Categories Menu

Medvehagyma krémleves

Medvehagyma krémleves: többféle módon elkészíthatő. Az egyes medvehagyma krémlevesek inkább csak fűszerekben, sűrítőkben különböznek egymástól.

Medvehagyma krémleves 1

Medvehagyma krémleves recept

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 4 csokor medvehagyma
  • 2 közepes fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál zsír
  • 6 dl hús alaplé, húsleves vagy víz (utóbbi esetben még 1 kávéskanál saját eltevésű ételízesítő vagy Vegeta Natura)
  • 2 dl 20 %-os főzőtejszín
  • 10 dkg márvány sajt (sűrítő és ízesítő)
  • 1 kiskanál fehér bors
  • 2 kisebb szelet kenyér
  • egy nagyon vékony szelet sonka (nem feltétlenül szükséges).

Előkészítés

  • A medvehagyma szárait levágod, megmosod, lecsepegteted, 2 levelet félre teszel, a többit vastagabb csíkokra vágod.

    Feldarabolt medvehagyma

    Feldarabolt medvehagyma

  • A hagymát és fokhagymát megtisztítod, apróra vagdalod (1 gerezd fokhagyma kivételével).
    Feldarabolt hagyma

    Feldarabolt hagyma

    Feldarabolt fokhagyma

    Feldarabolt fokhagyma

Medvehagyma krémleves elkészítése

  1. A hagymát a zsíron megpárolod, kissé lepirítod.

    Hagyma dinsztelése

    Hagyma dinsztelése

  2. Beleteszed a fokhagymát fél percre.

    Fokhagyma hozzáadása

    Fokhagyma hozzáadása

  3. Beleteszed az edénybe a csíkokra vágott medvehagymát, kevés vizet teszel alá, és fedő alatt párolod addig, amíg összeesik.
    Medvehagyma hozzáadása

    Medvehagyma hozzáadása

    Medvehagyma párolása

    Medvehagyma párolása

    Medvehagyma párolva

    Medvehagyma párolva

  4. Közben kenyérpirítóban megpirítod a 2 szelet kenyeret, bedörzsölöd fokhagymával és kockákra vágod (ez sokkal gyorsabb, mintha a kenyérkockákat pirítanád fokhagymás olajon).
    Pirított kenyér fokhagymával

    Pirított kenyér fokhagymával

    Pirított kenyér felkockázva

    Pirított kenyér felkockázva

  5. Ha van otthon sonka, egy vékony szeletet csíkokra vágsz.
  6. A két levél medvehagymát apróra vágod.
  7. Hozzáteszed a megpárolt medvehagymához a márványsajt háromnegyed részét, és az egészet turmixolod vagy botmixerrel összetöröd. Ideális turmixgépet itt találsz

    Turmixolás

    Turmixolás

  8. Visszateszed a lábosba, hozzáadod a tejszínt és a fehér borsot, majd összekevered.
    Turmixolt levesalap

    Turmixolt levesalap

    Tejszín hozzáadása

    Tejszín hozzáadása

    Reszelt sajt és fehér bors hozzáadása

    Reszelt sajt és fehér bors hozzáadása

  9. Felhígítod az alaplével. Ha szükséges, teszel még bele sót és/vagy fehér borsot.
  10. Az egészet összekevered és keverés közben felforralod. A leves elkészült.

    Kész leves

    Kész leves

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók tisztítása, feldarabolása: 10 perc
  • Hozzávalók dinsztelése: 15 perc
  • Turmixolás 5 perc
  • Fűszerezés, felfőzés, betét készítése: 10 perc

Összesen: 40 perc

Tálalás

  • A levest csészékbe vagy tányérokba mered, megszórod a kenyérkockákkal és a maradék márványsajtot rámorzsolod, esetleg vékony sonkacsíkokat teszel a tetejére.
  • Megszórod a félretett két levélből vékony csíkokra felaprított medvehagymával.
Medvehagyma krémleves tálalva 3

Medvehagyma krémleves tálalva

 

Megjegyzés:

Csak kenyérkockákkal (szalonnacsíkok nélkül) tálalva: húsmentes étel.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei (a leves két személyre készült).

 

Biztos Neked is van saját recepted a medvehagyma leveshez. Kérlek, oszd meg velünk!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás