Kaporleves készítése nagyon egyszerű. Ha maradék húslevesed, azzal különlegessé teheted. Ha nincs, használj glutamátmentes ételízesítőt.

Kaporleves

Kaporleves recept

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb csokor kapor
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 liter hús alaplé (vagy víz és nátriumglutamát mentes ételízesítő – vigyázz, ezek sóval készülnek, és lehet, hogy nem kell további só a levesbe.)
  • 1 dl 20 %-os tejszín + 4 mokkás kanálnyi
  • 4 db tojás (feltételesen)
  • só (feltételesen)

Előkészítés

  • A kaprot néhány szál kivételével felaprítod.

    Felaprított kapor

    Felaprított kapor

Kaporleves elkészítése

  1. A zsírból és lisztből világos rántást készítesz.
    Rántás 1

    Rántás 1

    Rántás 2

    Rántás 2

  2. Amikor már kicsit megpirult a liszt, beleteszed a felaprított kapor felét és még egy kicsit tovább pirítod.
    Rántás 3

    Rántás 3

    Rántás 4

    Rántás 4

    Rántás 5

    Rántás 5

  3. Felengeded a hideg húslevessel vagy vízzel.

    Felengedés

    Felengedés

  4. Ha vízzel engedted fel, tegyél bele két kiskanálnyi nátriumglutamát mentes ételízesítőt (nyáron elkészíthetsz egy egész évre valót otthon, vagy használj Vegeta Naturellát.
  5. Belekevered a tejszínt és felforralod.
    Tejszín hozzáadása

    Tejszín hozzáadása

    Összekeverés

    Összekeverés, felforralás

  6. Beleteszed a felaprított kapor másik felét és el is készültél. Kostold meg, és ha szükségesnek érzed, tehetsz még bele sót.
  7. Ha tartalmasabbá szeretnéd tenni, főzz bele személyenként 1 – 1 buggyantott tojást. Pirított kenyérkockákkal is gazdagíthatod.

Elkészítési idő:

  • Kapor felaprítása: 5 perc
  • Leves elkészítése: 10 perc

Összesen: 15 perc

Tálalás

Merd ki a leves tányérokba. Minden tányér tetejére tehetsz 1 – 1 mokkás kanálnyi tejszínt és egy-egy szál kaprot a tetejére.

Kaporleves tálalva 1

Kaporleves tálalva 1

Kaporleves tálalva 2

Kaporleves tálalva 2

 

Sztori:

Felnőtt koromban ettem először életemben kaporlevest. Gyerekkoromban nálunk csak a kapormártás volt az általában főzött ételek között. Most utólag bevallhatom, nem nagyon szerettem, mert akkoriban hús nélkül, főtt krumplival volt tálalva.

Egyszer – fiatal felnőttként – a férjemmel Sopronban voltunk vendégségben, és nagyon meglepődtem, amikor a háziasszony kaporlevest tett az asztalra. Mondhatom, nagyon kellemes meglepetés volt, mert a leves különleges volt és nagyon finom.

Azóta már én is sokszor készítettem és nagyon megszerettem. Ha még nem főztél, ajánlom, készítsd el minél előbb. Ha van húsleves maradékod, különleges élményben lesz részed, már csak azért is, mert nagyjából 15 perc alatt elkészül.

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.

 

Ha tetszett, mutasd meg másoknak is:
error