Categories Menu

Zöldségleves

Zöldségleves: kreatív étel. Ha nincs ötleted, de van otthon némi zöldségféle, ne törd tovább a fejed, főzz egy jó zöldséglevest. Egy-két virsli még tartalmassá is teheti.

Zöldségleves 1

Zöldségleves recept

Elkészítési idő összesen: 45 perc

Hozzávalók

4 személyre

A leveshez:

  • 2 – 3 szál sárgarépa
  • 2 – 3 szál fehér répa
  • 1/8 rész zeller
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 10 dkg  zöldborsó vagy zöldbab (mirelit és kb. fél maréknyi)

    Zöldborsó

    Zöldborsó

  • 2 db közepes krumpli
  • 4 db virsli
  • 10 dkg csipetke

    Csipetke

    Csipetke

  • 1 liter húsleves, hús alaplé vagy víz (a vízhez 1 lapos teáskanál Vegeta Naturella)
  • 1 csokor petrezselyem

    Hozzávalók

    Hozzávalók

A rántáshoz:

  • 1 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál liszt

Megjegyzések:

  • Ha valamiből van még kevés zöldség maradék (például néhány rózsa karfiol vagy brokkoli, azt is nyugodtan bele teheted.
  • A petrezselyem szárát felaprítva szintén beleteheted a levesbe. Párold a zöldségekkel együtt.

Előkészítés

  • A krumplit, a sárgarépát és fehérrépát megtisztítod, kis kockákra vágod.
    Krumpli feldarabolva

    Krumpli feldarabolva

    Zöldségek feldarabolva

    Zöldségek feldarabolva

  • A hagymát és a petrezselymet felaprítod.
  • A gombát megmosod (folyó vízben, mert áztatva rengeteg vizet képes felvenni).

A zöldségleves elkészítése

  1. A hagymát a zsíron megfuttatod.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. Ráteszed a sárgarépát, fehérrépát és zellert.

    Sárgarépa, fehérrépa hozzáadása

    Sárgarépa, fehérrépa hozzáadása

  3. Megsózod. Kissé lepirítod. (A lepirított sárgarépától a levesnek szép sárga színe lesz.) Ez vagy 10 percig fog tartani. Ezalatt a zöldségek félig megpuhulnak.

    Zöldborsó hozzáadása

    Zöldborsó hozzáadása

  4. Hozzá teszel fél deci vizet.
  5. Párolod 10 percig.
  6. Közben felvágod a virslit.
  7. Hozzá öntesz vizet (2 dl-t tégy félre a rántás felengedéséhez).

    Felengedés 1

    Felengedés 1

  8. Beleteszed a krumplit és a csipetkét és főzöd további 10 percig.

    Krumpli csipetke hozzáadása

    Krumpli csipetke hozzáadása

  9. Közben elkészíted a rántást. A zsíron megpirítod a lisztet, majd a maradék hideg vízzel felengeded és egyenletesre kevered (dolgozz gyorsan, mert különben a rántás összecsomósodhat). Ha mégis csómós lett, szűrőkanálon nyomd át a levesbe.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

    Felengedés 2

    Felengedés 2

  10. Beleteszed a virsli karikákat. Felforralod, rászórod a petrezselyem zöldet és a leves elkészült.

    Virsli belefőzése

    Virsli belefőzése

Megjegyzések:

  • A sűrítést rántás nélkül is elvégezheted. Vegyél ki a levesből 3 dl-t. Tedd egy turmix gépbe, pépesíts el, majd öntsd vissza a levesbe. Botmixerrel is elvégezheted ezt a műveletet, de akkor a leves sűrűjével dolgozz.
  • Hússal készítve ragu leves lesz belőle.

Tálalás

Melegen tálald. Szükség szerint tejföllel gazdagíthatod.

Zöldségleves tálalva 1

Zöldségleves tálalva

 

Elkészítési idő:

  • Zöldségek feldarabolása: 10 perc
  • Párolás, főzés: 30 perc
  • Rántás, felforralás: 5 perc

Összesen: 45 perc

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    2 hozzászólás

    1. Rántás nélkül az igazi!

      Sohasem értettem miért kell minden zöldséges ételhez tapétaragasztót keverni?!

    2. Egy levest vagy főzeléket sokféleképpen lehet sűríteni, többek között rántással is.
      Ha egy rántás úgy néz ki, mint egy tapétaragasztó, vagy akár, mint a csiriz, akkor abban túl sok a liszt, azt én sem szeretem. Az étel meg a végén úgy néz ki, mintha valami fehér kulimászban úszkálnának a zöldségek. A kevés lisztből készült rántással viszont nincs semmi baj (a képen látható levesben sem dominál a rántás), és még további íz-anyagokat is lehet vele bevinni az ételbe. Mindent lehet jól és rosszul csinálni.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás