Categories Menu

2011. április 14. | Téma: Leves | 4 hozzászólás

Medvehagyma leves

A medvehagyma leves azóta jött divatba, mióta a medvehagyma reneszánszát éli. A medvehagyma tiszteletére és a mi örömünkre márciusban vagy áprilisban megrendezik Orfűn a Medvehagyma Fesztivált. Azért ott, mert ez az enyhén fokhagyma illatú növény legnagyobb mennyiségben a Mecsekben, Orfű közelében található. A rendezvényen vannak előadások, kóstolók, de szedni is lehet a növényt a közeli Medvehagyma Erdőben, ahova kis vonattal juthatnak el a vendégek. Egyszer érdemes a fesztiválon látogatóként részt venni. 

Medvehagyma-leves

 

Medvehagyma

Levele – mint a képen is láthatod, hasonlít a gyöngyvirágéhoz, de nem tanácsos összetéveszteni vele, mert a gyöngyvirág levele ártalmas. Évelő növény, árnyékos erdőkben nő, nálunk legnagyobb mennyiségben a Mecsekben. Április második felében és májusban virágzik, előtte kell szedni a háztartásban történő felhasználáshoz. Lehet belőle készíteni levest, pesztót (szószt) rizses és tésztás ételekhez és még sok minden mást. Aprítva mélyhűtőben is tárolható.

Medvehagyma

Medvehagyma leves elkészítése

A medvehagyma leves hozzávalói:

4 személyre: 

  • 2 csomag medvehagyma (így kapható a piacokon) 
  • 2 db közepes burgonya 
  • 1 fej közepes vöröshagyma 
  • 2 – 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 liter húslé, húsleves
  • 2 közepes szelet fehér kenyér  
  • só, bors. 

Előkészítés:

A medvehagyma levelekről vágd le a szárakat. Mosd meg és aprítsd fel kézzel vagy géppel. A burgonyát hámozd meg, vágd fel darabokra és kevés vízben tedd fel főni. A hagymát vágd fel apróra. A fokhagymát vágd fel, sóval dörzsöld szét, vagy fokhagymaprésben zúzd szét. A kenyeret megpirítod és kockákra vágod. Ha nincs pirítód, vágd fel kockákra, és kevés zsíron pirítsd meg egy lábosban.

Elkészítése:

A hagymát a zsíron megpárolod, kicsit (világos színűre) lepirítod. Rádobod a medvehagymát, kevés vizet teszel alája és tovább párolod, míg összeesik. Leveszed a tűzhelyről, hozzáadod a fokhagymát, kevés vizet és mixerrel péppé töröd. A megfőtt burgonyát széttöröd, a péphez adod, tovább mixeled addig, míg homogén lesz. Szükség szerint megsózod és borsozod, majd felengeded a húslevessel. Hozzáteszed a burgonya főzővizét is. Összeforralod, utána belekevered a tejszínt és kész a medvehagyma leves.

Medvehagyma - előkészítve

Medvehagyma pépesítése

Medvehagyma leves

Medvehagyma leves tálalása

Még forrón tányérokba mered és tetejére szórsz a pirított kenyérkockákból.

Medvehagyma-leves

medvehagyma-leves

 

Érdekelhet még:

Medvehagyma mártás

Medvehagyma főzelék

Medvehagymás palacsinta

Medvehagymás pogácsa

Medvehagyma tartósítása

Medvehagymás szendvicsek

Még több a medvehagymáról 

 

Medvehagyma leves képek: saját felvételek 

 

Te milyen medvehagymás ételeket ismersz? Kérlek, ha van jó recepted, oszd meg velünk!   

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    4 hozzászólás

    1. Kipróbáltam,nagyon finom, ajánlom másoknak is.

    2. Most készítettem el, isteni finom, nagyon szépen köszönöm. Akinek csak lehet ajánlani fogom.

    3. A vöröshagyma mikor kell? Kell egyáltalán?

    4. Kedves Éva!
      Az elkészítés első sorában találod:
      A hagymát párold meg a zsíron….
      Igaz, csak hagymát írtam, de ezen mindig vöröshagymát szoktunk érten.

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás