Karfiolleves: készítheted egész évben, más zöldségekkel vagy anélkül, rántva, habarva vagy saját anyagával súrítve, mindenhogy finom.

Karfiol leves

Karfiolleves recept

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 személyre

A leveshez:

  • 1 közepes fej karfiol
  • 1 szál nagyobb sárgarépa
  • 1 szál kisebb fehérrépa
  • kis darab zeller
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál sertés- vagy baromfizsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 liter húsleves, hús alaplé vagy víz és 2 kiskanál glutamátmentes ételízesítő

A levesbetéthez

  • 1 tojás
  • 10 dkg liszt

Előkészítés

  • A karfiol külső zöld leveleit leszeded és kisebb rózsákra vágod. (A fás szárrészeket ne használd fel.) Megmosod.

    Karfiol rózsák

    Karfiol rózsák

  • A sárgarépát, fehérrépát, zellert megtisztítod, kis kockákra vágod.

    Zöldségek

    Zöldségek

  • A petrezselymet néhány szál kivételével felaprítod.

    Felaprított petrezselyem

    Felaprított petrezselyem

Karfiolleves elkészítése

  1. A zsírt egy nagyobb fazékban felolvasztod.
  2. Ráteszed a kockára vágott zöldségeket és kissé megpirítod. Ekkor a sárgarépa a zsírt szép sárgára színezi, és a levesnek is szebb lesz majs a színe.

    Zöldségek pirítása

    Zöldségek pirítása

  3. Megszórod a liszttel, összekevered.
    Lisztszórás

    Lisztszórás

    Liszt elkeverése

    Liszt elkeverése

  4. Felöntöd a húslevessel vagy a vízzel. Ez utóbbi esetben most tedd hozzá az ételízesítőt is.

    Felengedés

    Felengedés 

  5. Beleteszed a karfiolt, felforralod és főzöd 15 – 20 percig.
    Főzés 1

    Főzés 1

    Főzés 2

    Főzés 2

  6. Közben elkészíted a nokedli tésztát. Egy kisebb edényben, pl. bögrében 1 db felütött tojáshoz annyi lisztet adsz, hogy még jól keverhető legyen. Megsózod 2 csipetnyi sóval.
  7. Amikor a zöldségek megpuhultak, nokedli szaggatóval beleszaggatod a nokedlikat a levesbe. Amikor feljöttek a leves tetejére, beleszórod az apróra vágott petrezselymet is és el is készült a leves.

    Levesbetéttel

    Levesbetéttel

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 15 perc
  • Zöldségek pirítása: 10 perc
  • Főzés: 20 perc
  • Nokedli belefőzése: 5 perc

Összesen: 50 perc

Megjegyzések:

  • Karfiollevest készíthetsz más módszerekkel is: sűrítheted a levest rántással (paprikásan vagy petrezselymesen), habarással (tejföllel vagy akár tejszínnel), saját anyagával vagy akár krumplival is. Amit itt találtál, az egy megoldás a sok közül.
  • Levesbetétként alkalmas lehet: húsgombóc, májgombóc, vagy a szokásos levestészták valamelyike. Ez esetben természetesen figyelembe kell venned a levesbetét főzési idejét, és ennek megfelelően kell meghatároznod, hogy mikor teszed a levesbe.
  • karfiol krémleves receptet itt találsz.

Tálalás

A levest tányérokra szeded, petrezselyemszállal díszíted.

Karfiol leves tálalva 1

Karfiolleves tálalva 1

Karfiol leves tálalva 2

Karfiolleves tálalva 2

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is: