit nagyobba pedig az olajat.
  • Készítsd elő a sót és a mustárt, valamint a tejfölt (nem kell kimérned, a tejfölös pohárra rá van írva a mennyiség, abból megsaccolhatod, különben nem lőnek vele nyulat).
  • A tejfölt keverd jól össze, mert különben darabos lesz a majonéz.

Az a jó, ha a készítésnél minden szoba hőmérsékletű. Ha minden kéznél van, vedd elő a keverőgépet, ha nincs, akkor egy fakanalat (ez utóbbival kicsit tovább tart a munka).

Majonéz házilag – elkészítés

A keverőgéppel vagy kanállal kezd el keverni a tojások sárgáját és lassan, szinte cseppekben (főként a fakanálnál fontos ez) kezd hozzá adagolni az olajat (keverő a jobb kézben, olajos edény a bal kézben). Észre fogod venni, hogy egyre sűrűsödik. Később már több olajat is tehetsz hozzá és ha már az olaj fele benne van, kissé megsózod és beleszórogathatod a cukrot is úgy, hogy mire elfogy az olaj, foggyon el a cukor is. Amikor idáig jutottál keverés közben öntögesd bele a citromlevet, majd kanalanként a mustárt. A tejfölt fakanállal keverd hozzá. Amikor kész van, kóstold meg, és tehetsz még hozzá citromlét, cukrot vagy mustárt, tehát alakítsd ízlésetek szerint.

Majonéz házilag

Tartár mártás készítése

Nálunk, magyar szokás szerint 1 rész majonézhez 1 – 3 rész tejfölt adva készül a tartár mártás. Szerintem az 1 : 1 arány a legjobb, mert megmarad a majonéz édes-savanykás, fűszeres pikáns íze. A tejfölt részletekben add a majonézhez.

Majonéz házilag

Majonéz házilag  

Majonéz házilag – felhasználási ötletek

  • franciasaláta 
  • majonézes krumpli 
  • majonézes gomba, zöldborsó, tojás, virsli saláta 
  • rántott hal, tök, karfiol, patisszon cukkini kiváló kísérője 

 

Majonéz rántott brokkolihoz

 

és még folytathatnám. 

A majonéz történetéről itt olvashatsz.

       

 Majonéz házilag képek: saját felvételek    

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error