Categories Menu

Majonéz házilag

Majonéz házilag: igen, a hidegtálak nélkülözhetetlen alapanyaga házilag is elkészíthető. Most kapsz hozzá egy nagyon egyszerű receptet, mérleg sem kell hozzá.

Majonéz házilag - egyszerűen

Majonéz házilag

A majonézt megveheted üzletekben (különféle márkák léteznek üvegekben, flakonokban és tubusokban), de sokkal jobban jársz, ha otthon készíted, mert

  • sokkal olcsóbb
  • gyorsan elkészül
  • tudod, mit teszel bele
  • szerintem finomabb is (még Stahl Judit is azt mondja, hogy össze sem lehet hasonlítani a kész majonézt az otthon készítettel az utóbbi javára).

Mindig magam készítem. Eleinte méricskéltem a hozzávalókat, aztán a rutin kialakított nálam egy olyan receptet, amelyeknek a kiméréséhez csak egy mérőpohárra (én még azt sem használok, csak megsaccolom az olaj térfogatát az üvegben, de ha gyakorlatlanabb vagy, az olajat inkább mérd ki) és két kanálra lesz szükséged.

Hozzávalók

A tojáshoz való mennyiségeket írom le, így csak annyi a dolgod, hogy azt kell eldöntened, hány tojásból készíted. Ez mindig attól függ, mire szeretnéd felhasználni. Én általában 4 tojásból szoktam, abból egész tisztességes mennyiség lesz, akár több célú felhasználásra is. Csak néhányszor kell elkészítened, és már fejből fog menni. Tehát (zárójelben a 4 tojáshoz való):

  • ahány db tojás (4 db tojás) – csak a sárgája
  • annyi evőkanál kristálycukor (4 ek cukor)  
  • annyi evőkanál citromlé (4 ek citromlé – kb 1 közepes lédús citrom leve) 
  • annyi kiskanál mustár (4 kk mustár)
  • annyiszor fél deci olaj (2 dl olaj)
  • annyiszor 50 g tejföl (200g tejföl)

Előkészítés

  • Az elkészítés előtt 1 – 2 órával vedd ki a hűtőszekrényben tárolt dolgokat (a tojást feltétlenül).
  • Válaszd szét a tojások sárgáját a fehérjétől (ez utóbbit tedd egy kis edényben – pl kis tejfölös vagy kefires, joghurtos pohárban – a mélyhűtőbe) és tedd egy magasabb peremű tálba.
  • Készíts elő még két kisebb tálkát, poharat vagy csészét,  mérd ki a cukrot és a citromlét, egy harmadik, kicsit nagyobba pedig az olajat.
  • Készítsd elő a sót és a mustárt, valamint a tejfölt (nem kell kimérned, a tejfölös pohárra rá van írva a mennyiség, abból megsaccolhatod, különben nem lőnek vele nyulat).
  • A tejfölt keverd jól össze, mert különben darabos lesz a majonéz.

Az a jó, ha a készítésnél minden szoba hőmérsékletű. Ha minden kéznél van, vedd elő a keverőgépet, ha nincs, akkor egy fakanalat (ez utóbbival kicsit tovább tart a munka).

Majonéz házilag – elkészítés

A keverőgéppel vagy kanállal kezd el keverni a tojások sárgáját és lassan, szinte cseppekben (főként a fakanálnál fontos ez) kezd hozzá adagolni az olajat (keverő a jobb kézben, olajos edény a bal kézben). Észre fogod venni, hogy egyre sűrűsödik. Később már több olajat is tehetsz hozzá és ha már az olaj fele benne van, kissé megsózod és beleszórogathatod a cukrot is úgy, hogy mire elfogy az olaj, foggyon el a cukor is. Amikor idáig jutottál keverés közben öntögesd bele a citromlevet, majd kanalanként a mustárt. A tejfölt fakanállal keverd hozzá. Amikor kész van, kóstold meg, és tehetsz még hozzá citromlét, cukrot vagy mustárt, tehát alakítsd ízlésetek szerint.

Majonéz házilag

Tartár mártás készítése

Nálunk, magyar szokás szerint 1 rész majonézhez 1 – 3 rész tejfölt adva készül a tartár mártás. Szerintem az 1 : 1 arány a legjobb, mert megmarad a majonéz édes-savanykás, fűszeres pikáns íze. A tejfölt részletekben add a majonézhez.

Majonéz házilag

Majonéz házilag  

Majonéz házilag – felhasználási ötletek

  • franciasaláta 
  • majonézes krumpli 
  • majonézes gomba, zöldborsó, tojás, virsli saláta 
  • rántott hal, tök, karfiol, patisszon cukkini kiváló kísérője 

 

Majonéz rántott brokkolihoz

 

és még folytathatnám. 

A majonéz történetéről itt olvashatsz.

       

 Majonéz házilag képek: saját felvételek    

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Kedves Zsuzsa!
      Egyetértek azzal, hogy a saját készítésű majonéz sokkal ízletesebb, mint a bármilyen márkás bolti.
      Kissé takarékosabb azonban az én receptem: Szerintem felesleges a több tojás használata; ugyanis a majonéz-készítés célja az olajból egy sűrű, homogén emulzió készítése, amit utána tejföllel, mustárral, fehérborral tovább ízesíthetünk.
      Tehát: a keverőtálba kerül egy tojás sárgája, kiskanálnyi só és egy citrom leve (helyettesíthető egy evőkanál 10%-os ecettel). Ehhez kell adagolni _először cseppenként, aztán vékony sugárban_ az olajat. Ügyesen keverve egy tojás sárgája elbír fél liter olajat, az állaga a kenőszappanhoz hasonlít, megáll. Ez az alapmártás, amiből tejföllel, mustárral, pici cukorral majonézt, további fehérborral tartármártást készíthetünk.
      (Ha túl gyorsan adagoltuk bele az olajat, az emulzió “ősszefut”, azaz az olajban kicsapódik a tojás, akkor sincs tragédia: egy másik tálban újrakezhetjük _sokkal óvatosabban adagolva az olajat_ s ha már kezd fényesedni, akkor az olaj helyett az előző összefutott produktumot adagoljuk hozzá hasonlóan lassanként.
      Ez a módszer az egykor híres szakács Túrós Lukács tanításán alapszik.
      Üdvözlettel: Ágnes

    2. Kedves Ágnes!
      Köszönöm a hasznos tanácsokat.
      Igaz, a te módszered gazdaságosabb. Azt én is tudtam, hogy egy tojás sárgája 1 dl olajat képes felvenni, de azt nem, hogy akár 0,5 litert is. Mégis, még az 1 dl-t is soknak találtam. Igaz, fogyasztásnál különféle dolgokkal még felhígítjuk, de így is túl magasnak tartom az olaj tartalmat, ezért készítem úgy, ahogy a receptben leírtam.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás