Categories Menu

Lencse leves

Lencse leves: hagyományos újévi fogás, de nemcsak újévkor, hanem máskor is lehet enni, főként – mivel nem könnyű étel – a hűvös és hideg évszakokban.

Lencse leves készítése

Elkészítési idő: 85 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1/4 kg lencse
  • 40 dkg füstölt hús (helyette lehet 1 szál füstölt kolbász vagy 2 pár virsli, 2 – 2 szál sárga- és fehérrépa)
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • citrom
  • fűszerek: néhány gerezd fokhagyma, 2 – 3 babérlevél, kevés piros paprika , só, petrezselyem zöld (friss, mirelit vagy szárított)

Lencse leves - lencse

 

Előkészítés

  • A füstölt húst előző nap beáztatod, előfőzöd. A főzőlevet felhasználod a lencse leves készítéséhez (ha nagyon sós lenne, felhígítod). Ha zöldséggel készíted, ez a lépés kimarad.
  • A lencsét megmosod, szükség esetén átválogatod.
  • Ha zöldséggel készíted, karikákra vagy kockákra vágod. A fokhagymát felaprítod vagy vékony szeletekre vágod (szétfő).
  • A kolbászt, virslit felkarikázod.

Lencse leves - füstölthús

Elkészítés

  1. A beáztatott lencsét 1,2 – 1,5 liter vízben vagy füstölt hús lében felteszed főzni. Ha vízben főzöd, sózd meg, dobhatsz bele egy darab szalonnabőrt is.
  2. A lencse gyorsan megfő, ezért – ha zöldséggel készül – beleteheted a zöldségeket, foghagymát vékonyra felszeletelve. A fokhagyma daraboktól nem kell félned, mert szétfőnek a levesben.

    Lencse leves fazékban

    Főzés

  3. Amikor minden puhára főtt, beleteszed a kolbászt vagy virslit és a csipetkét is. A csipetke ugyanis kemény tészta, és ezért általában 20 perc kell, hogy megpuhuljon.

    Lencse leves készre főzve

    Kolbász hozzáadása

  4. A zsírból, lisztből paprikás rántást készítesz, és ezzel besűríted a levest. Eltett petrezselymet most célszerű beletenni.
    Lencse leves - rántás1

    Rántás 1

    Lencse leves - rántás2

    Rántás 2

    Lencse leves - rántás3

    Rántás 3

  5. A rántással együtt fel kell a levest forralni.

    Lencse leves - főzés

    Berántva, kolbásszal, csipetkével

Elkészítési idő (füstölt hús főzése nélkül):

  • Előkészítés: 15 perc
  • Lencse főzése (zöldségekkel, kolbásszal): 60 perc
  • Berántás, felforralás: 10 perc

Összesen: 85 perc

A lencse leves tálalása

  • Lehet tejföllel, vagy kevés citromlével ízesíteni, friss petrezselyem az ízesítés mellett a látványt is javítja.
Lencse leves tálalva

Lencse leves tálalva

 

 

Ha érdekel a lencse főzelék receptje, keresd itt.

 

Lencse főzelék képek: saját készítésű étel saját felvételei.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás