Levesek készítése: egyszerű, ha ismered a sűrítési módokat és tudod, hogy melyik leveshez milyen fűszerfélét használj. A többi rutin.

Krumplileves 1

Meleg levesek készítése

Levesek készítése vegyes zöldségből

A vegyes zöldségből készíthető levesekhez többnyire sárgarépát és fehér répát használnak alapként, kockákra vágva. Tehetsz hozzá zöldborsót, zöldbabot, karfiolt, zellert, gombát, egy-egy fajtát és vegyesen. Ha hússal készül: az a ragu leves. Csirke hússal készült formáját becsinált levesnek is nevezik. Készítés közben ízlés szerint sózd meg. Nagyon finom jó sok (nyáron friss) petrezselyemmel. Más fűszerekkel is próbálkozhatsz, pl. tárkonnyal vagy majoránnával.

Sűrítési mód: változatos. Készítheted sűrítés nélkül, tejszínnel, a párolás után liszttel történő megszórással, vagy tejfölös habarással. A párolást a hússal kezdd, amikor már puha, akkor jöhetnek a zöldségek. Amikor már azok is puhák, felereszted és besűríted.

Zöldségleves 1

Levesek készítése egyfajta zöldségből 

A zöldség lehet pl. zöldbab, karfiol, brokkoli, fejtett bab (ezt elkészítés után szétturmixolva készíthetsz brokkoli krém levest), krumpli, spárga, gomba.  zöldségeket húslében, vagy vízben (tehetsz bele húsleves kockát) majdnem puhára főzöd, besűríted, majd felforralod. A sűrítés lehet tejszín (kivétel a fejtett bab), tejfölös habarás vagy rántás (paprikával vagy anélkül). Fűszer a sokat emlegetett petrezselyem (fejtett babba foghagyma és zeller) , de lehet más is Pl. apróra vágott zeller, csak ezt a zöldséggel együtt kell főzni. Ha hússal szeretnéd, akkor a húsból előbb főzz egy húslevest (kétszer annyit, mint amennyi kell, így két alkalomra van levesed).Zöldborsóleves 1

Levesek készítése száraz hüvelyesekből

Száraz hüvelyesekből is történhet levesek készítése. (Ne felejtsd el, hogy főzés előtt kb. 8 órával be kell áztatni!) Fűszerként fokhagyma, zeller és zeller zöld is dukál. Ezeket a leveseket legjobb paprikás rántással besűríteni. Étkezés előtt mindenki tehet bele tejfölt, annyit, amennyivel szereti. Jókai bableves 1

Hideg gyümölcs levesek készítése

A hideg gyümölcs levesek készítése nyáron szokásos. Használhatsz egyféle vagy többféle gyümölcsöt. Vízben megfőzöd (vigyázz, mert a gyümölcsök nagyon gyorsan megfőnek, fűszerezd citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel. Ízetlenebb gyümölcshöz érdemes citromlevet adni. Ízlés szerint cukor (sajnos!) is kell bele – esetleg mézzel vagy más édesítő szerrel helyettesítheted (ezt én még nem próbáltam). Sűrítés nélkül kompót, tejfölös habarással finom gyümölcs leves lesz belőle, amit hidegen jó fogyasztani, ezért már előző nap is elkészíthető.Gyümölcsleves 1

A levesbetét kérdése

Ha fogyókúrázol, ne tegyél tésztafélét a levesbe. Ha nem, készíthetsz apró galuskákat, tehetsz bele kézzel készített (ez macerás) vagy készen vásárolt csipetkét vagy más levestésztát. Vigyázz! A készen vett tészták néha nagyon lassan főnek!

Ebben a cikkben csak alap-példákat írtam le. Ezeken kívül még sok variáció lehetséges.

 

Kapcsolódó cikk:

Levesek sűrítése 

 

Levesek készítése kép: Google képtár

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error