Spárgaleves: a legjobb friss spárgából. Sokféle elkészítési módja közül én most egy tejszínes spárgaleves receptjét írom le neked. Egyszerű, gyorsan elkészíthető és különleges étel.

Spárgaleves fűszerekkel

Spárgaleves recept

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók

(4 személyre)

  • 1 csomag zöld spárga 
  • 1,2 liter húsleves (pl. előző napokban nagyobb adagban főzött és megmaradt –  használhatsz nátriumglutamát mentes vagy saját készítésű ételízesítőt is) 
  • 4 teáskanál főzőtejszín
  • 1 db burgonya 
  • fűszerek: fehér bors, szerecsendió, őrölt gyömbér, 1 csokor petrezselyem.

Előkészítés

  • A spárgák végéről a fás részeket letöröd (ez általában a tövénél levő fehér rész).Megmosod.
  • A burgonyát is megtisztítod és kis kockákra vágod.
  • A petrezselyem leveleit leszeded, megmosod, néhány levél kivételével felaprítod.

A spárgaleves elkészítése

  • A spárgákat egy keskeny magas edénybe állítod (ideális a spárgafőző fazék). Beleteszed a felkockázott krumplit. Úgy töltöd fel vízzel, hogy a spárgák fejét már ne érje a víz, csak a gőz. Én – mivel nincs spárgafőző edényem – egy rozsdamentes evőeszköz szárítóba tettem és azt egy fazékba állítottam. Azt is megteheted, hogy a spárgákat összekötöd és kikötözöd a fazék füléhez.
Spárga főzése 1

Spárga főzése 1

Spárga főzése 2

Spárga főzése 2

  • Forrás után 5 – 6 percig főzöd.Amikor minden megpuhult, a spárgafejeket levágod és félre teszed, a többit összeturmixolod.
  • A kenyérszeleteket megpirítod, kockákra vágod. (Azt is megteheted, hogy a kenyereket felkockázod és kevés zsiradékon pirítod meg.)
Párolt spárgafejek

Párolt spárgafejek

Levesalap turmixolás

Levesalap turmixolás

Turmixolt spárgaleves alap

Turmixolt spárgaleves alap

  • Hozzákevered a tejszínt és a fűszereket.
Fűszerek és tejszín hozzáadása

Fűszerek és tejszín hozzáadása

Összekeverve

Összekeverve

  • Összekevered, a húslevessel vagy a spárga főzővizével felengeded, ha szükséges, megsózod, vagy ételízesítővel ízesíted. Mivel nincs benne liszt, nem szükséges felforralni. 
Spárgaleves készen

Spárgaleves készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő műveletek: 20 perc
  • Főzés: 10 perc
  • Turmixolás és befejező műveletek: 15 perc

Összesen: 45 perc (ebből munka: 35 perc).

Tálalás

A forró levest kitálalod, a pirított kenyérkockákat, a maradék vágott petrezselymet és a spárgafejeket  a tetejére teszed. 

Spárgaleves tálalva

Spárgaleves tálalva

 

A recept ötletadói: Rotraud Degner és Pete Eising

 

A spárgáról itt olvashatsz:

Spárga – a luxuszöldség 

Még többet itt:

Közönséges spárga

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error