Categories Menu

Krumplileves

Krumplileves:  a legegyszerűbb levesek egyike, amolyan “Mit is főzzek ma?” kérdésre egy jó válasz. Krumpli, zöldség, petrezselyem minden háztartásban van otthon és gyorsan elkészül.

Krumplileves 1

Krumplileves recept

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 50 dkg burgonya
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • 1 db nagyobb fehérrépa
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 1 evőkanál liszt (sűrűbb leveshez 2 evőkanál)
  • 2 dl tejföl
  • 1 liter hús alaplé vagy víz (és ételízesítő)

    Hús alaplé

    Hús alaplé

  • fűszerek: só(nem biztos, hogy kell), 2 db babérlevél, petrezselyem, majoránna

Megjegyzések:

  • A hús alaplé elég sok csonttal készült, ezért a hűtőben kocsonya állagú lett. Ez azonban nem rontja, sőt javítja a leves élvezeti értékét.
  • Készíthetnél tejfölös krumplilevest úgy is, hogy rántással, akár paprikás rántással sűríted és a tejfölt utólag teszed hozzá. Az egy magyarosabb ízvilágú, viszont a rántás zsírtartalma miatt nagyobb lesz a kalória tartalma

Krumpli leves készítés

  1. A hagymát és a zöldségeket megtisztítod.
  2. A sárgarépát és a fehérrépát karikára vagy kis kockára, a krumplit nagyobb kockákra vágod.
    Zöldségek feldarabolva

    Zöldségek feldarabolva

    Krumpli feldarabolva

    Krumpli feldarabolva

  3. A petrezselymet 4 bóbita kivételével felaprítod.
  4. A zöldségeket felteszed főni 7 dl hús alaplében vagy vízben (utóbbi esetben beleteszed az ételízesítőt is – a mennyiségre a só miatt vigyázz!). Hozzáadod a fűszereket, kivéve a petrezselyemzöldet.

    Főzés 1

    Főzés 1

  5. Amíg a zöldségek főnek, elkészíted a habarást: a lisztet és a tejfölt összekevered, a leves levével több lépésben felhígítod.
  6. Amikor minden megpuhult, a főtt hagymát kidobod belőle.

    Főzés 2

    Főzés 2

  7. Az elkészített habarást a levesbe kevered.
    Habarás 1

    Habarás 1

    Habarás 2

    Habarás 2

  8. Felforralod. Ez egy fontos lépés, mert a habarásban levő lisztnek meg kell főnie, különben liszt ízű lesz a leves.
  9. A petrezselyemzöld háromnegyed részét tálalás előtt beleszórod.

    Leves készen

    Leves készen

Elkészítési idő:

  • Hozzávalók tisztítása, feldarabolása: 10 perc
  • Főzés: 25 perc (némileg függ a zöldségdarabok méretétől és ez idő alatt a habarás is elkészíthető)

Összesen: 35 perc

Krumplileves tálalása

A levest tányérokba mered, a maradék felaprított petrezselyemmel megszórod és a bóbitát a tetejére teszed.

Krumplileves tálalva 1

Krumplileves tálalva 

 

Krumpli leves képek: saját krumplileves recept – saját felvételekkel.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!

    4 hozzászólás

    1. “Ha krumplileves, legyen…”
      No, pont ezért készítjük (azóta!) másképp. Nem nagy kaland, mindössze a botmixerrel az egészet krémlevessé pépesítjük egy kis tej/tejföl hozzáadásával. A sárgarépát mindenképp kihagynám, (mint ahogy ki is hagyom!) és a petrezselymet csak a végén rászórom. Lehet snidlinget is…

    2. Krumplilevest én is tudok legalább tízféleképpen főzni – ez most az egyik változat volt ezek közül.

    3. Én A SÜLT CSIRKECOMBOT KÉRTEM, A KRUMPLILEVES JÖTT HELYETTE! mIÉRT?

    Szólj hozzá!

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

    Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    A weboldal az Ön kényelme érdekében ún. cookie-kat vagy sütiket használ. További információk

    Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik apró, tökéletesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépén, hogy minél egyszerűbbé tegye az Ön számára a böngészést. A sütiket letilthatja a böngészője beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszi meg, illetve ha az "Engedélyezem" feliratú gombra kattint, azzal elfogadja a sütik használatát.

    Bezárás