Besamel mártás vagy egyszerűen csak besamel:  a négy fontos alapmártás egyike. Önmagában nem használjuk, ízesítéssel sokféle mártás, krém alapja.

Besamel hozzáadása

 Besamel mártás készítése

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók

  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 dl tej
  • 2 dkg vaj
  • só és fűszerek: felhasználástól függően (később majd írok erről)

A besamel elkészítése

Nagyon egyszerű, de az már nem mindegy, hogy mekkora az evőkanál. Ha laposra töltöd, hígabb, ha púposra, sűrűbb lesz a mártás. Attól függően kanalazhatsz, hogy mire használod. Ha mártásként, akkor készülhet hígabbra, de ha sonkatekercshez tormával készíted, vagy tortakrémhez, akkor sűrűbbnek kell lennie. Az elkészítés módja kétféle lehet:

Rántáshoz hasonlóan:

A vajat felolvasztod egy edényben, belekevered a lisztet, hideg tejjel felengeded és addig főzöd – folyamatosan keverve egy habverővel – amíg besűrűsödik.

Besamel más módon:

Ez akkor célszerű, ha olyan ételhez használod, amelyikben egyébként is van vaj, vagy valamilyen zsiradék. Ekkor további vaj hozzáadása már fölösleges. Ez esetben vaj nélkül készül. A hideg tejben egy habverővel elkevered a lisztet, lassan melegíted, közben állandóan kevered, és néhány percen belül sűrű masszává szilárdul. Hűlés közben is célszerű időnként megkeverni, mert különben a teteje megbőrösödik, is ez akár csomósodást is okozhat a mártásban. Az állagát itt láthatod:

Alkotók összekeverve

Alkotók összekeverve

Főzés kezdete

Főzés kezdete

Főzés vége

Főzés vége

Megjegyzés: 

Ha így készíted, és mégis szeretnél bele vajat tenni, semmi gond, dob bele akkor, amikor még meleg (feloldódik a meleg mártásban) és keverd el benne.

A besamel mártás felhasználása

Felhasználása széles körű, néhány példa:

  • sajtmártáshoz, torma mártáshoz, mustármártáshoz,  fehér borssal, szerecsendióval ízesítheted.
  • rakott ételekhez: fehér borssal, szerecsendióval, vagy zöld fűszerrel ízesítve
  • hidegtálakhoz felhasználható tormakrémbe
  • tortakrémekbe: a vaj egy részét besamellel helyettesítve könnyebb lesz a krém.

 

Képek: saját felvételek

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error