Categories Menu

2015. december 26. | Téma: Leves | 0 hozzászólás

Lencse leves

Lencse leves: a hagyománytisztelők újév napján ezt készítik, talán azért, mert a lencse hasonlít a pénzhez. Az újévhez kötődő hagyományokról, szokásokról – a lencsével kapcsolatosakat is beleértve – korábban már írtam, ha érdekel, elolvashatod. Lencse levest természetesen nemcsak újévkor, hanem máskor is lehet enni, főként – mivel nem könnyű étel – a hűvös és hideg évszakokban.

Lencse leves tálalva

 

Lencse leves készítése

Hozzávalók

4 személyre

  • 1/4 kg lencse
  • 40 dkg füstölt hús (helyette lehet 1 szál füstölt kolbász vagy 2 pár virsli, 2 – 2 szál sárga- és fehérrépa)
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • citrom
  • fűszerek: néhány gerezd fokhagyma, 2 – 3 babérlevél, kevés piros paprika , só, petrezselyem zöld (friss, mirelit vagy szárított)

Lencse leves - lencse

 

Előkészítés

  • A füstölt húst előző nap beáztatod, előfőzöd. A főzőlevet felhasználod a lencse leves készítéséhez (ha nagyon sós lenne, felhígítod). Ha zöldséggel készíted, ez a lépés kimarad.
  • A lencsét megmosod, szükség esetén átválogatod.
  • Ha zöldséggel készíted, karikákra vagy kockákra vágod. A fokhagymát felaprítod vagy vékony szeletekre vágod (szétfő).
  • A kolbászt, virslit felkarikázod.

Lencse leves - füstölthús

Elkészítés

  • A beáztatott lencsét 1,2 – 1,5 liter vízben vagy füstölt hús lében felteszed főzni. Ha vízben főzöd, sózd meg, dobhatsz bele egy darab szalonnabőrt is. A lencse gyorsan megfő, ezért – ha zöldséggel készül – beleteheted a zöldségeket, foghagymát vékonyra felszeletelve.
  • Amikor minden puhára főtt, beleteszed a kolbászt vagy virslit. A zsírból, lisztből paprikás rántást készítesz, és ezzel besűríted a levest. Eltett petrezselymet most célszerű beletenni.
  • Lehet bele csipetkét főzni (a kolbásszal együtt tedd a levesbe), de nem fontos, mert tészta nélkül is tartalmas.

 

Lencse leves fazékban

 

Lencse leves - főzés

 

Lencse leves készre főzve

 

Lencse leves - rántás1

 

Lencse leves - rántás2

 

Lencse leves - rántás3

 

Lencse leves berántva

 

A lencse leves tálalása

  • Lehet tejföllel, vagy kevés citromlével ízesíteni, friss petrezselyem az ízesítés mellett a látványt is javítja.

lencseleves-9

 

lencse-leves-10

 

Ha érdekel a lencse főzelék receptje, keresd itt.

 

Lencse főzelék képek: saját készítésű étel saját felvételei.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás