Categories Menu

2016. január 3. | Téma: Leves | 0 hozzászólás

Tojásleves

Tojásleves: a legegyszerűbb és legolcsóbb levesek egyike. Rendszerint akkor szokása főzni, ha éppen vékony a pénztárca. A tojás táplálóvá tesz, akár 2 db-ot is lehet beleütni fejenként, és még így is alig éri el egy tányér leves ára a 100 forintot. Régen faluhelyen volt szokás főzni, mert minden volt otthon, ami kellett hozzá. Fontos: lehet jól készíteni.

Tojásleves tálalva

Tojásleves készítése

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 evőkanál zsír (sertés vagy baromfizsír)
  • 4 evőkanál liszt
  • 1 db zsemle
  • 1 kiskanál őrölt kömény (lehet szemes is)
  • 2 kiskanál ételízesítő (glutamát-mentes)
  • 2 kiskanál piros fűszerpaprika (édes)
  • só (ízlés szerint – vigyázat: az ételízesítő általában erősen sózott)
  • petrezselyemzöld

A tojásleves készítése

A zsírt egy alkalmas méretű lábosban (kb. 2 literes) megolvasztod.

Rántás készítés - zsír olvasztása

Rántás készítés – zsír olvasztása

Beleteszel 4 kanál lisztet és pirítani kezded.

Rántás készítés - liszt hozzáadása

Rántás készítés – liszt hozzáadása

Amikor már rózsaszín, hozzáadod a köményt és az ételízesítőz, összekevered.

Rántás készítés - őrölt kömény és ételízesítő hozzáadása

Rántás készítés – őrölt kömény és ételízesítő hozzáadása

Rántás pirítása

Rántás pirítása

Leveszed a tűzhelyről, hozzáadod a piros paprikát is és felengeded 1,2 – 1,5 liter vízzel.

Rántás - pirospaprika hozzáadása

Rántás – pirospaprika hozzáadása

Rántás felengedése

Rántás felengedése

Felforralod.

Tojásleves felforralása

Felforralás

Óvatosan beleütöd a tojásokat, vigyázol, hogy egészben maradjanak. Tovább főzöd még vagy 5 percig (attól függően, hogy lágyabb vagy keményebb tojást szeretnél).

Tojásleves - főzés tojással

Tojásleves – főzés tojással

Amíg a tojások főnek, felvágod a zsemlét 4 szeletre, megpirítod a szeleteket, majd kis kockákra vágod.

Tojásleves betét: zsemleszeletek pirítva

Betét: zsemleszeletek pirítva

Tojásleves betét: pirított zsemlekocka

Betét: pirított zsemlekocka

A tojásleves tálalása

A levest tányérokba mered, hogy minden tányérba 1-1 tojás kerüljön, rárakod a kenyérkockákat a tetejére. Ha éppen van otthon, meghintheted vágott petrezselyemmel, és minden tányér tetejére tehetsz még egy bóbitát is.

Tojásleves - készen

Tojásleves – készen

Tojásleves - közelről

Tojásleves – közelről

Változat:

Szokás a tojásokat összekevert állapotban is a levesbe csurgatni. Ezt csurgatott levesnek hívják. Ilyenkor még 2 tojás is elég lehet 4 személyre. így a leves még olcsóbb lesz.

 

A húsvét előtti nagyböjt idején gyakran szokás készíteni.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás